Vieni džiaugiasi už pinigines dovanas galintys apsimokėti už išgertus gėrimus ar suvalgytą maistą, kiti už dovanotus pinigus išvyksta į povestuvinę kelionę. Tačiau ar visi jaunavedžiai žino, kad už dovanas, jei jos viršija 8 tūkst. Lt, reikia susimokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM)?

Vestuvės pareikalauja iki keliasdešimties tūkstančių litų iš jaunųjų ir jų artimųjų. Norėdami sumažinti finansinę naštą, jaunieji svečių vis dažniau prašo sunešti dovanas grynais.

Savaitgalį aukso žiedus sumainė ir buvęs Seimo narys Andrius Šedžius. Jo vestuvėse, papuoštose arklių traukiamomis rogėmis, dalyvavo apie 60 svečių. Pasiteirauti A. Šedžiaus, kiek ir kokios vertės dovanų jis su žmona gavo ir ar teks mokėti gyventojų pajamų mokestį už jas, nepavyko. Politikas telefonu neatsiliepia. Tačiau galima pasvarstyti, kad grįžus prie darbų buvusiam Seimo nariui teks skaičiuoti, kokia bendra dovanų suma.

DELFI aiškinasi, kiek ir už kokias dovanas reikia susimokėti gyventojų pajamų mokestį pasibaigus vestuvių šurmuliui.

Gavus daug pinigų ir nedeklaravus, gali kilti problemų ateityje

Andriaus Šedžiaus ir Monikos Kvietkutės vestuvės
Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas spaudai Darius Buta teigė, kad už per vestuves gautas dovanas jaunavedžiai neskuba sumokėti mokesčio, tačiau pasitaiko apdairesnių, kurie iš anksto pasirūpina ramia ateitimi.

„Sakykime, vėliau šeima norės įsigyti didesnį pirkinį, pavyzdžiui, būstą. Jei mokesčių inspekcijai kils įtarimų dėl lėšų, už kurias įsigyjamas turtas, jų gali būta paprašyta įrodyti iš kur gautos lėšos. Jau gali būti per vėlu pasakyti, kad gavo dovanų per vestuves, nes kils klausimas, kodėl nesumokėtas gyventojų pajamų mokestis nuo didesnės nei 8 tūkst. Lt sumos“, - teigė jis.

Pagal šiuo metu galiojančią apmokestinimo tvarką, pajamų mokesčio nereikia mokėti už dovanas gautas iš sutuoktinio, tėvų (įtėvių), vaikų (įvaikių). Nuo 2006 m. prie šio sąrašo pridėti ir seneliai, nuo 2009 m. - broliai ir seserys, nuo 2010 m. - vaikaičiai.

„Iš šių gyventojų gautos dovanos yra neapmokestinamos, nesvarbu, kokio dydžio, kokia forma (pinigais ar natūra) ir kiek kartų per mokestinį laikotarpį jos gautos“, - skelbia Valstybinė mokesčių inspekcija.

Jei į vestuves daug pinigų ar dovanų sunešama iš draugų ar tolimesnių giminaičių 15 proc. GPM reikia mokėti, jei dovanų vertė viršija 8 tūkst. Lt.

VMI atstovas spaudai D. Buta pabrėžia, kad dovanų vertė turi būti skaičiuojama per mokestinius metus, o ne tik tam tikrai šventei.

Jei per vestuves pora gavo 8 tūkst. Lt dovanų iš draugų ar tolimų giminaičių ir tais pačiais metais 10 tūkst. per jaunikio jubiliejų, tai deklaravus savo pajamas GPM reikėtų mokėti nuo 10 tūkst. Lt. - 15 proc. sudaro 1,5 tūkst. Lt.

Žinoma, jei deklaruojamos vestuvių dovanos kristų tik ant žmonos, o vyras deklaruotų gimtadienio dovanas. Tuomet vyrui mokesčiai būtų skaičiuojami nuo 2 tūkst. Lt (15 proc. - 300 Lt).

Jei dovanos gautos ne pinigais, o daiktais ar paslaugomis – taip pat reikėtų pasiskaičiuoti, ar pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus nesate įsiskolinę valstybei.

Daiktines dovanas taip pat reikia deklaruoti, nurodant jų įsigijimo arba realią kainą. Jei bendra suma viršija 8 tūkst. GPM privalomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (443)