Pataisomis siūloma uždrausti Lietuvos parduoti stipriuosius, virš 22 laipsnių alkoholinius gėrimus, gamyklų supilstytus į stiklines, taures ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą.

Jeigu Seimas tokią pataisą priims, iš parduotuvių lentynų bus išguita degtinė puodelį primenančioje vienkartinėje plastiko pakuotėje.

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga Seime jau yra registravęs pataisą, kuria siekiama nuo 2019 metų pavasario 10 proc. padidinti akcizą etilo alkoholiui, o tai reiškia, kad pabrangtų stiprieji gėrimai. Teigiama, kad tai taip pat apsunkins stipriojo alkoholio mažose pakuotėse prekybą.

„Valstietė“ Asta Kubilienė siūlo uždrausti ne tik „vaikišką šampaną“. Jos pataisos, kurioms, skirtingai nei Vyriausybė, Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė, numato, kad Lietuvoje nebūtų galima nei gaminti, nei parduoti maisto produktų, žaislų ir kitų vaikiškų prekių, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą.

Seimas taip pat spręs, ar atmesti „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio siūlomas pataisas, kuriomis siekiama sugriežtinti prekybą alumi ar kitu alkoholiu plastiko taroje. Parlamentaras siūlo uždrausti prekiauti stipresniu nei 7,5 laipsnio alumi, fermentuotais gėrimais bei alkoholiniais kokteiliais, išpilstytais į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio – 0,25 litro, 6,5–7 laipsnio – 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – 0,5 litro tarą.

Dabar Lietuvoje draudžiama prekiauti į plastiką išpilstytais gėrimais, stipresniais nei 7,5 laipsnio, į didesnę negu 0,5 litro tarą išpilstytą tokio pat stiprumo alų, fermentuotus gėrimus ir alkoholinius kokteilius, išskyrus gėrimus stiklo, keramikos, medžio ar metalo taroje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)