„Daugiau specialistų užsienyje dairosi didžiosios Lietuvos įmonės - pernai rudenį SEB banko atlikta didžiųjų įmonių finansų vadovų apklausa parodė, kad beveik 40 proc. įmonių svarsto galimybę didinti užsieniečių skaičių. Tačiau didesnės įmonės turi daugiau patirties ir žmogiškųjų išteklių administruojant užsieniečių įdarbinimą, be to, kadangi joms reikia gerokai daugiau darbuotojų, jos nemažai investuoja į užsieniečių paiešką ir jų įdarbinimo procedūrų išmanymą“, - pranešime spaudai cituojamas SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis.

Pasak jo, Lietuva dėl užsieniečių, ypač iš Ukrainos, varžosi su kitomis Vidurio ir Vakarų Europos šalimis, tačiau Lietuvoje IT, finansų, mokslinės, profesinės veiklos sektoriuose aukštesnės kvalifikacijos darbuotojai dar gauna mažesnius atlyginimus, todėl mūsų šaliai dar gana sunku konkuruoti pritraukiant aukštesnės kvalifikacijos darbuotojus.

V. Žagūnio teigimu, kol kas į Lietuvą dažniau atvyksta žemesnės ar vidutinės negu aukštesnės kvalifikacijos darbuotojai.

„Pavyzdžiui, Migracijos departamento duomenimis, tarp Patvirtintų įmonių sąraše esančių šešių šimtų įmonių, kurios yra skelbusios apie paprastesnį užsieniečių įdarbinimą, beveik 60 proc. yra transporto bendrovių, apie penktadalį (20 proc.) statybos sektoriaus įmonių, 15 proc. - apdirbamosios gamybos. Tik dalis iš apdirbamosios gamybos įmonėse dirbančių užsieniečių darbuotojų turi aukštos profesijos kvalifikaciją atitinkančią specialybę, tad akivaizdu, kad kol kas kvalifikuotų darbuotojų iš užsienio mūsų šalis daug nepritraukia“, - sakė V. Žagūnis.

SEB apklausos duomenimis, šiemet didinti darbuotojų skaičių ketina beveik penktadalis (19 proc.) apklaustų Lietuvos įmonių, o išlaikyti tą patį darbuotojų skaičių planavo 73 proc. Lietuvos įmonių. Kadangi vis dar yra daugiau įmonių, kurios ketina didinti, o ne mažinti darbuotojų skaičių, darbo rinka šiemet liks palanki darbuotojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)