Už PSDF biudžeto priėmimą svarstymui balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 22, susilaikė – 15.

2020 m. PSDF biudžeto pajamas sudarys: privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, administruojamos „Sodros“, – daugiau nei 1 mlrd. 582 mln. eurų, valstybės biudžeto įmokos už apdraustuosius, draudžiamus valstybės lėšomis, – daugiau nei 650 mln. eurų, valstybės biudžeto asignavimai – 36,4 mln. eurų, kitos PSDF pajamos – apie 32,5 mln. eurų.

Seimo narė Ingrida Šimonytė Seimo posėdžio metu nuogąstavo, kad PSDF biudžete visi 200 mln. eurų neturėtų būti atidedami į rezervą.

„Jūsų teikiamame biudžeto projekte pervedimai į rezervus yra rodomi kaip išlaidos. Nieko nėra kvailiau, kaip rodyti taupymą išlaidose. Nežinau, ką jums daro finansų ministras, kad priverčia jus atidėti į šoną 200 mln. eurų pajamų, kurios ateina į sveikatos draudimo biudžetą, man tai yra tiesiog nesuvokiama, nes jūs jau šių metų pabaigoje turėsite 400 mln. eurų rezerve. Ar jūs prognozuojate, kad galima krizė gali sumažinti biudžeto pajamas penktadaliu?“ – sakė I. Šimonytė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad, nors ir PSDF bei valstybės biudžetai yra skirtingi, jų išlaidos skaičiuojamos kartu.

„Suprantu jūsų naratyvą ir norą pastatyti mane į kampą, tokiais būdais bandant mane parodyti, kaip nesirūpinantį savo sritimi, ir finansų ministrą, kuris mus čia kažką prispaudžia ar neprispaudžia. (...) Nepaisant to, kad tai yra atskiras biudžetas, valstybės išlaidos yra skaičiuojamos kartu. Jeigu Seimas nuspręs kur nors susimažinti išlaidas, manau, kad mes galėsime daugiau panaudoti savo rezervą“, – sakė A. Veryga.

Augančias PSDF biudžeto lėšas numatyta paskirstyti šioms sritims: 83,3 mln. eurų (6 proc.) didės išlaidos sveikatos priežiūros paslaugoms, 46,6 mln. eurų (13,3 proc.) daugiau bus skiriama vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti, 3 mln. eurų (5,1 proc.) didės lėšos medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, apie 1,5 tūkst. eurų (12 proc.) didės išlaidos ortopedijos techninėms priemonėms.

Kaip ir kasmet, didesnį dėmesį ketinama skirti prevencinėms programoms ir paskatinti žmones jose dalyvauti, taip pat finansuoti kitas PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos programas, tad 10,7 mln. eurų (9 proc.) didės lėšos sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Iš viso 200,8 mln. eurų PSDF pajamų planuojama pervesti į PSDF biudžeto rezervą. 2020 m. pradžioje PSDF biudžeto rezervas turėtų sudaryti daugiau nei 400,7 mln. eurų. Rezervo lėšos skaidomos į dvi dalis: pagrindinę ir rizikos valdymo. PSDF biudžeto rezervo pagrindinė dalis 2020 m. pradžioje turėtų sudaryti 34,5 mln. eurų, o likusios PSDF biudžeto rezervo lėšos – 366,2 mln. eurų rizikos valdymo dalį.