Finansų ministrės Gintarės Skaistės teigimu, pagrindinė žinia – numatomas biudžeto deficitas bus gerokai mažesnis. Pasak jos, biudžetas tikslinamas siekiant suvaldyti pandemijos pasekmes ir finansuoti verslą bei gyventojus pasibaigus karantinui, kad būtų galima sklandžiai grįžti į normalų gyvenimą.

Valstybės biudžeto pajamos didės 613,1 mln. eurų, iš kurių 382,4 mln. eurų – pajamos iš pridėtinės vertės mokesčio dėl didesnio gyventojų vartojimo ir atidėtų mokesčių.

Pagrindinis dėmesys atnaujintame biudžete skiriamas valstybės sienos apsaugai ir Lietuvos finansiniams įsipareigojimams NATO.

Atnaujintame biudžete prognozuojamas 6,9 proc. BVP valdžios sektoriaus deficitas. Numatoma, kad ekonomika augs 4,1 proc.

Finansavimas savivaldybėms didėja 141 mln. eurų.

„Sodrai“ iš valstybės biudžeto numatyta 60 mln. eurų kompensuoti ligos išmokas, padidėjusias dėl pandemijos. Papildomai medikams numatyta beveik 75 mln. eurų. Dar 37,2 mln. eurų numatyta PSDF biudžeto rezervui papildyti.

Iš Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo (RRF) šiemet numatyta apie 150 mln. eurų investicijų, vienišo asmens išmokai ir neįgaliųjų įdarbinimui – apie 30 mln. eurų.

Tačiau numatomos pajamos iš visų pagrindinių mokesčių didėja.

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pajamos didinamos 382 mln. eurų, pelno mokesčio – 40 mln. eurų, akcizų – 30 mln. eurų, gyventojų pajamų mokesčio – 232 mln. eurų. Taip pat didinamos pajamos iš dividendų ir valstybės įmonių pelno įmokų ir didėja 25 mln. eurų.

Dėl laikinos PVM lengvatos maitinimo, kultūros ir sporto sektoriams šiemet nebus surinkta 36,5 mln. eurų.

Vyriausybė biudžeto deficitui finansuoti ir kitoms reikmėms šiemet ketina pasiskolinti 5,7 mlrd. eurų – apie 0,4 mlrd. eurų daugiau nei buvo planuojama gruodį (5,3 mlrd. eurų).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)