Būtiniausių maisto produktų krepšeliui siūlomas 9 proc. PVM

Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Eugenijus Sabutis ir Kęstutis Vilkauskas siūlys nuo 2022 m. nustatyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą būtiniausių maisto produktų krepšeliui, kuris būtų sudaromas Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka, taip pat ekologiškiems ir pagal nacionalinę žemės ūkio bei maisto kokybės sistemą pagamintiems produktams.

PVM lengvatą taip pat siūloma taikyti maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms, išskyrus prekybą alkoholiniais gėrimais.

PVM lengvata – buitinių vartotojų naudojamai elektrai ir dujoms

Seimo nariai socialdemokratai Eugenijus Sabutis ir Kęstutis Vilkauskas taip pat siūlys nustatyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą buitiniams elektros ir dujų vartotojams.

Parlamentarai siūlo, kad lengvatinis PVM tarifas būtų taikomas iki 2023 m. gruodžio 31 d. buitiniams energijos vartotojams, kaip jie apibrėžti Energetikos įstatyme, tiekiamai elektros energijai ir gamtinėms dujoms.

Dabar jiems taikomas standartinis 21 proc. apmokestinimas.

Anot socialdemokratų, ES valstybėms vienai po kitos įvedant lengvatinį tarifą gamtinių dujų, elektros energijos ar centralizuoto šildymo tiekimui, Lietuvos valdžia kategoriškai atsisako eiti šiuo keliu ir mano, kad kylančių kainų slegiami gyventojai turi prašyti iš valdžios paramos.

„Ingridos Šimonytės užsispyrimas „neliesti“ tarifų, o tik kompensuoti žmonėms dalį išlaidų, verčiant juos prašyti malonės, liūdina. Šimtai tūkstančių Lietuvos gyventojų paverčiami socialinės paramos gavėjais. Tai ne tik papildoma biurokratinė našta savivaldybėms, bet ir moralinė žala gyventojams“, – sako kitokį kelią siūlantis Seimo narys socialdemokratas E. Sabutis.

Socialdemokratai įspėja, kad dalis vartotojų dėl sudėtingų procedūrų socialinės paramos nesikreiptų, o vidutines pajamas gaunančios ir būstą nuomojančios jaunos šeimos, jei būstą nuomojasi be sutarčių, neturėtų galimybės prašyti kompensacijos. Daug žmonių neturės teisės kreiptis, nes netenkins kompensacijai gauti taikomų kriterijų, nors jų namų ūkių finansinė padėtis bus smarkiai pablogėjusi.

Socialdemokratų vertinimu, nustačius siūlomą lengvatą buitiniams vartotojams, ne tik būtų suvienodintas apmokestinimas, bet ir sumažėtų dujų ir elektros tarifai galutiniams vartotojams.

„ES valstybės narės ryžtingai taiko PVM mažinimo priemones, kad nuimtų nepakeliamą naštą nuo gyventojų pečių. Imamasi veiksmų ir dėl energetikos įmonių pelnų. O Lietuva? Susidaro toks įspūdis, kad valdantiesiems PVM mažinimas yra absoliutus tabu“, – stebisi E. Sabutis.

Jis pažymi, kad praėjusio mėnesio pabaigoje Lenkijos premjeras oficialiai paskelbė, jog trims mėnesiams sumažins PVM namuose vartojamoms dujoms nuo 23 iki 8 proc., o elektrai – iki 5 proc., taip pat bus laikinai sustabdytas akcizų ir PVM taikymas benzinui. Taip kaimyninės šalies vyriausybė siekia pažaboti sparčiai augančią infliaciją.

Siūlys taikyti PVM lengvatą elektromobiliams, elektriniams paspirtukams ir dviračiams

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas siūlys elektrinėms transporto priemonėms, tokioms kaip elektromobiliai, elektriniai paspirtukai ir dviračiai, taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą.

„Kas gali sau leisti pirkti elektra varomą mašiną, kai tokios kainos? Valstybės teikiama iki kelių tūkstančių eurų kompensacija – gana juokinga, o procedūros jai gauti – painios. Ir net pritaikius kompensacijas, vis tiek ne elektra varomos transporto priemonės daug daug pigesnės“, – paaiškina projektą su frakcijos kolegomis užregistravęs socialdemokratas J. Sabatauskas.

„Regitros“ duomenimis, Lietuvoje 2021 m. sausio 1 d. buvo registruotos vos 3685 elektra varomos transporto priemonės. Tuo metu dyzelinių transporto priemonių – virš 1,2 mln.

Anot J. Sabatausko, ledai sparčiai pajudėtų, jei įstatymų leidėjai nepabijotų kaip reikiant sumažinti PVM tarifą. „Aplinkai draugiškesnių transporto priemonių kaina galutiniam vartotojui nukristų tiek, kad pasirinkimas „benzinas ar elektra“ nebebūtų toks skausmingas. Nesunku paskaičiuoti, kad kaina sumažėtų 16 procentų“, – numato parlamentaras.

Jis pateikia pavyzdį: SUV klasei priskiriamos „KIA e-Niro“ bazinio varianto kaina sumažėtų nuo 35 900 iki 30 156 eurų. Žymiai sumažėtų ir motorolerių kaina: „Piaggio e-smart“ atpigtų maždaug 527 eurais.

Šiuo metu tokių transporto priemonių įsigijimui yra taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Europos Sąjungos valstybėse taikomos įvairios mokestinės lengvatos elektra varomų automobilių pirkėjams ir savininkams – kai kur galioja 0 proc. siekiantis PVM tarifas elektra varomiems elektromobiliams.

„Ir nereikia jokių papildomų valstybės, savivaldybių biudžetų ir kitų valstybės įsteigtų fondų lėšų tokiam įstatymui įgyvendinti“, – pabrėžia socialdemokratas J. Sabatauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)