Esminės pakeitimų naujovės - teisė į visišką žalos atlyginimą, karteliniais susitarimais padarytos žalos prezumpcija, ilgesnė ieškinio senatis.

„Tikimasi, kad, įsigaliojus naujai Konkurencijos įstatymo redakcijai, privatus konkurencijos teisės įgyvendinimas ieškinių forma veiksmingai papildys viešąjį konkurencijos teisės įgyvendinimą, kurį atlieka Konkurencijos tarnyba.

Dėl to turėtų dar labiau sumažėti konkurencijos teisės pažeidimų", - sako ūkio ministras M. Sinkevičius.

Įstatymo pakeitimais įtvirtinama dėl konkurencijos teisės pažeidimų žalą patyrusių asmenų teisė į visišką žalos atlyginimą, numatyta daug naujų nuostatų, padedančių lengviau realizuoti šią teisę. Pirmiausia sudaromos paprastesnės galimybės gauti įrodymų, reikalingų bylose dėl konkurencijos teisės pažeidimais padarytos žalos atlyginimo.

Įstatyme nustatoma prezumpcija, kad karteliniais susitarimais yra padaroma žala, kadangi nukentėjusiems asmenims dažnai sudėtinga įrodyti žalos padarymo faktą. Ieškovui taip pat nebereikės įrodinėti, kad buvo padarytas konkurencijos teisės pažeidimas, jei toks pažeidimas jau buvo nustatytas galutiniu Konkurencijos tarybos ar teismo sprendimu.

Įstatyme taip pat įtvirtinama nuostata, kad žalą dėl konkurencijos pažeidimo patyręs asmuo visos ar dalies žalos atlyginimo gali reikalauti tiek iš visų pažeidėjų kartu, tiek ir iš bet kurio pažeidėjo atskirai.

Tačiau išimtis iš šios bendros taisyklės numatoma prisipažinusiems ir atleistiems nuo baudos slaptą kartelinį susitarimą padariusiems subjektams ir mažoms bei vidutinėms įmonėms, jei joms negrįžtamai pakenktų tokios taisyklės taikymas.

Taip pat nustatoma daugiau laiko nuo konkurencijos teisės pažeidimo nukentėjusiems asmenims teismui pareikšti ieškinius dėl konkurencijos teisės pažeidimais padarytos žalos atlyginimo - vietoj Lietuvoje įprastai galiojančio 3 metų ieškinio senaties termino įtvirtinamas 5 metų ieškinio senaties terminas.

Įstatymas taip pat suteikia pagrindą pažeidimu įtariamam ūkio subjektui pripažinti pažeidimą už sumažintą baudą ir greitesnę proceso eigą.

Tokios procedūros tikslas - paskatinti ūkio subjektus kuo greičiau užbaigti procedūras su Konkurencijos taryba, taip taupyti Konkurencijos tarybos bei teismų išteklius ir juos skirti patiems reikšmingiausiems ir sudėtingiausiems pažeidimams nagrinėti.

Įstatymu taip pat keičiamas Konkurencijos tarybos finansavimo modelis - juo siekiama sudaryti galimybes Konkurencijos tarybai gauti didesnį finansavimą. Įstatyme įtvirtinta, kad tiesiogiai Konkurencijos tarybai bus skiriamas užmokestis už pranešimų apie koncentraciją nagrinėjimą ir prašymus leisti atlikti atskirus koncentracijos veiksmus. Tokios nuostatos leis dar labiau užtikrinti Konkurencijos tarybos veiklos nepriklausomumą.

Įstatymo pakeitimai įsigalios vasario 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)