Pasak jos, kadangi defliacijos sukeltas prekių ir paslaugų kainų mažėjimas – užtruksiantis procesas, šioms grupėms priklausantys žmonės dar ilgą laiką susidurs su aukštomis produktų kainomis.

„Iš tikrųjų infliacijos pikas krenta ir infliacija mažėja, kas buvo labai lauktinas procesas. Nepaisant to, nors mėnesinę infliacija turime šiek tiek minusinę, žmonės to turbūt nelabai jaučia savo kasdienybėje, nes metinė infliacija išlieka aukšta. Ir nors ji mažės, bendras kainų lygis išlieka aukštas. Ir tai yra dar vienas argumentas, kodėl turime stiprinti vidurinę klasę ir galvoti apie ją, nes ji patiria labai daug išlaidų“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

„Tikimės, kad kainos po truputį važiuos žemyn, bet tai nebus greitas grįžimas“, – pridūrė ji.

Prezidento patarėja pridėjo, kad į išliekantį tam tikrų visuomenės grupių ekonominį pažeidžiamumą turi būti atsižvelgiama ir priimant tokius sprendimus kaip mokesčių reforma.

„Ir infliacija yra labai svarbus veiksnys, kurį turime matyti, kai kalbame apie bet kokį galimą mokesčių naštos didinimą vidurinei klasei ir pažeidžiamiems žmonėms“, – sakė ji.

ELTA primena, kad Valstybės duomenų agentūra pranešė, jog išankstinis metinės (2023 m. gegužę, palyginti su 2022 m. geguže) infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), sudaro 10,7 proc.

Išankstinis mėnesinis (2023 m. gegužę, palyginti su balandžiu) vartotojų kainų pokytis, apskaičiuotas pagal SVKI, sudarė -0,1 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją