Vyriausybė teigia, kad šis įrankis galėtų padėti pažaboti nesąžiningus apsaugos priemonių perpardavinėtojus, šalyje plintant koronavirusui, tačiau kritikai teigia, kad reguliavimas paskatintų juodąją rinką.

Pagal siūlomas pataisas, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija parengtų būtinų prekių ir paslaugų sąrašą, o kainų bei prieinamumo pokyčius stebėtų Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Jai nustačius prekių ar paslaugų trūkumą ar gamintojų bei pardavėjų piktnaudžiavimą, Vyriausybė galėtų įvesti reguliavimą.

Seimui priėmus įstatymą, jis įsigaliotų tik pasirašius prezidentui Gitanui Nausėdai. Šalies vadovas yra išsakęs nepritarimą tokiai iniciatyvai – jo teigimu, prekės su reguliuojamomis kainomis išnyktų iš rinkos.

Siūlymą taip pat kritikavo Lietuvos banko ir Konkurencijos tarybos atstovai.

Įstatymų projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad šiuo metu kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės jau ėmėsi panašių priemonių, pavyzdžiui, Prancūzijoje priimtas premjero dekretas, kuriuo reglamentuojamos maksimalios dezinfekcinio skysčio kainos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)