Už balsavo 103 parlamentarai, prieš - 2, susilaikė - 28. Darbietis Viktoras Uspaskichas paprašė jo balsą taip pat užskaityti už, nes nesuveikė jo kortelė, už balsą prašė užskaityti ir tvarkietis Vytautas Kamblevičius.

Prieš biudžetą balsavo konservatorius Kazys Starkevičius ir "Drąsos kelio" frakcijos narė Aurelija Stancikienė. Balsuodami susilaikė 12 konservatorių, 10 liberalų, 4 "Drąsos kelio" atstovai ir 2 mišrios Seimo narių grupės nariai.

„Pirmiausiai norėčiau padėkoti buvusiai Vyriausybei, kuri paruošė šitą svarbų Lietuvai įstatymą, kuriam šiandien buvo pritarta, taip pat ir naujai Vyriausybei, kuri suspėjo šiek tiek peržiūrėti, pakoreguoti, ir visiems Seimo nariams, kurie balsavo už šitą Lietuvai labai svarbų dokumentą. Ateityje, aš manau, gali tam tikros korekcijos ir įvykti, bet ponui Starkevičiui noriu pasakyti, kad čia yra nepolitinis dalykas, ten kofinansavimui yra sumažinta dalis, o kofinansavimui metų pabaigoje maždaug lieka nuo 200 iki 300 mln. litų. Turi būti efektyvesnis lėšų planavimas ir didesnis panaudojimas“, - sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į vieną labai ypatingą dalyką, mes per pastarąsias dienas iš koalicijos kai kurių lyderių išgirdome, kad biudžetas bus svarstomas ir dalinamas ministerijose pagal Seimo narių prašymų politinę priklausomybę. Tai, mieli kolegos, jeigu šitaip atsitiktų, jūs turite prisiimti atsakomybę už tokias politinės korupcijos apraiškas“, - komentavo Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

Tačiau socialdemokratas Bronius Bradauskas E. Masiuliui atkirto, kad tokios negeros praktikos ir machinacijos jiems yra nežinomos.

"Ir mes tikrai pagal partijas nedaliname finansavimo, o bus visą laiką sprendžiami klausimai atsakingai ir ten, kur labiausiai reikia", - sakė B.Bradauskas.

Buvęs premjeras Andrius Kubilius sveikino, kad priimtas dokumentas, leidžianti Lietuvai pasitikti kitus metus makroekonomine padėtimi ir praktiškai pasiekus euro įvedimui būtinus Mastrichto kriterijus. Jis taip pat džiaugėsi, kad socialdemokratai balsavo už konservatorių biudžetą ir sakė, jog tokie pasikeitimai yra į sveikatą.

„Aš raginu valdančiąją koaliciją nedaryti klaidų, negadinti to pasiekimo, kurio siekėme visus ketverius metus“, - sakė jis.

Tvarkietis Valentinas Mazuronis džiaugėsi, kad už biudžetą balsavo ir pozicija, ir opozicija, o tai reiškia, kad opozicijos kaip ir nėra, o tai reiškia, kad Seimas dirbs kartu.

Finansų ministras žadėjo įvertinti Seimo narių pasiūlymus

Per biudžeto priėmimą dauguma politinių partijų frakcijų atsiėmė savo pasiūlymus, finansų ministrui Rimantui Šadžiui pažadėjus, jog susijusios srities ministrai atidžiai peržiūrės Seimo narių pasiūlymus.

Tačiau balsuojama buvo dėl kelių Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos ir Liberalų sąjūdžio pasiūlymų, kelių “Tvarkos ir teisingumo” ir Darbo partijos pasiūlymų, nors dalį jų valdantieji taip pat atsiėmė.

Priimtos pataisos, kurioms pritarė Vyriausybė

Per biudžeto priėmimą buvo pritarta socialdemokrato Algirdo Syso pataisoms, kurios buvo suderintos su Vyriausybe, dėl valstybinio telefono ryšio srities darbuotojų atlyginimo. Valstybės saugumo departamentui padidinti asignavimai išlaidoms 1,31 mln. litų, iš jų 1, mln. litų darbo užmokesčiui ir atitinkama suma sumažinti asignavimai turtui įsigyti - bendra asignavimų suma nekeičiama.

Taip pat pritarta socialdemokratų Antano Nesteckio pataisoms dėl Ministro pirmininko tarnybos - jai 2013 m. numatyti asignavimai padidinami 335 tūkst. Lt, kurių 254 tūkst. Lt - darbo užmokesčiui. Asignavimai 335 tūkst. Lt mažinami Teisingumo ministerijai.

Įstatymo projekte numatyta, kad kitų metų valstybės biudžeto pajamos kartu su Europos Sąjungos (ES) lėšomis sudarys 25,696 mlrd. Lt. Be ES lėšų biudžeto pajamos numatomos 18,15 mlrd. Lt.

Valstybės biudžeto asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti sudarys 26,436 mlrd. Lt.

2013 m. valstybės biudžeto asignavimai viršija pajamas 740 mln. Lt, deficitas sudarys 0,6 proc. BVP, o planuojamas 2013 m. visų viešųjų finansų deficitas – apie 2,5 proc. BVP. Planuojama, kad šių, 2012 metų viešųjų finansų deficitas neviršys 3 proc. BVP.

Patvirtinta, kad savivaldybių skolos negali viršyti 75 proc. einamųjų metų biudžeto pajamų, kai 2012 m. ji siekė 70 proc., Vilniaus miesto savivaldybei numatyta galioti anksčiau daryta išimtis – 120 proc. Metinio savivaldybės grynojo skolinimosi suma, kaip ir šių metų biudžete, negali viršyti 20 proc., Vilniaus miesto savivaldybės – 35 proc.

Už biudžetą - ir konservatoriai

“Kviečiu balsuoti už biudžetą, kurį parengė penkioliktoji Vyriausybė, o šešioliktoji nespėjo pagadinti“, - sakė buvęs premjeras konservatorius Andrius Kubilius.

„Tikiu, kad dar ne kartą mes viešumoje skambėsime kaip atsakingos politikos tesėjai ir vykdytojai“, - teigė tvarkietis Andrius Mazuronis, pasisakęs už biudžeto projektą.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas pasisakė prieš biudžetą sakydamas, jog liberalams nepriimtinas minimalios mėnesinės algos didinimas tokiu tempu bei kai kurios kitos numatytos finansinės priemonės biudžete.

Konservatorius Kazys Starkevičius taip pat kalbėjo prieš, apgailestaudamas, kad tiesioginėms išmokoms iš žemės ūkio sferos buvo paimti 42 mln. litai, o dėl to nukentės žemės ūkio plėtra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)