Už tai, kad Seimas pradėtų svarstyti kortelės įvedimą numatančias kelių įstatymų pataisas antradienį balsavo 63 Seimo nariai, prieš – trys, o susilaikė 11. Toliau Seimas pakeitimų imsis lapkričio 21-ąją.

„Laukiama didelio efekto, bet šioje kadencijoje to nepajausime. Jeigu bus projektas įgyvendintas, (...) tikimės, kad ženkliai prisidės prie šešėlio mažinimo statybų sektoriuje, nes ten sudaro penktadalį visos ekonomikos šešėlis“, – pristatydamas Seimui pataisas sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Ambicija yra didelė, kad nuo kitų metų lapkričio 1-osios kodas startuotų“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, kortelė bus naudinga ir darbuotojui, nes jis turės kodą, kuris bus teisingo apmokėjimo už darbą garantas, ir darbdaviui, galėsiančiam efektyviau valdyti darbus, ir profesinėms sąjungoms, nes užtikrins darbuotojų saugumą, ir valstybės institucijoms leis pamatyti rizikas ir nustatyti nesaugius darbus, piktnaudžiavimus.

Skaičiuojama, kad kasmet Lietuvos statybų srityje neapskaitoma apie 500–700 mln. eurų pajamų, čia dirba apie 95 tūkst. darbuotojų, iš kurių kas ketvirtas vertinamas kaip rizikingas mokesčių mokėtojas.

Už darbą be kortelės numatytos tūkstantinės baudos.

Pavyzdžiui, individualiai dirbantiems baudos sieks nuo 500 iki 1100 eurų (už pakartotinį pažeidimą – nuo 1100 iki 2550 eurų), o darbdaviams – nuo 800 iki 1200 eurų už kiekvieną darbuotoją (nuo 5 tūkst. iki 7 tūkst. eurų).

Numatoma, kad pažeidėjai gali būti įtraukti į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)