Kai kurie parlamentarai įspėjo, kad nustatant šį draudimą, sukuriama dar viena labai pavojinga juodoji rinka, o kiti teigė, kad maloniais kvapais jaunimas skatinamas vartoti nikotiną.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisomis siekiama uždrausti į Lietuvą tiekti elektronines cigaretes ir pildykles su skysčiu, jeigu jame yra kvapiųjų medžiagų. Išimtis būtų taikoma tik tabako kvapui ar skoniui.

Pataisos įsigalios nuo nuo 2022-ųjų liepos, kad verslas per šį laiką galėtų prisitaikyti prie permainų, taip pat išparduoti atsargas.

Už tai po svarstymo antradienį balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 5 , o susilaikė 12 parlamentarų.

Po šio balsavimo Seimas daro pertrauką, nes pataisoms turi pritarti Briuselis.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko teigimu, šokoladų, sausainių, bananų, vyšnių, aviečių skonio reikia tam, kad nepilnamečiai išbandytų tokias cigaretes.

Jis įspėjo, kad pavartojus šį produktą, nelieka kvapo ant rūbų, rankų, ir tėveliai bei mokytojai sunkiai gali sukontroliuoti vaikus.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės Morganos Danielės teigimu, jeigu pataisas dėl „pavojingo draudimo“ Seimas priims, Lietuva taptų trečia valstybe, draudžiančia aromatizuotas elektronines cigaretes.

Ji prognozavo, kad pataisos problemos neišspręs, nes aromatizuoti skysčiai bus perkami internetu iš Lenkijos, Latvijos arba Kinijos

„Jeigu jau draudžiame, tai drauskime ir elektronines parduotuves, jeigu norime, kad nepilnamečiai neįsigytų šitų produktų“, – teigė M. Danielė.

Pasak jos, JAV 60 žmonių mirė įsigiję iš juodosios rinkos skysčių ir užsipildę jais savo elektronines cigaretes, 3 tūkst. žmonių hospitalizuota.

M. Danielės teigimu, daugybė žmonių siekia mažinti rūkymo keliamą žalą ir ieško alternatyvų.

„Būtent skoniai padeda pajusti, koks nemalonus yra tabakas ir rinktis mažiau žalingą alternatyvą ir pereiti prie jos“, – aiškino ji.

Tuo tarpu sveikatos reikalų komitete dirbanti Jurgita Sejonienė piktinosi tokiu M. Danielės bandymu įteigti, kad aromatizuotos elektroninės cigaretės yra alternatyva rūkymui ir galimai mažiau žalinga.

„Nėra tam mokslinių įrodymų. (...) Vienintelė alternatyva rūkymui yra metimas rūkyti ir tai yra moksliškai įrodyta“, – pareiškė ji.

Konservatoriai pataisas dėl elektroninių cigarečių ir jų pildyklių skysčius su kvapais uždraudimo pateikė 2019-jų rugsėjį, jas savo parašais parėmė „valstiečių“ lyderiai Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė, bet pataisų buvusios kadencijos Seimas taip ir nepriėmė.

Dabar į rinką neleidžiama tiekti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių su skysčiu, jeigu jame yra vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad elektroninės cigaretės ir jų pildyklės yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

Taip pat negalima įvežti ir kofeino arba taurino, o taip pat kitų priedų ir stimuliuojamųjų junginių, kurie siejami su energija ir gyvybingumu, turinčių cigarečių ir jų pildyklių skysčių.

Draudžiami ir skysčiuose esantys priedai, nudažantys išsiskiriančias medžiagas, arba kurie nesudeginti turi kancerogeninių, mutageninių ir toksiškai veikiančių reprodukciją, vadinamųjų KMR savybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)