Seime alkoholio kontrolės švelninimo pataisos, kuriomis siūloma leisti alkoholį pirkti aštuoniolikmečiams ir taikyti kitus sušvelninimus, buvo sustabdytos teikimo metu rytiniame posėdyje, mat Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Agnė Širinskienė pastebėjo, kad pateikimas nėra galimas, nes nebuvo Teisės departamento išvada.

Tačiau po pietų Seimo teisininkams išvadą parengus, įstatymo pataisos buvo pateiktos – „už“ balsavo 62 Seimo nariai, „prieš“ – 35, o susilaikė – 16.

Taip pat anksčiau Seime buvo pateiktas Darbo partijos frakcijos atstovo Andriaus Mazuronio projektas, kuriuo siūloma visomis savaitės dienomis leisti alkoholiu prekiauti nuo 10 iki 20 valandos. Po pateikimo „už“ balsavo 49 Seimo nariai, „prieš“ – 30, o susilaikė –13.

Seimo opozicija šį projektą pasitiko didžiule priešprieša

Projektą pristatęs vienas iš autorių liberalas Andrius Bagdonas tikino, kad siekiama išspręsti nesuderinamus aspektus.

„Noras būtų, kad sekmadienis nebūtų išskiriama diena, ji taptų tokia pati, kaip ir likusios 6 savaitės dienos, alkoholiniais gėrimais būtų galima prekiauti nuo 10 val ryto iki 20 val. vakaro“, – pristatė A. Bagdonas.
Andrius Bagdonas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Laima Nagienė rėžė, kad aštuoniolikmečiai vis dar yra bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai.

„Mes skatiname, prašau, įsidėkite į savo kuprinę alų ir atsineškite į mokyklą. Mejau mes norime, kad mūsų tauta daugiau išgertų ir iš to mes pelnytumėmės? Ar mes norime išauginti sveiką tautą? Ką mes išlošiame? Ar galvojame apie sveiką jaunimą?“, – pyko L. Nagienė.

Anot A. Bagdono, nenormalu buvo priimti cenzą pilnamečiams gyventojams ir apriboti jų teises: „Norime atstatyti tai, kas buvo padaryta, manome kad tai neteisinga. (…) Jauni žmonės, ypač, kuomet vyksta išleistuvės, baigia mokyklą, jie vartoja alkoholinius gėrimus, ir tai niekam ne paslaptis, bet tai yra neteisėta ir jie tampa nusikaltėliais.“

Zigmantas Balčytis teigė esąs kategoriškai prieš siūlymus, jis argumentavo, kad siūlymas leisti aštuoniolikmečiams vartoti 15 proc. alkoholio tūrio gėrimus reikštų, kad jie galėtų vartoti stipriuosius gėrimus.

„Manau, kad tai yra Pandoros skrynios atidarymas. Po draudimų aš pats kaip vartotojas prisimenu, kaip neva buvo nepatogu, bet iš tiesų tai yra teisinga, kad sekmadieniais nepardavinėjama po 15 val. Ir aš esu kategoriškai prieš, kad šitą Pandoros skrnią atidarytume Lietuvoje“, – kalbėjo Z. Balčytis.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad A. Bagdonas meluoja sakydamas, kad alkoholio vartojimo draudimai neveikia – esą vartojimas ėmė mažėti būtent po anksčiau priimtų sprendimų.

„Paaiškinkite man logiką – atlaisvinti reguliavimą tuomet, kai vartojimas vėl pradeda augti – ar čia yra logiška? Ir ar yra logiška atlaisvinti net nepasiekus ES šalių vidurkio?“, – stebėjosi A. Veryga.

Liberalas A. Bagdonas atsikirto, kad nepaisant esamų draudimų ir ribojimų, alkoholio vartojimo rodikliai vėl pradėjo kilti.

„Draudimai nepakeitė. Mes galvojame, kad šitie pertekliniai draudimai įtakos nepadarė jokios ir manau, kad Seime svarstymo stadijoje, jei sulauksime pasiūlymų, į juos bus galima atsižvelgti“, – teigė A. Bagdonas ir vylėsi, kad valdančiajai daugumai pakaks balsų.

Prieštaravo ir Mindaugas Puidokas, raginęs formuoti jaunimo tarpe tokią alkoholio vartojimo kultūrą, „kuri ragina jo nevartoti, arba vartoti saikingai“.

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis siūlė lažintis, ar svarstymo metu projektą palaikys didžiausia valdančioji frakcija – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS- LKD): „Jeigu būtų lažybos, kas dabar nebepatogu pas mus lažintis, nes du Seimo nariai prisilažino, kiek duotumėte lažybų, kad jūsų projektas praeis?“

Išties tarp TS-LKD frakcijos narių girdėjosi abejonių. Konservatorius Linas Slušnys klausė: „Kas tiek pasikeitė iš tiesų per pastarąjį metą nuo taisyklių sugriežtinimo į gerą pusę, kad šiandien galėtume pradėti alkoholio laisvinimą, vartojimą, tai yra prieinamumą, pasiekiamumą, kas prieštarauja Pasaulio sveikatos organizacijai. Kaip buvęs vaikų psichiatras, norėčiau žinoti, kaip tai gali paveikti vaikų psichosveikatą“.

A. Bagdonas akcentavo, kad 10 metų Lietuvoje alkoholio vartojimas mažėja, tuo metu yra daug nelogiškų ribojimų, kurie tarpusavyje nesuderinami. Jis aiškino, kad visų ribojimų nesiūloma atsisakyti – turėtų būti panaikinti neadekvatūs draudimai, žmonėms turi būti suteikta daugiau galimybių.

Siūlo amžiaus kartelę leisti iki 18 metų, sekmadienį – prekiauti iki 20 val.

Pataisomis siūloma visomis savaitės dienomis parduotuvėse leisti alkoholinių gėrimų prekybą nuo 10 iki 20 valandos – neliktų ribojimo sekmadienį prekiauti iki 15 valandos.

„Draudimas nėra efektyvus ir sudaro bereikalingas kliūtis saikingai alkoholinius gėrimus vartojantiems piliečiams savaitgalį įsigyti alkoholinius gėrimus“, – vertinama aiškinamajame rašte.

Antras siūlymas – leisti įsigyti ir vartoti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc., asmenims nuo 18 metų. Tačiau liktų šiuo metu galiojantis amžiaus ribojimas – 20 metų – perkant ar vartojant stipresnius alkoholinius gėrimus

„Nėra prasmės visiškai išskirti 18-20 m. jaunimo grupės, kaip išskirtinai rizikingos nesaikingai vartoti alkoholį. Didžioji dalis jaunuolių su alkoholio vartojimu susiduria dar gerokai iki 18 m. –11, 13 ir 15 metų amžiaus mergaičių ir berniukų gyvensenos ir sveikatos (HBSC) tyrimas Lietuvoje rodo, kad 2018 m. beveik pusė 11-15 m. paauglių buvo vartoję alkoholinius gėrimus bent kartą gyvenime“, – aiškina projekto autoriai.
Alkoholis

Jie atkreipia dėmesį, kad 18 m. sulaukę asmenys įgyja daugumą visaverčio piliečio teisių: „Gali būti šaukiami į kariuomenę, gali balsuoti, vesti, taip pat vartoti tabako gaminius, kurių neigiamas poveikis sveikatai nėra mažesnis už alkoholinių gėrimų“.

Argumentuojama, kad galiojantis draudimas 18-20 m. asmenims vartoti alkoholinius gėrimus stumia juos į šešėlinę rinką, didina jų toleranciją šešėlinei ekonomikai, skatina sveikatai pavojingų išgertuvių kultūrą.

Alkoholį būtų galima vartoti viešose vietose, mažesni ribojimai prekybininkams

Liberalų projekte numatyti pakeitimai, kurie sumažintų ribojimus smulkiems alkoholio gamintojams ir prekybininkams.

Pirmiausia siūlomi atlaisvinimai reklamai. Alkoholio gamintojai ar pardavėjai galėtų informaciją talpinti socialinių tinklų paskyrose – tačiau tik nemokama įrašų apie alkoholinius gėrimus sklaida.

Reklama nebebūtų laikoma užsienio gamintojų alkoholinių gėrimų prekių ženklinimo tekstas, ant alkoholinių gėrimų prekių esančios nuorodos, kurios nukreipia į alkoholinių gėrimų gamintojų interneto svetaines ar socialinių tinklų paskyras. Taip pat reklama nebebūtų laikoma objektyvi pažintinė, mokslinė, istorinė informacija apie alkoholinių gėrimų vartojimo būdus, gamybą, tradicijas, pelnytus apdovanojimus.

„Šiuo metu leidžiama skelbti informaciją apie alkoholinius gėrimus interneto svetainėse, tačiau neleidžiama to daryti socialiniuose tinkluose, nors būtent socialiniai tinklai faktiškai yra tapę daugelio Lietuvos įmonių virtualiomis buveinėmis. Tai Lietuvos gamintojams ir prekybininkams sukuria nelygias konkurencijos sąlygas su užsienio kompanijomis, kurios turi savo socialinių tinklų paskyras ir kurias mato Lietuvos vartotojai“, – vertina projekto autoriai.

Numatyta aibė ir kitų ribojimų atlaisvinimų, kuriuos autoriai vadina „techninio pobūdžio“, trukdančiais šalies gamintojams ir prekybininkams konkuruoti užsienio rinkose arba kuriančių kuriozines situacijas, kai reikia specialiais lipdukais ar kitaip slėpti užsienio gamintojų prekių ženklinimo tekstus.

Siūloma panaikinti draudimą vartoti alkoholį viešose vietose, sporto renginių metu salėse, švenčių, parodų, koncertų, teatro spektaklių ar pan masinių renginių metu. Tačiau vietas, kuriose būtų leidžiama alkoholį vartoti, siūloma leisti nustatyti savivaldybių taryboms.

„Šiuo metu savivaldybių tarybos ir kitos institucijos yra prisiėmusios nemažą dalį atsakomybės dėl alkoholio kontrolės, licencijų, prekybos laiko ir vietų ribojimų, tačiau vietos, kur leidžiamas alkoholinių gėrimų vartojimas, apibrėžiamos nacionaliniu lygmeniu Alkoholio kontrolės įstatyme. Tai neatitinka subsidiarumo principo, kadangi kiekvienoje savivaldybėje egzistuoja skirtingi poreikiai, priklausantys nuo sezoniškumo, turistų srautų, rizikingai alkoholį vartojančių asmenų dalies ir pan.“, – argumentuoja autoriai.

Taip pat siūloma leisti mugėse ir parodose prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc. (šiuo metu mugėse galioja 7,5 proc., parodose – 13 proc. koncentracijos ribojimas).

„Tokie ribojimai sukuria nepagrįstų nepatogumų alkoholiu nepiktnaudžiaujantiems piliečiams, pavyzdžiui, neleidžiant šv. Kalėdų metu organizuojamose mugėse vaišintis karštu vynu“, – rašoma aiškinamajame rašte.
Alkoholis

Lauko kavinės galėtų prekiauti tolesniu atstumu nuo pagrindinės stacionarios vietos – ne didesniu kaip 80 metrų (šiuo metu – 40 metrų). Anot autorių, esamas ribojimas dažnai sukelia praktinių nepatogumų ir neišsprendžiamų planavimo iššūkių viešojo maitinimo įstaigoms šiltuoju metų laikotarpiu, skatina įvairius konfliktus tarp jų, tačiau jokio realaus poveikio nesaikingam alkoholio vartojimo didinimui tokia nustatyta riba neturi.

Dar vienas siūlomas pakeitimas – suvienodinti, kad visose lauko kavinėse prekiauti 15 proc. alkoholio tūrio neviršijančiais gėrimais, kadangi dabar kai kuriais atvejais galiojo du ribojimai – ir 15 proc., ir 22 proc.

Autoriai patikina, kad neigiamų pasekmių nenumatoma: „Tarptautiniai tyrimai jau dešimtmetį rodo mažėjantį tiek suaugusiųjų, tiek paauglių alkoholinių gėrimų vartojimą“. Atvirkščiai, esą priimti įstatymai turės pozityvų poveikį korpucijos mažinimui, kadangi mažins žmonių dalyvavimą šešėlinėje ekonomikoje, taip pat stiprins smulkių Lietuvos alkoholio gamintojų ir prekybininkų galimybes informuoti vartotojus apie produktus, didins konkurenciją

Autoriai nurodo, kad siekia taiklios, veikiančios ir protingos alkoholio kontrolės politikos ir siūlo ne panaikinti 2018-2020 m. įsigaliojusius alkoholio prekybos, vartojimo ir reklamos apribojimus, o patobulinti esamą reguliavimą išsprendžiant naujiems ribojimams įsigaliojus išaiškėjusius jų trūkumus.

Liberalų sąjūdžio ir Laisvės frakcijų parengtą projektą prieš teikimą pasirašė ir dalis TS-LKD atstovų.

Teikiamas ir akcizų didinimo planas

Seime trečiadienį teikiamas ir Finansų ministerijos parengtas trimetis akcizų didinimo planas. Juo numatoma didinti alkoholio ir tabako ar kitų rūkymui skirtų produktų akcizus. Su siūlomais akcizų dydžiais ir jų poveikiu kainoms galima susipažinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)