Nuo 2016 m. alkoholinių gėrimų nebus galima pardavinėti degalinėse, tačiau atsisakyta planų nuo 2016 m. alkoholį pardavinėti tik specializuotose parduotuvėse, drausti jaunesniems nei 21-erių pardavinėti stiprų alkoholį.
Po svarstymo antradienį Seime sutarta, kad nuo Naujųjų metų po 22 val. alkoholiu išsinešimui nebus galima prekiauti kavinėse ir restoranuose.

„Iki tol buvo, kad mažmeninėje prekyboje draudžiama, o iš restorano neškis kiek nori. Vadinasi, nelieka fiktyvių barų. Taip pat įstatymas įpareigoja Sveikatos apsaugos ministeriją parengti higienos normą, kas yra viešojo maitinimo įmonė, kur bus aiškiai išaiškinta, kad tokia įmonė turi turėti kvadratūrą, maitinimą, higienos patalpas“, – žurnalistams po balsavimo sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.
Planuojama, kad nuo kitų metų balandžio alkoholio nebus galima pilstyti į vadinamuosius „bambalius“.

„Bambaliai“ skatina girtuoklystę, nes jeigu nori pigiau nusipirkti išgerti 0,3 l ar 0,5 l, jis privalo pirkti 2-3 litrus ir juos išgerti. Taip pat alų bus galima gaminti tik iki 7,5 laipsnių. Kaip patys aludariai sako, kad stipresnis alus gaminamas pridedant cukraus. Dabar daugiausiai paaugliai, jaunimas vartoja alų, jeigu jie vartoja stiprų 9 laipsnių alų, be abejo, problemų nepavyks išvengti“, – argumentavo A. Matulas.

Komiteto pirmininkas pripažino pats nusprendęs atsiimti pasiūlymą dėl specializuotų parduotuvių, nes nenorėjo, kad dėl to strigtų visas pataisų paketas.

„Kadangi mačiau, kad įstatymas gali pravirsti ir gali likti neišspręsta fiktyvių barų, „bambalių“ problema, tai kompromiso labui, nesiūliau balsuoti dėl specializuotų parduotuvių pasiūlymo, kuris turėtų įsigalioti nuo 2016 m. Be abejo, po metų ar dvejų galėsime grįžti, pasikeis visuomenės požiūris, parlamentas ir gal geriau suvoks, kad mes vis tiek turėsime eiti tuo keliu“, – dėstė A. Matulas.

Projekte atsisakoma ir planų nuo 2016 m. visiškai riboti alkoholio reklamą, drausti paslėptą reklamą.

Už pritarimą projektui po svarstymo balsavo 81 Seimo narys, prieš – 1, susilaikė 25.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)