Pasak SEB banko valdybos nario ir Verslo bankininkystės tarnybos vadovo Viliaus Juzikio, artėjant derliaus nuėmimo laikui, žemdirbių lūkesčius keičia ne tik oro sąlygos, bet ir sumaištis tarptautinėje grūdų rinkoje dėl karo Ukrainoje.

„Jei pasiteisins prognozės, kad rudenį derlius Ukrainoje mažės kone perpus (maždaug 45 proc.), grūdų kainos bus nenuspėjamos, laukiama nepastovumo visoje rinkoje. Savaime suprantama, įtaką pajaus ir Lietuvos grūdų augintojai bei eksportuotojai. Puikiai žinome, kokia yra įmonės „Agrorodeo“ patirtis ir kokie jos laukia iššūkiai, todėl, atsižvelgdami į tai ir įmonės galimybes plėsti eksportą, suteikėme jai paskolą apyvartinėms lėšoms didinti. SEB banko ekspertų duomenimis, dėl išaugusių kainų grūdų prekybininkams svarbu turėti daugiau apyvartinių lėšų ir maždaug 30 proc. didesnę finansinę pagalvę“, – teigia V. Juzikis.

„Sklandi ir nepertraukiama žemės ūkio sektoriaus veikla turi itin didelę svarbą pasauliui atsidūrus galimos globalinės maisto krizės akivaizdoje. Be to, šįmet Lietuvoje tikimasi apie 12 proc. didesnio grūdų derliaus, kas yra pozityvi žinia dabartinėje situacijoje, bet tai taip pat reikalauja daugiau apyvartinių lėšų. Suprantame šalies žemės ūkio sektoriaus įmonėms šiuo metu kylančius iššūkius ir esame pasirengę padėti juos įveikti. Suteikdami papildomą finansavimą įmonei „Agrorodeo“ tikimės, kad tai jai padės be didesnių trukdžių įvykdyti suplanuotus šio derliaus sezono darbus“, – sako „Swedbank“ Stambių verslo klientų departamento vadovas Arnoldas Gaudiešius.

„Agrorodeo“ padidinta paskola suteikta vieniems metams. 16,9 mln. eurų sindikuotos paskolos suteikia SEB bankas, likusią dalį (9,1 mln. eurų) finansuoja „Swedbank“.

Pasak „Agrorodeo“ generalinio direktoriaus Roberto Lapinsko, šios dienos grūdų rinkos kainos nėra tokios aukštos, kad padengtų grūdų augintojų išlaidas 1 ha (vertinant išaugusias trąšų, pesticidų, kuro ir kitų įdėjimų kainas), tad ūkininkai neturi paskatos maksimaliai grūdinių kultūrų sėjai. Taigi, anot jo, yra pagrindo manyti, kad grūdų kainos dar gali kilti ir finansinių resursų poreikis dar gali augti.

„Agrorodeo“ yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų Baltijos šalyse. 2021–2022 finansiniais metais preliminari įmonės apyvarta siekė 0,5 mlrd. eurų, pastarąjį sezoną ji supirko 1,6 mln. tonų grūdų.
Rusijos invazija į Ukrainą sukėlė sumaištį tarptautinėje grūdų rinkoje, nes šių šalių derlius ir eksporto galimybės daro didelę įtaką pasaulinei rinkai. Skaičiuojama, kad Ukrainai tenka 10 proc. pasaulinio kviečių eksporto, Rusijai – dar apie 16 procentų. Jau karo pradžioje pasiūlos trūkumas sukėlė kukurūzų, rapsų, saulėgrąžų aliejaus ir kitų kultūrų kainas, lėmė prekybos ribojimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją