Dalis parduotuvių ar turgaviečių šiemet dar apskritai nedirbo – jos užvertos pernai gruodžio 16 dieną, įsigaliojus sugriežtintam karantinui.

Vyriausybė jau kurį laiką atideda prekybos centruose esančių parduotuvių, turgaviečių paviljonų atidarymą, argumentuojant prastėjančia epidemiologine situacija.

Seime tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai spaudžia Vyriausybę atverti prekybą ir nustatyti visiems vienodas sąlygas. Esamą Vyriausybės liniją tepalaiko didžiausios frakcijos Tėvynės Sąjungos – Lietuvos Krikščionių demokratų frakcijos atstovai, prašantys dar truputį kantrybės.

Praėjusią savaitę desperacijos vedini prekybos centrai netgi pasisiūlė dirbti be savaitgalių ir įsileisti dar mažiau pirkėjų. Dalis parlamentarų tokius ribojimus palaikytų, kiti sako, kad visiems ribojimai turėtų būti vienodi.

Bagdonas: prekybininkai turėjo veikti jau pusantro mėnesio

Liberalų Sąjūdžio atstovas Andrius Bagdonas rėžė, kad jau pusantro mėnesio prekybos centrai galėjo dirbti taip pat kaip ir kitos parduotuvės, kurios šiuo metu atvertos – laikantis visų nustatytų saugumo reikalavimų.

„Nebegali būti visas šitas sektorius uždarytas taip ilgai, kiek yra uždarytas. Ir dar daugiau pasakysiu – na negalima uždaryti verslų nekompensuojant jiems dalinio nuomos mokesčio. Bent dalinio, koks buvo taikomas pernai pavasarį. Dažnu atveju smulkiesiems verslams buvo tiesiog nuskaičiuota iš depozito, kurį jie buvo sumokėję į ateitį – situacija nėra tokia paprasta. Aš manau, kad Vyriausybė turėtų atverti ir šitą sektorių“, – tvirtina A. Bagdonas.

Andrius Bagdonas

Vertindamas prekybininkų pasiryžimą apsiriboti darbą savaitgaliais, jis palygino: „Aš manau, kad tai yra perteklinis neviltyje esančių prekybininkų siūlymas“.

Liberalo nuomone, šylant orams, žmonės savaitgaliais rinksis ne prekybos centruose, o gamtoje, miškuose ar prie jūros, kadangi jau neliko judėjimo ribojimų tarp savivaldybių.

„Manau, čia būtų perteklinis siūlymas. Manau, užtektų laikytis tų reikalavimų, kurie yra kitiems sektoriams– tiek ploto, tiek dezinfekavimo priemonių, ir kitų“, – sako A. Bagdonas.

Parlamentarą piktina stringančios kompensacijos uždarytam verslui.

„Situacija sudėtinga yra visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, bet jeigu valdžia šiuo metu priėmė sprendimą dėl COVID-19 įvesti karantiną ir apriboti verslui galimybes vykdyti veiklą, tuomet bent kompensacijos turėtų būti operatyviai gaunamos, neturėtų strigti biurokratiniuose mechanizmuose. Ir būtina taikyti, kas buvo taikoma pavasarį – tai nuomos kompensavimo mechanizmas, kuomet 30 proc. dengdavo nuomotojas, 20 proc. – nuomininkas, kuris nuomoja, o 50 proc. prisidėdavo Vyriausybė, kuri ir uždarė šitą sektorių, kuris šiuo metu neturi galimybės gauti pajamų“, – tvirtina A. Bagdonas.

Mitalas: atvėrimas turi būti ant Vyriausybės darbo stalo

„Laisvės“ frakcijos narys Vytautas Mitalas, dirbantis Seimo Biudžeto ir finansų komitete, santūresnis nei liberalų atstovas, tačiau taipogi prekybininkus palaiko.

„Paprastas klausimas – sudėtingas atsakymas. Iš tikrųjų dabartiniai COVID-19 užsikrėtusiųjų skaičiai yra gana aukšti. Tačiau ta patirtis, kuri buvo pritaikyta atskirose prekybos vietose pandemijos laikotarpiu, ji gali būti pritaikoma ir platesniu mastu atveriant tas vietas, kurios pagal dabartines taisykles neturi atskiro įėjimo iš lauko. Griežtai reglamentavus maksimalų žmonių skaičių, kiek jų gali būti vienoje patalpoje pagal tos patalpos dydį, manau, būtų galima apie tai šnekėti“, – sako V. Mitalas.

Jis vertintų, kad papildomi apribojimai dirbti savaitgaliais nebūtų reikalingi, kadangi ne tai paveikia žmonių judėjimą.
Vytautas Mitalas

„Aš labai apgailestauju matydamas, kad gana ilgos eilės dabar yra prie atskirų parduotuvių, kurios turi įėjimą iš lauko. Viena vertus, eilėje stovėti lauke nėra pats blogiausias dalykas, kas gali nutikti, bet antra vertus, na kam čia laukti, jei prekė iš tikrųjų nėra būtina. Sunku pasakyti, ar savaitgaliai čia turi kažkokią įtaką.

Manau, didžiausią įtaką turi ploto reikalavimas ir pagal jį apskaičiuotas pirkėjų maksimalus skaičius. Prekybininkams suteikti laisvę kartu su didele atsakomybe ir gana griežta priežiūra, kaip jie jos laikosi, –manau, toks klausimas turi būti svarstomas ant Vyriausybės darbo stalo“, – paaiškino V. Mitalas.

Majauskas regi, kad išeiname iš miško: reikia dar truputėlio kantrybės

Konservatorius Mykolas Majauskas, vadovaujantis Seimo Biudžeto ir finansų komitetui, kviečia pasitikėti Vyriausybe, sveikatos apsaugos ekspertais ir epidemiologais, kadangi šalis jau „išeina iš miško“.

„Pirma, turėtume pasitikėti Vyriausybe, kuriai yra deleguota pareiga spręsti šį klausimą. Ir Vyriausybės sprendimas šiandien, atsižvelgiant į pandeminę situaciją, yra neleisti prekybos centrams kol kas veikti. Tai reikia gerbti ir pasitikėti Vyriausybe šiuo tikrai labai sunkiu metu. Antras momentas, aš manau, kad turime koncentruotis į masinį vakcinavimą, ir, pasiekus tam tikrą lygį, pradėjus valdyti pandemijos plitimą, reikėtų laisvinti visus apribojimus, kiek yra įmanoma“, – vertina M. Majauskas.
Mykolas Majauskas

Anot parlamentaro, sveikatos apsaugos ekspertai ir epidemiologai turėtų vertinti siūlymus, taip pat ir dėl galimybės dirbti tik darbo dienomis – ar tai nesukeltų papildomų rizikų ir iššūkių.

„Iš tiesų Lietuvos visuomenės emocinė savijauta yra labai įtempta. Iš tiesų reikia dar bent šiek tiek kantrybės. Nes vakcinavimo tempai sparčiai auga, ir panašu, kad mes jau išeiname iš miško. Labai svarbu pakentėti dar savaitę, galbūt dvi, ir atlaisvinimų, aš tikiuosi, jų bus daugiau. Esamoje situacijos, be jokios abejonės, galima reikšti savo laisvą nuomonę ir sakyti, bet kažkas turi prisiimti atsakomybę. Tai šiandien daro Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė“, – prašė pasitikėti M. Majauskas.

Paluckas: pats blogiausias dalykas yra diskriminaciniai režimai

Socialdemokratas Gintautas Paluckas esamus ribojimus prekybininkams vadina diskriminacinėmis priemonėmis ir tikina, kad nėra jų šalininkas.

„Kai tos logikos, to pagrindimo trūksta, arba tokie sprendimai priimami vadovaujantis pertekline baime, galbūt ir atsakomybės baime, tai va tuomet viskas lūžta ir griūva. Nes žmonės, kurie netiki priimamų sprendimų logika, netiki jų efektyvumu, netiki teisingumu, tai jie jų ir nesilaiko, randa būdų nesilaikyti. Tai čia yra labai blogai. Skirtingus diskriminacinius režimus skirtingus reikia tikrai naikinti. Kuo daugiau universalių solidarių taisyklių, tuo jų laikymasis bus geresnis, efektyvesnis“, – ribojimus prekybininkams vertina G. Paluckas.

Anot jo, atidarius prekybos sektorių, jam reikėtų nustatyti vienodas saugaus darbo taisykles pandemijos sąlygomis – jas verslas turėtų įgyvendinti ir galėtų dirbti.
Gintautas Paluckas

„Dabar mes matome, kaip keistai tos taisyklės veikia, kai vienos parduotuvės dirba, turinčios išėjimą ar įėjimą iš lauko, kitos parduotuvės juos pasidarė per technines patalpas. Na tai yra absurdas. Tai iš tikrųjų niekaip neprisideda prie pandemijos valdymo ar viruso sklidimo rizikų. O tai, kas geriausia prisideda prie tų rizikų valdymo, – tai saugumo priemonių laikymasis, kaukės, dezinfekciniai skysčiai ir kiti dalykai“, – vertina G. Paluckas.

Parlamentaras pastebi, kad prie parduotuvių jau dabar driekiasi eilės, kurių galėtų nebūti, jei veiktų daugiau parduotuvių.

„Tai pirmiausia turėjo būti padaryta dėl solidarumo ir dėl nediskriminacinio režimo. Tai yra pats svarbiausias dalykas. Ne kitus tai žiauriai demotyvuoja, jei pritrūksti kvadratų ar pan.“, – sako G. Paluckas.

G. Paluckui nesuprantami ir ribojimai turgavietėse.

„Niekaip sveiku protu negali suprasti, kaip nuo prekystalio gali prekiauti, iš palapinės gali, o iš paviljono, kuris iš plokščių, jau negali. Tie patys pirkėjai, tie patys prekeiviai maišosi toje pačioje erdvėje – na iš esmės tai yra atvira erdvė. Kodėl vieniems galima, kitiems ne“, – sako G. Paluckas.

Jis palygino esamą tvarką su kelių greičių sistema verslui: vieniems, pvz., grožio salonams, reikalavimai mažesni, kiti apskritai veikti negali. Dėl to iškraipomas ne tik įgyvendinimas, bet ir įmonės prisitaiko kiekviena savaip.

„Kaukių dėvėjimas, jų keitimas, dezinfekciniai skysčiai, darbuotojų testavimas ir visi kiti dalykai –jie gi yra absoliutus standartas, taikomas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos valstybėse ir jie veikia. Vietoje to, kad mes darytume dviejų ar trijų greičių visiškai nesuprantamas sistemas, kurios demotyvuoja, turėtume taikyti visiems vienodas taisykles, ir visi jų laikytųsi“, – sako G. Paluckas.

Tačiau jis teigė, kad sveikintina būtų iniciatyva, jei prekybos centrai galėtų veikti bent darbo dienomis – tokią pačią įstatymo pataisą anksčiau parlamentaras buvo registravęs ir pats.

Savickas: vis sunkiau suprasti logiką, kodėl vieni dirba, o kiti nedirba

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Lukas Savickas manytų, kad prekybos įmonėms turėtų būti taikomi vienodi reikalavimai.

„Suprasti kažkokią logiką, kodėl vieni dirba, o kiti nedirba, jau darosi labai sudėtinga. Ir čia tikrai manau, kad prekybos tinklų atstovų, asociacijos atstovų argumentai išdėstyti gana aiškūs, pateiktas realiai įgyvendinamas planas, kaip užtikrinti saugumo reikalavimus, kad prekybą būtų galima pagaliau atnaujinti“, – sako L. Savickas.

Pasak parlamentaro, reikalingos visiems bendras supratimas ir bendros taisyklės. Įskaitant ir dėl darbo savaitgaliais.
Lukas Savickas

„Mes dabar pagrindiniu kvalifikaciniu kriterijumi tarsi laikome įėjimą iš lauko, ar jis yra ar nėra, ir pagal tai leidžiame arba neleidžiame dirbti. Tačiau maisto prekių parduotuvėms leidžiama prekiauti viskuo, praktiškai visą savaitę, bet kuriomis dienomis, ir ten įvairiausios prekės yra randamos. Čia reikia ieškoti logiškumo – nematau pagrindo, kam kitas parduotuves toliau laikyti uždarytas diskriminuojančiu principu, kad ir dirbti tik tam tikromis savaitės dienomis. Tuomet to principo laikytis reikėtų visur“, – vertina L. Savickas.

Jis laikosi nuomonės, kad susiaurinus galimybes pirkėjams pasirinkti, kur apsipirkti, jie turi sutilpti į siauresnį laiką, mažesnį kiekį savaitės dienų, siauresnį plotą, tokiu būdu viruso plitimo rizika tik padidinama.

Fiodorovas atvertų visus uždarytus verslus

Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Viktoras Fiodorovas, paklaustas apie prekybininkų situaciją, tvirtino, kad reikia kalbėti ne tik apie jų atvėrimą, bet ir kitų verslų.

„Sporto klubai šiandien dienai yra vis dar uždaryti, nors kai kurie iš jų turi dideles patalpas, atskirus įėjimus. Bet niekas net nediskutuoja, kad juos reikia atverti. O tokiu būdu mes tiesiog mariname verslą“, – kalba V. Fiodorovas.

Anot jo, tinkamas reglamentavimas dėl žmonių skaičiaus, kaukių ar kitų priemonių galėtų leisti verslui veikti.

„Gedimino prospekte šį savaitgalį žmonių buvo labai daug. Kavinės uždarytos – žmonės išsinešimui pasiima maisto, valgo ant suoliuko šalimais. O galėtų būti tai reglamentuotoje vietoje – trys staliukai pastatyti lauke prie kavinės ir kavinė gali veikti, žmonės turėtų kur valgyti. Normaliai, oficialiai ir saugojant sveikatą, ne taip, kai buvo dabar padaryta, kai viskas paleista sava eiga. Aš tikrai esu už atidarymą, bet reglamentuojant, skaičiuojant žmonių skaičius ir kitus dalykus“, – sako V. Fiodorovas.
Viktoras Fiodorovas

Ar reikėtų riboti prekybininkų darbą savaitgaliais?

„Man tai primena alkoholio prekybą: pirmadienį – šeštadienį galima iki 20 val, o sekmadienį – iki 15 val. Logikos kažkokios didelės aš nematau. Galbūt kažkiek didesni žmonių srautai savaitgaliais. Bet manau, pakaktų skaičiuoti žmones parduotuvėse, prekybos vietose, kavinėse, ar tuose pačiuose sporto klubuose, neleisti daug kontaktų. Ne taip kaip šiandien dienai yra didžiosiose „Maximose“, kur žmonių yra pilna. Tikrai galima tuos procesus kur kas efektyviau, nei dabar – viską uždarius ir paleidus žmones vaikščioti kad ir tuo pačiu Gedinimo prospektu visiškai nesaugant vieniems kitų“, – vertina V. Fiodorovas.

Butkevičius pradėtų nuo regionų: piktina skriaudžiami mažieji prekybininkai

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Algirdas Butkevičius vertina, kad dabar yra didžiulė nelygybė tarp smulkaus ir stambaus verslo prekybos sektoriuje, kurią reikėtų taisyti.

„Dėl mažųjų prekybos vietų dideliuose prekybos centruose atidarymo, aš sakyčiau, kad pirmiausia reikėtų spręsti problemą regionuose, leidžiant atidaryti mažesnes prekybos vietas miesteliuose ir rajonuose. Reikia atlaisvinti tas prekybos vietas, kurios jau kurį laiką yra uždarytos“, – vertina A. Butkevičius.

Jis palaiko prekybininkų siūlymą dirbti prekybos centruose tik darbo dienomis.

„Aš manau, kad tai būtų teisingas sprendimas. Bet laikantis griežtos tvarkos, kurios, kiek pastebėjau, daugiau irgi laikomasi mažesniuose miestuose. Jei laikysis reikalavimų, kad prekybos vietoje gali ateiti keletas žmonių, bus reglamentuojama, kiek įleidžiama, tai, mano manymu, galėtų būti atidaroma. Bet, aišku, būtų labai išmintinga, kad dar savaitgaliais pradžioje nedirbtų – palaipsniui“, – sako A. Butkevičius.
Algirdas Butkevičius

Parlamentarą piktina, kad didžiųjų prekybininkų pajamos ir pelnai auga mažųjų sąskaita.

„Netrukus pamatysime, kad pajamų diferenciacija tarp smulkaus ir stambaus verslo taps labai didelė“, – sako jis.

A.Butkevičius vertina, kad disbalansas prekybos sektoriuje buvo sukurtas jau tuomet, kai maisto prekių parduotuvėms buvo leista prekiauti ne tik maisto produktais, o kitas prekybos sektorius buvo uždarytas – jis tai vadina klaida.

„Regionuose yra didžiulių nusiskundimų iš prekybininkų. Tie, kurie turėjo mažas parduotuves, negalėjo jų atidaryti. Nors pernai didmeninės ir mažmeninės prekybos apyvarta augo, bendras skaičius augo būtent dėl didžiųjų prekybininkų. Vertinant prekybos pelningumą, pernai pelnas yra išaugęs 20 proc., lyginant su 2019 m. Bet analizuojant smulkesniais pjūviais, kaip sekėsi rajonuose, rajonų centruose, mažesniuose miesteliuose, tai pamatysime, kad daugelis mažųjų prekybos trinklų buvo uždaryti, ir karantino metu negavo jokių pajamų, jau nekalbant apie pelną“, – dėsto A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)