Projekte numatoma neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms.

Tuo tarpu maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms lengvatinis PVM tarifas numatomas taikyti tik pirmąjį kitų metų pusmetį, o medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos, taikomas 5 proc. PVM tarifas.
Įstatymo projektą palaikė 72, prieš balsavo 3, susilaikė 51 Seimo narys. Įstatymas priėmimo stadijoje į Seimą grįžti turėtų artimiausią antradienį.

Už įstatymo projektą pasisakęs Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtino, kad sprendimą dėl PVM lengvatos kultūros sektoriaus mato kaip didelį laimėjimą.

„Matau tai kaip didelį laimėjimą visų pirma kultūros sektoriui. Mokesčiai yra vertybinis klausimas. Jais pasakome, kas yra svarbu, kokie yra mūsų šalies prioritetai. Esu giliai įsitikinęs, kad smulkus verslas, kūrybinė laisvė ir asmeninė iniciatyva yra vertybės, kurias turėtume puoselėti įtvirtindami tai ir atitinkamais įstatymais“, – plenarinio posėdžio metu teigė M. Majauskas.

BFK pirmininkas taip pat tvirtino, kad pasiekimu galima įvardyti ir pritarimą premjerės siūlymui taikyti 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms ir sporto klubams pirmąjį kitų metų pusmetį, apie ką Vyriausybė prieš kelis mėnesius nesvarstė.

„Pavyko pasiekti sprendimą ir dėl sumažinto tarifo pratęsimo maitinimo ir sporto paslaugų sektoriams bent pusmečiui. Prisiminkime, jog prieš kelis mėnesius Vyriausybė neplanavo sumažintų tarifų pratęsti niekam“, – sakė politikas.

Tuo tarpu prieš įstatymo projektą pasisakęs Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius tvirtino, kad jeigu Vyriausybė šių metų pavasarį būtų pateikusi sisteminę mokesčių reformą, Seimui šiandien nebūtų reikėję diskutuoti dėl PVM įstatymo tam tikrų straipsnių pakeitimo.

„Manau, mes iššaukėme didžiules ir bereikalingas diskusijas, vien tik kalbėdami apie PVM lengvatų tam tikrų taikymą. Jeigu mes būtume šiandien svarstę dėl darbo jėgos apmokestinimo sumažinimo, tai aš manau tikrai būtų nuėję visai kitu keliu, nes PVM tarifų mažinimas galimas tik kaip kompensacijos už šildymą, ten kur yra centralizuotas šildymas, arba PVM tarifų mažinimas yra tada, kai tam tikros ekonominės klasifikacijos versle tam tikra grupė susiduria su išorinėmis problemomis ir vidinėmis problemomis“, – posėdžio metu teigė A. Butkevičius.

Jis tikino, kad jeigu toliau bus einama tokiu keliu, tai ateinančiais metais formuojant 2024 metų biudžeto projektą, 2024 metų suplanuotos išlaidos bus dengiamos 2023 metų įsiskolinus finansavimu.

„Ta lengvata padeda kaip subsidija tam tikrą laiką išgyventi, kas buvo daroma per pandemiją. Tai norėčiau tikrai paklausti Vyriausybės, ar jie supranta, kas yra fiskalinė politika ir kokia ji turi būti taikoma augant infliacijai. Ir ar supranta (Vyriausybė – ELTA), kaip fiskalinė politika gali prisidėti prie pinigų politikos, norint suvaldyti tuos bloguosius dalykus“, – sakė ekspremjeras.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seime vykstant svarstymui dėl PVM įstatymo pakeitimų, buvo pritarta I. Šimonytės siūlymui taikyti nuolatinę 9 proc. PVM lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.

Tuo pačiu buvo pritarta premjerės siūlymui 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms taikyti ne nuolatos, o pirmąjį kitų metų pusmetį.

Už šį siūlymą balsavo 73, prieš 33, susilaikė 25 Seimo nariai. Iš valdančiosios koalicijos prieš siūlymą balsavo vienintelis Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas. Iš opozicijos už premjerės pasiūlymą balsavo Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis ir socialdemokratas Liudas Jonaitis. Tačiau L. Jonaitis po balsavimo tikino nubalsavęs ne taip, kaip norėjo, ir protokolui paprašė savo balsą užskaityti prieš.

Valdančioji TS-LKD partija yra itin griežtai sureagavusi į tai, kad diskusijų dėl biudžeto projekto kontekste BFK pirmininkas M. Majauskas pateikė su Vyriausybe nesuderintą iniciatyvą neterminuotai pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą restoranams, viešbučiams, kultūros ir sporto veiklai.

Vyriausybė ir valdančiųjų konservatorių lyderiai tvirtina, kad finansinių išteklių M. Majausko siūlymui nėra. Maža to, pasak jų, su Vyriausybe nesuderinti sprendimai yra net pavojingi, įvertinus geopolitinę situaciją bei planuojamą 4,9 proc. nuo BVP biudžeto deficitą.

M. Majauskui nuo savo pasiūlymų neatsitraukiant, TS-LKD prezidiumas įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų, o iš partijos priežiūros bei politikos komitetų pasigirdo ultimatumų. Kaip tvirtina minėtos partijos struktūros, jei nebus atsitraukta nuo nesuderintų iniciatyvų, M. Majauskui gresia netekti ne tik BFK pirmininko posto, bet ir narystės TS-LKD.