Tokią naują tvarką ketvirtadienį plenariniame posėdyje priėmė Seimo nariai, 75 balsavus už, 5 – prieš ir 12 susilaikius.

Progresinis tarifas

Sujungus darbuotojo ir darbdavio „Sodros“ įmokų dalis, atlyginimas „ant popieriaus“ bus dauginamas iš 1,289, bet gaunama suma „į rankas“ dėl to nesikeis. Po sujungimo vietoje dabar galiojančio 15 proc. GPM tarifo įsigalios naujas 20 proc. tarifas. Šis padidėjimas siejamas su bazinės pensijos perkėlimu į valstybės biudžetą.

Taip pat turėtų įsigalioti 19,5 proc. „Sodros“ (įskaitant privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) įmoka ir 1,47 proc. darbdavio socialinio draudimo įmoka. Pirmoji bus mokama nuo naujo atlyginimo „ant popieriaus“, o antroji – papildomai prie jo.

Kaip numatoma priimtame įstatyme, 20 proc. tarifas bus taikomas metinei atlyginimo daliai, kuri neviršija 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2018 metų pirmąjį ketvirtį VDU Lietuvoje buvo 895,2 euro „ant popieriaus“ ir 700,2 euro „į rankas“.

Tai reiškia, kad maždaug iki 7 tūkst. eurų „į rankas“ per mėnesį uždirbantiems asmenims bus taikomas 20 proc. GPM tarifas.

Tuo metu 120 VDU per metus (7 tūkst. eurų „į rankas“/mėnesį) viršijanti atlyginimo dalis bus apmokestinama 27 proc. tarifu.

Įstatyme nurodytas 120 VDU dydis yra toks pats, kaip ir ketinamos įvesti „Sodros“ įmokų lubos. Daugumos Seimo narių manymu, didelius atlyginimus uždirbantiems asmenims teisinga mažiau mokėti „Sodrai“, bet vietoje to sumokėti daugiau GPM.

Numatoma, kad 2020 metais „Sodros“ lubos nusileis iki 84 VDU (4,9 tūkst. eurų „į rankas“/mėnesį), o 2021 metais – iki 60 VDU (3,5 tūkst. eurų „į rankas“/mėnesį). Tikėtina, kad atlyginimai augs, VDU dydis bus didesnis, tad ir „Sodros“ lubos greičiausiai bus šiek tiek aukščiau, nei skaičiuojant, dabartiniais duomenimis.

Atitinkamai, 4,9 tūkst. eurų „į rankas“ per mėnesį 2020 metais ir 3,5 tūkst. „į rankas“ per mėnesį 2021 metais uždirbantiems asmenims tuomet teks nuo minėtas sumas viršijančios dalies mokėti 27 proc. GPM tarifą.

Lubos nebus taikomos „Sodros“ įmokų PSD daliai.

Platesnis NPD taikymas

Priimtame GPM įstatyme neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymas išplečiamas iki 2 VDU. Taikytinas mėnesio NPD bus apskaičiuojamas pagal tokią formulę: 300-0,15*(atlyginimas „ant popieriaus“-minimali mėnesinę alga (MMA).

Kol kas MMA dydis 2019 metams dar nenustatytas, tačiau tikėtina, jog jis bus 420 eurų – būtent dėl tokios sumos buvo deramasi Trišalėje taryboje. 420 eurų „ant popieriaus“ po „Sodros“ įmokų sujungimo bus 541,38 euro.

Išeina, kad NPD 2019 metais bus taikomas iki 2 541,38 euro „ant popieriaus“. Dabar tai atitinka maždaug 1,4–1,5 tūkst. eurų „į rankas“.

Šiuo metu NPD taikomas iki 1160 eurų „ant popieriaus“ (882 eurai „į rankas“), t.y. maždaug 1,3 VDU.

Antradienį Seime svarstytame įstatymo projekte buvo siūloma, kad NPD taikymas 2020 metais būtų plečiamas iki 2,25 VDU, o 2021 metais – iki 2,5 VDU. Tačiau vėliau šių planų atsisakyta.

Pajamos ne iš darbo santykių

GPM įstatymo projekte dar buvo numatyta, kad 120 VDU (apie 107 tūkst. eurų) per metus viršijanti pajamų iš paskirstytojo pelno dalis būtų apmokestinama 18 proc. GPM tarifu. Tačiau ketvirtadienį Seimo nariai to atsisakė, todėl šioms pajamoms ir toliau bus taikomas 15 proc. tarifas.

20 proc. bus apmokestinamos kitos 120 VDU per metus viršijančios pajamos ne iš darbo santykių. Išimtimi liks individualios veiklos pajamos, kurios apmokestinamos priklausomai nuo jų dydžio – GPM tarifas, gaunant 20 tūkst. eurų, yra 5 proc. ir proporcingai didėja iki 15 proc., gaunant 35 tūkst. eurų.

Kad Seimo priimtas įstatymas įsigaliotų, jį dar turi pasirašyti prezidentė.

Kalbėjo apie veidmainystę

Prieš balsavimą kalbėjęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Naglis Puteikis sakė, kad už įstatymą balsuoti negali.

„Pirma priežastis – per plačiai taikydami NPD, mes sumažiname GPM įplaukas į biudžetą ir sumažiname jį kelių šimtų milijonų suma. Tai reiškia, kad mokytojams, medikams ir kitam viešajam sektoriui bus sudėtinga gauti lėšų, jei Vyriausybė neįvykdys savo pažado iš šešėlio ištraukti 200 mln. eurų.

Antra priežastis – lūkesčiai sudėti į valdančiąją koaliciją, valstiečių ir žaliųjų partiją, kuri laimėjo rinkimus ir žadėjo mažinti turtinę nelygybę. Tai padaryti buvo galima priimant šias pataisas, tačiau, deja, atlikome priešingą veiksmą ir bendra mokesčių reformos išdava bus tokia, kad keli tūkstančiai turtingiausių Lietuvos žmonių, gavę „Sodros“ lubas, sumokės į biudžetą 6 mln. eurų mažiau“, – kalbėjo jis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Ingrida Šimonytė savo kalboje tvirtino, kad priimamas įstatymas yra „seniai praminto šizofreninio keliuko tąsa“.

„Kai žmonėms yra žadami skandinaviška gerovė ir amerikietiški mokesčiai, o žmonės gūžčioja pečiais ir nesupranta, kaip čia taip yra, kad viskas yra kažkaip ne taip, kaip turėtų būti. Ministras žada suefektyvinti viešąjį sektorių, galbūt jį sumažins iki vonios dydžio, kad galėtų paskandinti ir tada į Lietuvą tikrai grįš visi išvažiavę emigrantai.

Ministras žada suefektyvinti viešąjį sektorių, galbūt jį sumažins iki vonios dydžio, kad galėtų paskandinti ir tada į Lietuvą tikrai grįš visi išvažiavę emigrantai.
I. Šimonytė

Ne visiems pakanka mokytojų gerai karpančių snaiges ir visiškai nesvarbu, kad nebus kokybiško vaikų lavinimo. Nekalbėsiu apie pseudoteisingumą šiame pakete, kai daugiau prisidėti turi tas, kas gauna didesnę algą, bet ne dideles pajamas iš nuomos Čiūtelių kaime, tas, kuris turi du butus Skuode, bet ne tas, kuris turi visai neblogą namą Vilniuje už „Senukų“ nuolaidas.

Galiu tik pasidžiaugti, kad šiame pakete nėra tokių absurdų, kaip latifundininkų nusidėvinti žemelė ir visos kitos malonios smulkmenos, leidžiančios mokėti tik dar mažiau mokesčių. Pakalbėsiu truputį apie veidmainystę. Kai paketai buvo pristatomi, buvo sakoma, kad štai dabar ekonomika augs sprogstamuoju ir pumpuramuoju būdu, skambėjo muzika ir buvo paveikslėliai.

Bet tuo pačiu metu mes verkiame, kad vokiečių, švedų, olandų mokesčių mokėtojai nenori mums duoti pinigų tiek, kiek mes jų norime, nes mes pateksime į vidutinius skurdo spąstus. Tai kam mes pateksime į tuos spąstus su tokiomis puikiomis reformomis? Turite dvi legendas: viena vidinė – dosnių dalintojų, kita legenda – eksportui – vargšo Šreko katinėlio.

Visa tai jau buvo. Tada buvo ir užkeikimai, kad mažinant mokesčius, bus tik daugiau mokesčių. Visos šios plikbajoriškos politikos grožis pasimatys tada, kai vėl ateis eilinė krizė“, – sakė I. Šimonytė ir pridūrė, kad konservatoriai balsavime nedalyvaus.

Ingrida Šimonytė

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas sakė, kad Seimas užmiršta tautosaką.

„Ten yra labai gerų patarlių: greitą darbą velniai gaudo. Tai nenustebsiu, kad dar vasaros laikotarpyje Vyriausybė ateis su pataisomis į visus šios taip vadinamos reformos įstatymus, nes tai, kas vyksta šiandien Seime, komitetuose – tai galima pavadinti „tegyvuoja chaosas“.

Jei kas rytą tie patys žalieji valstiečiai vis registruoja pataisas. Ar galite pasakyti, kiek, pavyzdžiui, jūsų gerbiamas Karbauskis užregistravo į šį įstatymą, į tą patį straipsnį pataisų? Jau greitai dviejų rankų neužteks, kiek. Jei tai laikote normaliu dalyku, tai aš nemanau, kad mokesčių reforma, kasdien keičiama nuomonė yra normalus dalykas“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (418)