Tokiu būdu Seimas sušvelnino gyventojams, įstaigoms bei verslui taikomus reikalavimus statyboms, patekus į taršių įmonių SAZ – tokiems sklypams nebus taikomi apribojimai, bet jų savininkai negalės keisti pagrindinės žemės naudojimo paskirties.

Už tokias Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisas penktadienį balsavo 101 Seimo narys, o susilaikė šeši.

Pakeitimais sprendžiama ir dėl institucijų klaidų, ir dėl verslo neveikimo susidariusi situacija, kai šios zonos nebuvo nustatytos.

Kaimo reikalų komitete dirbantis Kęstutis Mažeika priekaištavo, kad klausimas nebuvo aptartas komitete, ir prašė jo nepriimti, o daryti pertrauką. Tačiau tokio siūlymo jis atsisakė aplinkos ministro Simono Gentvilo patikintas, kad per pusmetį bus pasiūlyta, kaip reformuoti SAZ nustatymo tvarką.

Ministras įspėjo, kad nepriimdamas pataisų Seimas tūkstančius žmonių paliktų nežinioje, o įmonės negalėtų paprasčiau įsiregistruoti SAZ.

„Pasekmės bus tokios: gyventojai negalės rekonstruoti pastatų, remontų daryti negalės, įmonės automatiškai jų (SAZ – BNS) registruoti negalės, o turės apie ketinimus dėl SAZ pranešti gyventojams“, – tvirtino ministras.

Be to, Seimas įteisino privalomą poveikio sveikatai vertinimą. Jį teks atlikti taršiam verslui, kuris iki šių metų pabaigos nespėjo ar delsė įregistruoti SAZ aplink savo teritorijas, tai yra nėra „grafiškai“ pažymėję poveikio aplinkai vertinimo dokumente, statinio projekte, teritorijų planavimo dokumente.

Seimas iki 2025 metų pratęsė terminą, per kurį verslas nustatytų SAZ, jeigu to nepadarė iki šiol. Taip pat verslas įpareigotas SAZ teritorijoje neviršyti ribinių užterštumo rodiklių.

Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisas Seime imtasi svarstyti reaguojant į situaciją dėl formuojamos SAZ aplink Vilniaus paukštyną – į ją patektų ne tik gyventojų sklypai, bet ir kelios švietimo įstaigos, kurioms būtų taikomi įvairūs statybų, remonto, sklypų perdalijimo ar komercinės veiklos apribojimai.

2019 metais įsigaliojusios Specialiųjų žemės naudojamo sąlygų įstatymo pataisos numato, kad visos įmonės SAZ aplink savo teritorijas turėjo įregistruoti iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją