SEB bankas savo klientams ėmė siuntinėti laiškus, kuriuose nustatomos individualios datos, nuo kada nebegalios jų slaptažodžių kortelės. Visiems – skirtingas pereinamasis laikotarpis, tačiau tikslas vienas – visiškai atsisakyti kodų kortelių.

„2019 metų rudenį įsigalioja Europos Sąjungos Mokėjimų paslaugų direktyvoje nustatyti aukštesni saugumo reikalavimai, todėl turime užtikrinti, kad klientų identifikavimo priemonės juos atitiktų“, – nurodomas paaiškinimas klientams siunčiamuose SEB laiškuose.

SEB laiškas apie kodų korteles

SEB atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė atsiųstame komentare teigia, kad SEB bankas palaipsniui atsisakys slaptažodžių kortelių. Pradedant tais klientais, kurie šiuo metu jau naudoja kitokį prisijungimo prie internetinės bankininkystės būdą. Tikslios datos, kuomet visi klientai visiškai nebegalės pasinaudoti kodų kortelėmis, dar nėra, tačiau svarstoma apie kitų, 2020 metų pradžią.

„Sieksime, kad pokytis klientams būtų kaip įmanoma sklandesnis, todėl klientus apie pokyčius informuosime etapais. Pirmiausia kodų kortelės nustos veikti tiems klientams, kurie jau turi dar vieną prisijungimo prie interneto banko priemonę. Taip pat pasirinkti kitą prisijungimo priemonę, pvz. nemokamą programėlę „Smart-ID“, pirmiausia rekomenduosime ir tiems klientams, kurie jau naudojasi mūsų banko mobiliąja programėle.

Taigi tokiu būdu slaptažodžių kortelės nenustos veikti vienu metu visiems banko klientams, o mes kartu turėsime galimybę stebėti, kaip klientams sekasi pereiti prie kitų prisijungimo būdų. Atitinkamai į tai atsižvelgdami, planuosime tolesnius slaptažodžių kortelių atsisakymo veiksmus, kad procesas būtų kuo sklandesnis“, – komentuoja SEB atstovė.

Ji teigia, kad kiekvienas klientas apie tai, kad jo slaptažodžių kortelė nebegalios ir kokias kitas priemones vietoje jos gali pasirinkti, bus informuojamas asmeniškai. Apie artėjančius pokyčius bus pranešama iš anksto, likus 60 dienų.

Siunčiamuose klientams laiškuose nurodoma, kad dabar prie interneto banko bus galima prisijungti nemokama programėle „Smart-ID“, mobiliuoju parašu, slaptažodžių generatoriumi.

„Primename, kad norėdami slaptažodžių kortelę pasikeisti į „Smart-ID“ programėlę klientai neturi fiziškai atvykti į banko skyrių. Programėlę galima nemokamai parsisiųsti iš „App Store“ ir „Google Play“ parduotuvių ir pačiam įsidiegti išmaniajam telefone. Kitos priemonės, kuriomis šiuo metu gali naudotis SEB banko klientai, prisijungdami prie interneto banko ir tvirtindami atliekamas operacijas, yra mobilusis parašas, slaptažodžių generatorius, elektroninis parašas“, – prideda I. Dauguvietytė-Daskevičienė.

Pasibaigus kodų kortelės galiojimui bankas nurodo, kad ją ir toliau reikėtų saugoti kaip ir kitus banko išduotus dokumentus. Taip pat ja naudojantis bus galima neribotą skaičių kartų į išmanųjį telefoną įsidiegti „Smart-ID“ programėlę.

„Swedbank“ irgi atsisako, „Luminor“ dar svarsto

Dar 2018 metų rudenį apie planus atsisakyti kodų kortelių pranešė „Swedbank“. Tuomet „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius taip pat paaiškino, kad sprendimas atsisakyti kodų kortelių priimtas tam, kad klientų identifikavimo priemonės atitiktų aukščiausius saugumo standartus. „Swedbank“ klientai naudodamiesi kodų kortele nuo praeitų metų gruodžio jau negali prisijungti prie „Swedbank“ išmaniosios programėlės, nuo kovo mažės kodų kortelėmis tvirtinamų pavedimų dienos limito suma iki 100 eurų per dieną, o nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos nebegalės prisijungti ir prie interneto banko.

„Swedbank“ atstovas tuomet taip pat pabrėžė, kad nenaudojamų kodų kortelių bankas nesurinkinės ir net jei kodų kortele nustojama naudotis iki 2019 metų rugsėjo 1 dienos, ją vis tiek reikia saugoti nuo pašalinių ir neatskleisti jokios prisijungimui prie kliento asmeninės paskyros reikalingos informacijos.

Luminor“ praeitų metų rudenį komentavo, kad taip pat svarsto apie kodų kortelių atsisakymą, tačiau konkrečių planų dar neturėjo. Pirmiausia buvo norima pasiūlyti naujas prisijungimo priemones, kurios, tikėtasi, savaime paskatintų klientus atsisakyti kodų kortelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)