Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimo projektu siūloma tantjemas, kitą atlygį už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, iš darbdavio gaunamus autorinius atlyginimus bei mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis gaunamas pajamas apmokestinti taikant tokius pat gyventojų pajamų mokesčio tarifus, kaip ir pajamas iš darbo santykių. Šiuo siūlymu panaikinama anksčiau atsiradusi apmokestinimo spraga lyginant su kitų pajamų apmokestinimu, nes nuo kitų metų įsigalios mažesni socialinio ir sveikatos draudimo įmokų tarifai.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas teigė, kad nepalaikant šio siūlymo kils klausimas, kas remia turtinguosius.

„Man nelabai suprantami kolegų motyvai, kurie planuoja prieš pasisakyti, nes jei nepriimtume šito įstatymo pakeitimo tai tantjemų gavėjai džiaugtųsi daugiau kaip 8 proc. sumažėjusia mokestine našta ir biudžetas atitinkamai netektų tų pajamų. Tikiuosi, kad suprantame, kad tai atsakingas ir balansuojantis mokestinės naštos dalykus sprendimas. Jis reikalingas. Neabejoju, kad visi palaikysime nes priešingu atveju kils klausimas, kas remia turtinguosius“, – motyvavo balsuoti S. Jakeliūnas.

Tačiau parlamentaras Mykolas Majauskas teigė, kad šiuo įstatymu klaida taisoma kita klaida.

„Visų pirma jūs įgyvendindami mokesčių reformą sumažinote tais 8 proc. tantjemų apmokestinimą, panašu per klaidą, išsigandote to ir dabar taisote, bet jūs negrąžinate tų 8 proc. atgal, o tik padidinate 3 proc., kas bendroje sumoje sumažėja 5 proc. Tai vieną klaidą taisote kita klaida.

Priminsiu, kad tas žmogus, kuris gauna minimalią algą, jo pajamos dėl šios mokesčių reformos padidės 14 Eur, jei jis kaups ateičiai, tai jo pajamos net sumažės 2 Eur. Seimo nario pajamos dėl šios reformos padidės 52 Eur, ministro pirmininko į rankas 84 Eur dėl šios reformos. Tų žmonių, kurie uždirba 10 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) pajamos į rankas padidės 331 Eur, o konkrečiai šis įstatymo projektas sako, jei tie, kurie uždirba 10 VDU išsimoka tantjemomis, jų pajamos padidės 485 Eur. Suprantu, kad nėra labai daug žmonių, kurie gauna tokias pajamas ir čia ne baseinai pinigų, bet čia yra socialinio teisingumo klausimas. Jei sakome, kad Lietuvoje viena didžiausių socialinių atskirčių ir reikia spręsti nelygybės klausimą, tai tokiais sprendimais einame atgal“, – kalbėjo M. Majauskas.

Prieš balsuoti ragino ir parlamentarai Algirdas Sysas bei Juozas Olekas. Pasak jų, nauji tarifai yra nepakankami, mokesčiai turtingiesiems padidinami per mažai.

Už pakeitimus balsavo 131 Seimo narys: už 95, prieš 5, susilaikė 31. Įstatymas priimtas.

S. Jakeliūnas po balsavimo taip pat patikino, kad mokestinės reformos nauda nebus didesnė Seimo nariams nei mažas pajamas uždirbantiesiems Lietuvos gyventojams.

„Nepamokestinamųjų pajamų dydis (NPD), kuris plečiamas iki 2 VDU, juo nesinaudos nei Seimo nariai, nei Vyriausybės vadovas, o visų tarifų mažinimai vienodai taikomi uždirbantiems tiek daugiau, tiek mažiau, tai tie, kurie mažiau uždirba ir jiems NPD didėja ir didės ateinančiais metais taip pat. Tai nauda jiems iš mokestinės reformos bus didesnė nei Seimo nariams ir Vyriausybės vadovams“, – replikavo „valstietis“ S. Jakeliūnas.

Tantjemoms, atlygiui už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis gautoms pajamoms bei autoriniams atlyginimams iš darbdavio bus taikomas toks pat apmokestinimas gyventojų pajamų mokesčiu, kaip ir pajamoms, gautoms iš darbo santykių. Nustatomas 20 procentų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas pajamų daliai iki 120 VDU per metus, viršijančiai šį dydį – 27 procentų gyventojų pajamų mokesčio tarifas.

Bendras apmokestinimas (įvertinus ir mokėtiną gyventojų pajamų mokestį) tantjemoms bei mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis gautoms pajamoms sieks 35,7 proc. (vietoj šiuo metu galiojančio 39,3 proc.), o pajamoms iš autorinių sutarčių, turint darbdavį, bendras apmokestinimas sieks 40,4 proc. (vietoj šiuo metu galiojančio 41,8 proc.), kai pajamos neviršys 120 VDU per metus.

Skaičiuojama, kad tantjemų bei mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis pajamoms, viršijančioms 120 VDU (vėlesniais metais viršijančioms 84 VDU ir dar vėlesniais – atitinkamai 60 VDU), bendra mokestinė našta būtų apie 34 proc., o pajamoms iš autorinių sutarčių, turint darbdavį, bendras apmokestinimas sudarys 38,7 proc.

Vasarą priimdamas mokesčių reformą Seimas buvo nustatęs, kad nuo kitų metų sausio tantjemos būtų apmokestinamos 30,7 proc. dydžio „Sodros“, sveikatos draudimo ir gyventojų pajamų mokesčiais.

Naujomis įstatymo pataisomis taip pat nustatyta prievolė pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją nenuolatiniams Lietuvos gyventojams, kuriems atsiranda pareiga perskaičiuoti mokėtiną pajamų mokestį (dėl progresinio tarifo taikymo).

Siekiant teisinio aiškumo, papildomai nustatyta, kad 2018 m. gaunamos su darbo santykiais susijusios pajamos už 2019 m., kurios apmokestinamos taikant naujus (sumažintus) valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifus, bus apmokestinamos taikant ir naujus gyventojų pajamų mokesčio tarifus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)