„Mes neturime tik buhalteriškai žiūrėti. Strategiškai mąstanti valstybė, galvodama apie socialinę sanglaudą, žmonių gerovę, augančias pajamas, vartojimą, efektą ekonomikai ir t. t., turi matyti ilgalaikius rezultatus, kurių ir turime siekti“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

„NPD sulyginimas su MMA tikrai turėtų būti spartesnis negu dabar yra pasiūlyta, iki 2028 m. Bet kitas labai svarbus aspektas, kad šis įsipareigojimas negali būti orinis. Dabar jis yra orinis, todėl, kad nematome teisės aktuose šio įsipareigojimo užtvirtinimo. Tikimės, kad šis įsipareigojimas bus suguldytas į teisinį įsipareigojimą visuomenei“, – pabrėžė ji.

I. Segalovičienė priminė, kad Lietuvos banko (LB) skaičiavimais, NPD ir MMA gali būti sulyginti 2026 m. ir tai yra erdvė, kur turi būti sutarta dėl svarbiausių strateginių rezultatų Lietuvos visuomenei. Taip pat, ji akcentavo prezidento Gitano Nausėdos siūlymą sparčiau NPD prilyginti MMA šeimoms, kurios dirba ir augina vaikus.

„Prezidentas pasisako už tai, kad būtų kuo greitesnis priartinimas. Prezidentas siūlė, įvertinant šalies biudžeto galimybes, daryti tam tikrus prioritetus. Šeimos, kurios dirba ir augina vaikus, galėtų būti prioritetas, kurioms galėtume NPD pritaikyti didesnį ir sulyginti su MMA“, – sakė prezidento patarėja.

„Gali būti ir kiti būdai, bet 2028 m. ir orinis įsipareigojimas nėra tinkami, prezidento požiūriu“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Vyriausybės pasitarime socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė suteikė informaciją dėl MMA dydžio 2024-ais metais. Siūloma, kad MMA augtų 10 proc. ir siektų 924 eurus „ant popieriaus“, artimiausiu metu dėl to turėtų sutarti Vyriausybė.

Tokiam siūlymui anksčiau pritarė Trišalė taryba. Kartu taryba pasiūlė NPD didinti 20 proc., tokiu atveju jis nuo 2024 m. būtų 751 euras. Tačiau įstatymiškai dėl NPD galės spręsti parlamentas bei tą daryti rudenį, vykstant svarstymams dėl 2024 m. biudžeto.

Taip pat Finansų ministerija jau pristatė pakoreguotą mokesčių reformos projektą, kuriame vienu iš esminių tikslų numatomas NPD ir MMA suvienodinimas iki 2028-ųjų metų. Tais metais numatoma, kad NPD ir MMA galėtų siekti beveik 1200 eurų.

Skaičiuojama, kad kitais metais sprendimas kainuotų apie 200 mln. eurų, o iki 2028 m. jo našta valstybės biudžetui pasiektų 573 mln. eurų.

Nuo 2023 m. pradžios MMA augo iki 840 eurų, t. y. 15 proc. nuo buvusių 730 eurų, minimalusis valandinis atlygis didinamas iki 5,14 euro vietoje praeitais metais nustatyto 4,47 euro. Minimalus valandinis atlygis didėjo 0,67 euro, arba taip pat apie 15 proc. NPD nuo 2023 m. sausio 1 d. Lietuvoje – 625 eurai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)