Valstybinio turizmo departamento organizuotoje kontaktų mugėje turizmo agentūros ir organizatoriams Druskininkuose apie poilsio galimybes Alytaus regione pristatė Alytaus turizmo informacijos centro vadovė Lena Valentaitė.

„Alytaus miestas išsiskiria tuo, kad yra labai žalias miestas. Daugiau negu 30 proc. teritorijos užima parkai, sodai, miškai, pušynai. Žmonės, kurie atvažiuoja į Druskininkus, o paskui į Alytų, dažnai sako, kad čia panašu kaip Druskininkuose“, – savo miesto pristatymą pradėjo moteris.

L. Valentaitė priminė, kad tarpukariu Alytus visgi turėjo kurorto statusą ir iki šiol mieste yra išlikęs parkas ir gyvenamasis rajonas, turintys Kurorto pavadinimą. Šiuo metu Alytuje siūloma apie 300 apgyvendinimo vietų.

Mieste lankytojai kviečiami apsilankyti piliakalnyje, jaunimo parke.

„Paskutiniais metais ypatingas dėmesys skiriamas dviračių takams, rekreaciniams objektams atnaujinti. Pernai buvo įrengti nauji paplūdimiai prie ežerų mieste. Labai džiaugiamės, kai čia atvažiuoja turistai ir gali išsimaudyti pačiame mieste“, – pasakojo Alytaus turizmo informacijos centro atstovė.

Pasak jos, naujausias Alytuje statomas objektas – dviračių ir pėsčiųjų tiltas per Nemuną, kuris bus aukščiausias Lietuvoje ir sujungs pirmąjį ir antrąjį Alytų. Dviračių takais bus galima nuvažiuoti iš Kurorto parko iki Alytaus piliakalnio.

„Taip pat planuojama ir Alytaus aerodromo plėtra ir rekonstrukcija“, – kalbėjo L. Valentaitė. Pasak jos, šis objektas sulaukia itin daug turistų iš Lenkijos.

Pernai buvo taip pat atnaujintas Alytaus kraštotyros pastatas: įrengtos naujos tiek pastovios, tiek laikinos ekspozicijos.

„Labai kūrybingas kolektyvas yra parengęs įvairiausių edukacinių projektų – ir moksleiviams, ir suaugusiems. Šeštadieniais yra vykdomi užsiėmimai šeimoms: paprastai jie būna teminiai, skirti kalendorinėms šventėms. Vieni iš labiausiai užsakomų užsiėmimų – vytinių juostų pynimas, kario apranga, popieriaus gamyba, veltinių, apavo gamyba. Taip pat atnaujintame pastate yra 80 vietų konferencijų salė“, – savo pasakojimą apie Alytų tęsė moteris.

Pašnekovė taip pat paminėjo atidarytą sporto rekreacijos centrą, kuris beveik kasmet pasiūlo naujovių.

„Pačiame centre yra 5 tūkst. vietų žiūrovų salė ir didžioji sporto salė, 8 takelių 50 m baseinas. Pernai buvo įrengtas mažasis baseinėlis, papildoma pirtis, sūkurinė vonia“, – centro privalumus vardijo L. Valentaitė.

Šiemet šalia centro yra statoma dengta salė ir nedidelis viešbutis sportininkams netoli stadiono.

Turizmo informacijos centro atstovė priminė, kad atvykus į Alytų nereikia pamiršti ir už miesto esančių traukos objektų.

Žuvinto rezervatas yra seniausia Lietuvos saugoma teritorija.

„Pačiame rezervate yra gana nemažai infrastruktūros. Įrengtas paukščių stebėjimo bokštelis, takas iki platformos. Taip pat veikia lankytojų centras, muziejaus ekspozicija, vedamos gamtos pamokos ir ekskursijos, kurios vykdomos ir šeštadieniais“, – vardijo kontaktų mugės dalyvė.

L. Valentaitės teigimu, nuotykių parkas „Tarzanija“ yra vienas iš svarbiausių objektų, išjudinusių turizmą Alytaus regione.

„Šis parkas nuolat plečiasi ir pasiūlo naujas pramogas. Pradėjęs nuo 7 trasų tarp medžių ir skrydžio virš Nemuno, vėliau pasiūlė nusileidimą linksmaisiais kalneliais (pripučiamomis padangomis), vėliau jodinėjimą žirgais, kitas pramogas, o pernai metais tų pačių savininkų buvo atidaryta kaimo turizmo sodyba šalia parko“, – pasakojo pašnekovė.

Dar viena naujovė šalia Alytaus, laukianti svečių ir poilsiautojų, – ekologinis šaltalankių ūkis „Gintarinė uoga“. Čia galima susipažinti su šaltalankių rūšimis, auginimo ypatumais, galima paragauti patiekalų iš šaltalankių.

„Kodėl „Gintarinė uoga“? Kaip sakė savininkai, anksčiau ji augo tik prie Baltijos jūros pakrantėse esančiose kopose, todėl priminė gintarą. Be to, pagal gydomąsias savybes ši uoga yra panaši į gintarą, nes turi antioksidacinių savybių“, – aiškino L. Valentaitė.

Tarp lankytinų objektų Alytaus turizmo informacijos centro atstovė paminėjo ir Pivašiūnus.

„Jis žinomas piligrimams dėl savo istorijos ir Bažnyčios. Tačiau netoli yra Pivašiūnų piliakalnis, Ilgio ežeras ir neseniai įrengtas Pivašiūnų amatų centras, kur galima susipažinti su tautodailininkų, amatininkų darbais, jų įsigyti ir sudalyvauti edukacinėse programose. Žinoma, vienos iš populiariausių yra kulinarinio paveldo programos, kur galima išmokti kepti dzūkiškas bulvines bandas, duoną, grikinę babką, mušti sviestą“, – vardijo Alytaus turizmo informacijos centro vadovė.

Tarp gana lankomų turisto vietų moteris paminėjo ir Punią.

„Žinoma, jos didžiausia įžymybė – piliakalnis. Kalbama, kad ant būtent šio piliakalnio vyko Pilėnų mūšis, o praėjusiais metais atidaryta kraštotyrinė-etnografinė ekspozicija. Ji yra seniūnijos patalpose. Tose pačios patalpose veikia Panemunės dzūko pirkia. Tai – bendruomenės įrengta pirkia, kur organizuojami kulinarinio paveldo renginiai. Pernai šalia šio pastato įrengta atvira palapinė su krosnimi, kur galima sustoti ir pavalgyti. Krosnyje kepami sveikuoliški blynai“, – kalbėjo pašnekovė.

Netoli Punios taip pat yra įsikūręs Algimanto Žemaičio gėlininkystės ūkis.

„Tai yra vienas didžiausių gėlių ūkių Lietuvoje. Ten auginamos ne tik gėlės, bet ir daržovės. Šią ekskursiją po šiltnamius labai mėgsta moterų kolektyvai, nes išvažiuoja apsipirkusios gėlių“, – įvardijo L. Valentaitė.

Pasak jos, kaip rekreacinė Alytaus zona sparčiai plečiasi Daugai, išsidėstę ežero pusiasalyje.

„Yra tvarkomos naujos rekreacinės zonos, atidaromi paplūdimiai, ruošiami dviračių takai ir atsidaro daug apgyvendinimo įstaigų“, – kalbėjo L. Valentaitė. Daugai jau turi baidares, dviračių nuomą, vikingų laivą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)