Pagal atnaujintą tvarką, už 12 mėn. mėnesių terminuotąjį indėlį eurais bankas mokės 1,25 proc. palūkanas. Tuo metu už ilgesnius nei 24 mėnesių terminuotuosius indėlius eurais numatomos naujos 1,5 proc. palūkanos.

SEB bankas palūkanas gyventojams ir įmonėms už terminuotuosius indėlius po ilgo laiko vėl pradėjo mokėti 2022 m. spalio mėnesį – po to, kai Europos Centrinis Bankas praėjo kelti bazinių palūkanų normas.

Nuo vasario 4 d., 9:00 val., SEB banke 6–8 mėn. terminuotųjų indėlių eurais metinė palūkanų norma bus 0,80 proc., 9–11 mėn. terminuotųjų indėlių eurais metinė palūkanų norma bus 1 proc., 12-23 mėn. terminuotųjų indėlių eurais metinė palūkanų norma bus 1,25 proc.

24 -36 mėn. terminuotųjų indėlių eurais metinė palūkanų norma bus 1,5 procento. Šios palūkanos bus taikomos naujų verslo ir privačių klientų terminuotųjų indėlių eurais sutartims.

SEB bankas taip pat didina terminuotojo indėlio palūkanų normas privatiems klientams, investuojantiems į investicijų robotą: tokiu atveju terminuotųjų indėlių eurais metinė palūkanų norma bus nuo 1,55 proc. iki 2 procento.

Nuo vasario 4 d., 9:00 val., SEB banke keičiasi ir naujų terminuotųjų indėlių JAV doleriais sutarčių palūkanų normos.

Naujiems ir šiuo metu galiojantiems kaupiamiesiems indėliams, leidžiantiems bet kada įmokėti pinigų ir juos lengvai išsiimti, eurais nuo šiandien SEB banke taikoma 0,40 proc. metinė palūkanų norma.

Delfi primena, kad Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus penktadienį pranešė, kad LB yra atlikęs Lietuvoje siūlomų palūkanų ir bankų veiklos tyrimą, kurį pirmadienį pristatys finansų ministrei Gintarei Skaistei, taip pat – viešai.

„Susiklosčiusi situacija yra išskirtinė, ji reikalauja išskirtinio dėmesio, išsamios analizės ir plačios reakcijos, ne tik LB. Matome, kad tai yra šiek tiek platesnis klausimas. (...) Ji reikalauja reakcijos iš įvairių institucijų“, – komentavo G. Šimkus.

Vertindamas bankų pelnus, G. Šimkus paragino bankus būti solidaresniems.

„Šitame kontekste, man tai yra apie solidarumą, socialinę atsakomybę – itin aukšta infliacija, augančios palūkanų įmokos, augančios įmokos bankams už paslaugas, didžiuliai pelnai, didžiulis pelno padidėjimas. Ir dar branginami įkainiai. (...) Manau, kad čia būtent ir turėtų solidarumas pasireikšti“, – penktadienį žurnalistams sakė Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas.

Anot jo, didieji Lietuvos bankų rinkos dalyviai praėjusiais metais uždirbo „išskirtinį pelną“. O didžioji išaugusio pelno dalis kilo ne „iš jų natūralios veiklos“, o dėl tokių veiksnių kaip infliacija ar augančios palūkanų normos.

Pagrindiniai Lietuvoje veikiantys bankai – „Swedbank“, „SEB“ ir „Luminor – 2022 m. fiksavo pelno augimą.

„Swedbank“ pelnas Lietuvoje 2022 m. siekė 143 mln. eurų ir buvo 64 proc. didesnis lyginant su 2021 m.

„Luminor“ pelnas visose Baltijos šalyse pernai siekė 124,7 mln. eurų ir buvo 67 proc. aukštesnis nei metais anksčiau.

„SEB“ pernai spalio pabaigoje skelbė, kad 2022 m. sausį–rugsėjį uždribo 113,8 mln. eurų grynojo pelno arba 26 proc. daugiau nei analogišku metu 2021 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją