Darbo kodekso pakeitimų siekė darbdavių atstovai, tačiau profesinės sąjungos nesutinka su kai kuriais siūlymais, kurie stipriai pablogins darbuotojų padėtį.

Tačiau trečiadienį parlamentarai pritarė visiškai naujam Vytauto Matulevičiaus siūlymui, kad darbdavys darbuotojų skatinimui turėtų skirti ne mažiau nei 25 proc. gaunamo pelno.

Parlamentaras buvo pasiūlęs platesnį siūlymą, kad ši lėšų suma būtų neapmokestinama pelno mokesčiu, tačiau politikai komitete pasiūlė V. Matulevičiui registruoti siauresnį variantą, mat, jų nuomone, siūlymas neapmokestinti ketvirtadalio gaunamo pelno pelno mokesčiu gali būti traktuojamas kaip mokestinės naštos mažinimas darbdaviams.

Darbdavių atstovė Rūta Skyrienė šiam siūlymui nepritaria, profesinių sąjungų atstovas, advokatas Nerijus Kasiliauskas sako, kad tai labiau politinis sprendimas, kurio pasekmės sunkiai numatomos.

Tačiau kadangi Seimas dar balsuos dėl viso Darbo kodekso priėmimo, tai egzistuoja tikimybė, jog ši nuostata išnyks.

Nebus ilgesnių atostogų iki 14 m. vaikus auginantiems vienišiems tėvams

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nesutinka, kad naujame Darbo kodekse jiems būtų numatytos ne mažiau kaip 27 (jei dirbama 5 dienas per savaitę) arba 32 darbo dienos (6 dienas) kasmetinių atostogų - 7-12 dienų daugiau negu kitiems darbuotojams.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorės Eglės Radišauskienės, Lietuvoje yra daug nesusituokusių kartu gyvenančių žmonių ir labai sunku nustatyti, ar vaikus auginantys tėvai iš tiesų gyvena ir vaikus augina vieni.

„Darbo inspekcija yra užversta skundais dėl to“, - teigė ministerijos atstovė.

Naujajame Darbo kodekse siūloma nauja atostogų apskaičiavimo tvarka - jos bus skaičiuojamos darbo, o ne kalendorinėmis dienomis ir sieks 20 darbo dienų per metus, o ne 28 kalendorines dienas, kaip yra dabar.

Taip pat komitetas siūlo sugriežtinti finansines sankcijas darbdaviams, kurie dels atsiskaityti su atleistais darbuotojais.

Komitetas, trečiadienį svarstydamas parlamentarų siūlomas pataisas naujajam Darbo kodeksui, pritarė „tvarkiečio“ Algimanto Dumbravos pataisai, numatančiai dvigubai ilgesnes darbdavio netesybas - iki šešių, o ne trijų darbuotojo algų dydžio.

Dabartinis kodekso variantas, kuriam Seimas po svarstymo jau yra pritaręs, numato, kad darbdaviui delsiant atsiskaityti, jis privalo mokėti netesybas, kurių dydis - trijų mėnesių darbuotojo vidutinis darbo užmokestis.

Jeigu uždelsta suma yra mažesnė, netesybos būtų mokamos už kiekvieną uždelstą mėnesį, bet ne ilgiau kaip už tris mėnesius.

Naujojo Darbo kodekso vienas kūrėjų, Vilniaus universiteto mokslininkas Tomas Davulis BNS anksčiau yra sakęs, kad nesulaukdamas, kol darbdavys su juo atsiskaitys, atleistas darbuotojas gali kreiptis į teismą.

Nepritarė siūlymui drausti dirbti per šventes

Taip pat komitetas trečiadienį, svarstydamas Darbo kodekso projektą, kuriam po svarstymo Seimas yra pritaręs, nepritarė socialdemokračių Birutės Vėsaitės ir Orintos Leiputės siūlymui parduotuvėms uždrausti dirbti per šešias svarbiausias metų šventes - sausio 1-ąją, vasario 16-ąją, kovo 11-ąją, liepos 6-ąją bei pirmas Kalėdų ir Velykų dienas.

Nors tokiam siūlymui komitetas nepritarė, dėl jo dar balsuos visas Seimas.

Pasak parlamentarių, 2015 metų trečiąjį ketvirtį „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir „Norfos“ tinkluose dirbo apie 32 tūkst. žmonių, o visose mažmeninės prekybos įmonėse - 115,6 tūkst.

Seimas panašias pataisas jau yra svarstęs pernai, tačiau galiausiai persigalvojo ir atmetė socialdemokrato Broniaus Paužos parengtą Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo pataisą.

Neliko darbo tarybų

Tačiau parlamentarai atmetė N. Puteikio pataisą, kuria norėta pasiekti, jog profesinės sąjungos galėtų atstovauti ne tik savo nariams, bet ir neteisėtai atleistiems iš darbo, bedarbiams, pensininkams ar studentams. Ši pataisa atmesta balsavimui pasidalijus į lygias dalis ir lėmė komiteto pirmininkės socialdemokratės Kristinos Miškinienės balsas.

Profsąjungos skundžiasi, kad negali atstovauti atleistiems darbuotojams, tuo metu Vyriausybei iš esmės atstovaujantys socialinio modelio kūrėjai sako, kad profesinės sąjungos turi savo atskirą įstatymą ir nereikėtų painioti Darbo kodekso bei profesinių sąjungų veiklą reglamentuojančio įstatymo.

Profesinės sąjungoms atstovaujantis teisininkas N. Kasiliauskas teigia, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Vyriausybė iš pradžių siekė profesinių sąjungų reglamentavimą perkelti į naują Darbo kodeksą, bet vėliau šios idėjos dėl nesutarimų buvo atsisakyta.

„Tai daugiau teisinės technikos klausimas, kur ką įrašyti. Čia yra šiek tiek yra gudravimo iš ministerijos pusės. Jų tikslas buvo, kad Profsąjungų įstatymas būtų Darbo kodekse, bet apsispręsta palikti atskiru įstatymu. Dabar jie vis tiek bando keletą nuostatų grąžinti į Darbo kodeksą su mintimi, kad ateityje vėl bus grąžinama į Darbo kodeksą. Tai tokie teisiniai žaidimai“, - sako N. Kasiliauskas.

Pagal trečiadienį priimtas pataisas naujame Darbo kodekse turėtų nelikti ir darbo tarybų, nes Lietuvoje faktinė situacija tokia, kad niekas į darbo tarybas nesiburia. Šis siūlymas komitete pristatytas socialdemokrato Algirdo Syso.

Pritarta ir dar vienai pataisai, kuri apsaugo su darbdaviu besiderančius darbuotojus ginčo metu. Pavyzdžiui, jei ginčas vyksta šiuo metu, tai teisės aktai nuo atleidimo ir darbo sąlygų pabloginimo apsaugo tik profesinės sąjungos pirmininką. Komiteto nariai pritarė, kad apsauga nuo atleidimo ir darbo sąlygų pabloginimo galiotų visiems darbuotojams atstovaujantiems asmenims.

Komitetas sutarė ir dėl to, kad kolektyvinės sutartys gali būti taikomos tiems darbuotojams, kurie yra profesinių sąjungų nariai, nebent šalys susitaria kitaip. Tuo norima paskatinti narystę profesinėse sąjungose.

Dar pritarta nuostatai, kad darbuotojai atsakomybėn už dalyvavimą streike netraukiami.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas, be kita ko, sutarė, kad Darbo kodekse bus įrašyta, kiek išmokų darbuotojai gaus iš Ilgalaikio darbo išmokų fondo atleidimo atveju priklausomai nuo stažo. Kaip žinoma, naujame Daro kodekse nustatoma, kad ilgiau nei metus dirbančiam darbuotojui turi būti išmokama vieno jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, jei dirbama trumpiau nei metai – išmoka sumažėja iki pusės vidutinio atlyginimo dydžio.

Tačiau politikai nori, kad kaip pagalvė atleidžiamiems darbuotojams toliau pasitarnautų Ilgalaikio darbo išmokų fondas, iš kurio išmokos priklausytų nuo stažo: jei darbuotojas dirba 3-5 metus, išmoka iš šio fondo siektų 1 mėnesio vidutinį jo atlyginimą, jei 5-10 metų – tada 2 mėnesių, 10-20 metų – 3 mėnesių, daugiau nei 20 metų – 4 mėnesių.

Įmokas į šį fondą mokėtų darbdaviai, bet, remiantis trečiadienio sprendimu, Darbo kodekse konkretus įmokos tarifas nefigūruos. Jis bus nustatytas atskiru įstatymu, bet, pavyzdžiui, profesinės sąjungos stebisi, kad niekas tokio įstatymo dar nematė.

Balsavimas nukeltas

Seimo valdyba nusprendė naujojo Darbo kodekso priėmimo procedūrą perkelti iš ketvirtadienio į kitos savaitės Seimo posėdžius.

Jį kritikuojančios profesinės sąjungos neatsisako planų ketvirtadienį surengti protesto mitingą.

Tačiau, pasak profesinių sąjungų konfederacijos teisininkės Evelinos Šilinytės, dar viena protesto akcija gali būti surengta ir kitą savaitę.

„Mitingas lieka, nes lieka nuostatų, kurioms nepritariame“, - pareiškė ji, paklausta, ar ketvirtadienį numatytas mitingas prie Seimo įvyks.

„Mes turime pasiruošę filmuotą medžiagą iš svarstymo, iškarpas konkrečiais blokais ir jos bus transliuojamos, vyks diskusijos ir aptarimas“, - teigė profsąjungų atstovė.

Pasak E. Šilinytės, vėliau šią savaitę bus šaukiamas neeilinis profesinių sąjungų konfederacijos valdybos posėdis, kuris spręs, kokios protesto akcijos imtis kitą savaitę, kai Seimas pradės naujojo Darbo kodekso priėmimą.

Seimo vicepirmininkas A. Sysas informavo, kad Seimo valdyba trečiadienį nutarė ketvirtadienį nepradėti naujojo Darbo kodekso priėmimo.

„Kitą savaitę, kuri parlamentarams turėjo būti laisva, visas dienas svarstysime tik socialinį modelį be jokių kitų klausimų“, - teigė A. Sysas.

Seimo posėdžiai numatyti kitą savaitę antradienį ir ketvirtadienį - visi 4 posėdžiai bus skirti tik Darbo kodekso ir viso socialinio modelio svarstymui ir priėmimui. Parlamentarai tikisi kitą savaitę baigti jo priėmimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (958)