Tačiau už rankos nepagautas – ne vagis, sako sena liaudies patarlė. Liaudis išmintimi vadovavosi ir Vilniaus apygardos teismas, penktadienį paskelbęs nuosprendį dabar jau buvusiai SEB banko Justiniškių skyriaus Klientų aptarnavimo skyriaus vadybininkei.

Teisėjas Stasys Lemežis konstatavo, kad prokurorams nepavyko įrodyti, jog 31 metų Indrė Kornilovienė iš banko pasisavino 41 tūkst. litų, todėl ją dėl šių kaltinimų išteisino.

Teismas moterį taip pat išteisino dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, nes pagal užimamas pareigas banko vadybininkas negali būti prilyginamas valstybės tarnautojui – nėra nusikaltimo subjektas.

Išteisinamąjį nuosprendį paskelbęs teisėjas pažymėjo, kad prokuratūra teisme nepateikė neabejotinų įrodymų, jog būtent I. Kornilovienė pasisavino pinigus – banko skyriuje dirbo penki darbuotojai, vaizdo įrašuose nėra užfiksuota, kad vadybininkė paima pinigus.

Pasak teismo, banke įsidarbinusi I. Kornilovienė buvo pasirašiusi visiškos materialinės atsakomybės sutartį, todėl dingus pinigams prisiėmė atsakomybę ir žalą pasižadėjo atlyginti per 5 metus. „Banko tikslai yra pasiekti“, – pabrėžė teisėjas.

„Kaltinamosios kaltę turėjo įrodyti tyrimo organai – ne kaltinamajai tenka pareiga įrodyti, jog ji pinigų nepaėmė“, – pabrėžė teisėjas.

Vilniaus apygardos teismo paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – jeigu prokuratūra nesutiks su teismo motyvais, jį galės skųsti apeliacine tvarka.

Ikiteisminis tyrimas dėl pinigų pasisavinimo buvo pradėtas, kai į pareigūnus kreipėsi SEB banko atsakingi darbuotojai – jie nurodė, kad I. Kornilovienė galbūt pasisavino 41 tūkst. Lt.

Pareigūnams taip pat buvo pateikti vaizdo įrašai, kurie esą galėtų patvirtinti buvusios darbuotojos kaltę – tiesa, realiai pateikti įrašai nieko neįrodo, iš jų tik galima daryti prielaidą, jog banko vadybininkė paima voką su pinigais.

Bylos duomenimis nustatyta, kad praėjusių metų rugpjūčio 6-osios popietę I. Kornilovienė, būdama atsakinga už jai patikėtą turtą, darbo vietoje suskaičiavo pinigus ir į inkasavimo maišelį įdėjo 41 tūkst. Lt. Šiuos pinigus darbuotoja privalėjo nedelsiant nunešti į saugykloje esantį seifą, tačiau to nepadarė, o laikė ant savo darbo stalo.

Prokurorai buvo įsitikinę, kad po kiek laiko I. Kornilovienė ranka inkasavimo maišelį nustūmė nuo stalo, o pasibaigus darbui jį galbūt pakėlė ir išnešė iš banko.

Buvusi banko darbuotoja: mano sąžinė rami

Indrė Kornilovienė
Nuo 2007-ųjų SEB banke dirbusi I. Kornilovienė teisme teigė, kad negalėjo turėti tikslo pasisavinti pinigų, nes banke dirbo jau ne vienerius metus, pati asmeniškai turėjo pinigų, todėl jos materialinė padėtis nebuvo sunki.

Moteris teigė, kad pinigai iš banko dingo prieš jai pakylant karjeros laiptais – nuo kitos savaitės ji turėjo dirbti banko centrinėje būstinėje, Operacijų centre.

„Mano sąžinė rami – kam man imti tuos pinigus, jeigu buvau pasirašiusi materialinės atsakomybės sutartį, tiek metų banke dirbau, ne kartą kilau karjeros laiptais, kam man to reikia“, – teisme aiškino I. Kornilovienė.

Ji pasakojo, kad tądien po pietų pertraukos ji perskaičiavo kasoje esančius pinigus – kadangi pagal banko taisykles kasoje turi būti ne daugiau kaip 30 tūkst. Lt, ji šią sumą viršijančius pinigus inkasavo.

„Kasoje turi būti ne daugiau kaip 30 tūkst. Lt, pagal banko vidines taisykles yra nustatyta, kad kasoje turi būti kuo mažiau pinigų, – pasakojo ji. – Kadangi buvo pinigų perteklius, juos sudėjau į inkasacinį maišelį, bet jų taip ir nenunešiau į saugyklą – tuo metu kolegė paprašė padaryti kitą darbą, dar atsidaro kitų neatidėliotinų darbų“.

Moteris neslėpė, kad tuo metu ant stalo pas ją buvo du inkasaciniai maišeliai – vieną jų buvo atnešusi kolegė. „Tą savaitę aš buvau atsakinga už visus banke esančius pinigus“, – prisipažino I. Kornilovienė.

Vis dėlto, banko darbuotoja taip ir negalėjo paaiškinti, kodėl vėliau į saugyklą nunešė tik vieną maišelį su pinigais – būtent savo kolegės. „Nežinau, kodėl buvo tik vienas maišelis – viskas įvyko per išsiblaškymą, kito maišelio ant stalo jau nebuvo“, – sakė ji.

Kad trūksta vieno inkasacinio maišelio, I. Kornilovienė teigė pastebėjusi tik po dviejų dienų.

Maišelis su pinigais nukrito ant grindų

„Ruošiau pinigus inkasavimui, nes tądien turėjo būti jų išvežimas, bet perskaičiavusi banko saugykloje esančius maišelius supratau, kad vieno trūksta“, – sakė ji.

I. Kornilovienė teigė, kad iš pradžių banke trūko maišelio su užsienio valiuta, tačiau netrukus paaiškėjo, jog jos kolegė buvo padariusi klaidą, ant maišelio užrašydama, kad viduje yra litai, nors iš tikrųjų ten buvo valiuta.

„Tada paaiškėjo, kad trūksta mano maišelio su 41 tūkst. Lt – paskambinau į banko Prevencijos skyrių ir paprašiau pagalbos, – sakė I. Kornilovienė. – Tada buvo peržiūrėti vaizdo įrašai“.

Būtent iš vaizdo įrašų ir buvo nustatyta, kaip inkasavimo maišelis su pinigais nukrenta nuo I. Kornilovienės stalo ant grindų, o darbui pasibaigus, ji iš tos pačios vietos kažką paima. Pareigūnai įtarė, kad būtent tuo metu darbuotoja ir galėjo paimti pinigus.

„Tai buvo ne pinigai – paėmiau dokumentus, kuriuos po darbo privalėjau sunaikinti“, – tikino kaltinamoji. Ji taip pat pabrėžė, kad ant grindų nematė jokio maišelio su pinigais, be to, net nejautė, kaip ranka nustūmė maišelį su pinigais.

Moteris neatmetė galimybės, kad ant žemės nukritusį maišelį galėjo valytoja išmesti į šiukšlių kibirą.

„Suprantu, kad padariau pažeidimą, kai iš karto pinigų nenunešiau į saugyklą – dėl to mane atleido iš banko, sutinku, jog pažeidžiau banko tvarką“, – sakė ji.

Buvusi banko darbuotoja taip pat prisipažino, kad į banko saugyklą Justiniškių skyriuje turėjo teisę patekti tik trys darbuotojos, tačiau būdavo atvejų, kai į šias labai saugomas patalpas patekdavo ir kitos banko skyriuje dirbusios moterys.

„Buvo tokia tvarka – jeigu dėl kokių nors priežasčių vėluoji į darbą, kolegė, turinti leidimą, nueina į saugyklą paimti kasos dėžutes, o jeigu tokios darbuotojos nebūdavo, tai kuri nors kita darbuotoja paimdavo kortelę ir atrakindavo saugyklą“, – banko „virtuvę“ atskleidė moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)