Finansų maklerio įmonė "Vivum" iš "Dujotekanos" vadovo Rimando Stonio neseniai perpirko 50 proc. tris medienos pramonės įmones valdančios VMG akcijų. Dar 50 proc. VMG akcijų priklauso bendrovės valdybos pirmininkui Sigitui Paulauskui, tačiau jis akcininkų pasikeitimų nekomentavo.

Tai, kad "Vivum" įsigijo pusę VMG akcijų, patvirtino VMG generalinis direktorius Nerijus Tilindis.

"Užregistravome akcijų pirkimo-pardavimo sutartį. Joje numatyta nemažai sąlygų, taip pat ir dėl mokėjimo terminų bei kitų dalykų", - Eltai sakė N. Tilindis.

Tačiau jis nepatvirtino, kad iš "Vivum" akcijas gali perpirkti SBA. "Rinkoje dažnai būna įvairių spekuliacijų", - tvirtino VMG vadovas.

"Šiandien yra faktas toks, kad SBA tikrai nepirko šių akcijų", - sakė SBA prezidentas A. Martinkevičius. Jis teigė, kad koncernas nuolat domisi medienos sektoriaus įmonėmis, tačiau galimo sandorio nekomentavo.

"VMG akcijų dalies pardavimas yra logiška verslo specializacijos proceso tąsa. Aš noriu sutelkti savo dėmesį bei resursus naftos gavybos ir energetikos sektoriuje - darbui bendrovėse "Geonafta" ir "Dujotekana", įgyvendinant rimtus ir ambicingus projektus ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų", - Eltai sakė VMG akcijas pardavęs R. Stonys.

Manoma, kad R. Stonys ir S. Paulauskas nesutarė dėl VMG valdymo. Viešai R. Stonys teigė, kad S. Paulauskas "yra pagrindinis žmogus, kurio dėka VMG per kelerius metus tapo vienu iš medienos sektoriaus lyderių Lietuvoje".

"Klaipėdos medieną", "Girių bizoną" bei "Sakuoną" valdanti VMG šiemet tikisi 12-15 mln. litų pelno, o apyvartą padidinti iki 267 mln. litų. VMG valdomos įmonės pernai gavo 10,7 mln. litų neaudituoto ikimokestinio pelno, jų apyvarta buvo 217,5 mln. litų.

Rinkos dalyviai 50 proc. VMG akcijų vertina keliomis dešimtimis milijonų litų. VMG yra didžiausia medienos drožlių plokštės produktų gamintoja ir eksportuotoja Baltijos valstybėse, jos valdomų įmonių įstatinis kapitalas siekia 67,4 mln. litų.

Todėl manoma, kad 2003 metų pabaigoje 1,5 mln. litų turtą turėjusi "Vivum" VMG akcijų įsigijo tik laikinai. Anksčiau "Vivum" yra tarpininkavusi ne viename SBA sandoryje.

Daugiau kaip 20 mln. litų įstatinį kapitalą turintis holdingas VMG įkurtas 2002 metais, kai Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos įmones pasidalijo šios grupės savininkai.

SBA baldų grupė pernai pasiekė 305 mln. litų apyvartą, grupei priklauso bendrovės "Klaipėdos baldai", "Kauno baldai", "Šilutės baldai", "Akmena", "Karigė" ir "Baldutura". Neseniai koncernas įsigijo nedidelį baldų fabriką "Novo Mebel" Rusijoje, kartu su vokiečiais įkūrė naują baldų gamybos įmonę "SBA - Germania".

Bendrovei "SBA Furniture Group" iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų naujo baldų fabriko Visagine statybai skirta 26,83 mln. litų. Visa projekto vertė siekia apie 70 mln. litų.

VMG įmonė "Girių bizonas" naujo plokščių fabriko statybai taip pat yra gavusi 45,7 mln. litų ES struktūrinių fondų paramą. Skelbta, kad preliminarios investicijos į šį fabriką turėtų siekti 150 mln. litų, projekte dar turėtų dalyvauti "Vilniaus baldai" bei Baltijos baldų grupė.

SBA valdo daugiau kaip 20 įmonių, veikiančių baldų, tekstilės bei kitose srityse. SBA pernai padidino konsoliduotas pajamas 33 proc. iki 715 mln. litų.

Prieš penkerius metus SBA buvo sukrėtęs akcininkų konfliktas, kai bendrovė "Status ir partneriai" įsigijo daugiau kaip trečdalį SBA akcijų. 2000 metų rudenį įsigytas SBA akcijas "Status ir partneriai" pelningai pardavė 2002 metų pradžioje.

Vykstant akcininkų konfliktui SBA pasitraukė iš Klaipėdos transporto laivyno privatizavimo, o jam pasibaigus kelerius metus nevykdė didelių įsigijimų.

SBA įmonėse dirbę verslininkai Rimas Varanauskas bei Kęstutis Linkus, pasitraukę iš koncerno, įkūrė Baltijos baldų grupę, kuri pernai padidino apyvartą 1,9 karto iki 193 mln. litų.

Šiuo metu SBA prezidentui A. Martinkevičiui priklauso 85 proc. akcijų, kitiems valdybos nariams - Reginai Sajienei, Gintautui Rudžiui bei Antanui Vainauskui - po 5 proc. akcijų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją