Seimas nutarė, kad Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas, kuriomis minėtiems asmenims „Sodros" ir sveikatos draudimo įmokas siūloma skaičiuoti ne nuo visų, o nuo pusės jų gaunamų pajamų, turėtų tobulinti kitas Seimo komitetas - Ekonomikos komitetas.

"Jeigu Ekonomikos komitetas pasakys, kad vertindamas pataisas teisus buvo anksčiau paskirtas pagrindinis komitetas, tada pataisas tobulinsime", - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Konservatorius Jurgis Razma tvirtino, kad projektus grąžinus Vyriausybei, jų priėmimo procese būtų gaištamas laikas.

Pataisomis siūloma keisti individualia veikla užsiimančių gyventojų bei individualių įmonių savininkų ir ūkinių bendrijų narių apmokestinimą.

"Sodros" ir privalomo sveikatos draudimo įmokas siūlyta skaičiuoti atsižvelgiant ne į minėtų įmonių ar bendrijų pajamas, bet jas susiejant su savininko ar tikrojo nario pajamomis, kurios galėtų būti prilyginamos darbo pajamoms.

Vyriausybė Seimui siūlė nustatyti, kad individualios įmonės savininko bei ūkinės bendrijos tikrojo nario ir "Sodros", ir sveikatos draudimo įmokos būtų skaičiuojamos nuo tos sumos, kurią šie asmenys deklaruotų "Sodrai" ir Valstybinei mokesčių inspekcijai kaip "savininko algą" ir kuri per kalendorinį mėnesį negalėtų būti mažesnė kaip minimali mėnesinė alga - 800 litų.

Šia deklaruota suma, nuo kurios būtų skaičiuojamos "Sodros" ir sveikatos draudimo įmokos, būtų mažinamas individualios įmonės ar ūkinės bendrijos apmokestinamasis pelnas skaičiuojant pelno mokestį.

Taip pat norėta nustatyti nuolatines šių įmokų „lubas". Maksimalia suma, kurią viršijus nebūtų mokamos šios įmokos, siūlyta laikyti 48 draudžiamųjų pajamų dydžius (71,424 tūkst. litų). Dabar tokios „lubos" nustatytos kaip laikinos.

Draudžiamosios pajamos dabar siekia 1488 litus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją