Įstatyme numatoma, jog netauriųjų metalų laužo ir atliekų supirkimas yra licencijuojama veikla, o licencijas ja verstis išduoda, jų galiojimą sustabdo ir panaikina savivaldybių, kurių teritorijoje įsteigtos metalo laužą superkančios įmonės, merai.

Tais atvejais, kai vienoje savivaldybėje įsteigta įmonė norės turėti metalo laužo supirkimo vietą kitos savivaldybės teritorijoje, ji privalės gauti tos savivaldybės leidimą.

Savivaldybėms taip pat suteikiama teisė panaikinti metalo laužo supirkimo vietas, kai jose daugiau kaip 2 kartus per metus pažeidžiamos netauriųjų metalų laužo supirkimą reglamentuojančios įstatymų normos.

Įstatyme numatoma, jog įmonės netauriųjų metalų laužą ir atliekas galės supirkti bei saugoti tik tam tikslui skirtose aikštelėse. Jos taip pat įpareigojamos nustatyta tvarka teikti informaciją apie supirktą ir realizuotą netauriųjų metalų laužą.

Kaip BNS sakė Seimo Ekonomikos komiteto narys Pranas Vilkas, minėtos įstatymų normos, leisiančios griežčiau kontroliuoti metalo laužo supirkimo vietas, visų pirma padės efektyviau kovoti prieš metalo laužo vagis.

Seimo nario P.Vilko teigimu, šiuo metu Lietuvoje yra apie 500 metalo laužo supirkimo vietų. Jos, pasak parlamentaro, priklauso 47 įmonėms, įsteigtoms daugiausia 6 didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Kaip netaurieji metalai apibrėžiami juodieji metalai - ketus ir plienas bei jų lydiniai. Netauriesiems metalams priskiriami ir spalvotieji metalai - varis, nikelis, aliuminis, švinas, cinkas, alavas, volframas, molibdenas, tantalas, magnis, kobaltas, bismutas, kadmis, titanas, cirkonis, stibis, manganas, berilis, chromas, germanis, vanadis, galis, hafnis, indis, niobis, renis, talis ir jų lydiniai.

Seimo priimtas įstatymas įsigalios nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Vyriausybė įstatymu įpareigojama iki 2002 metų kovo 1 dienos patvirtinti skirtų realizuoti netauriųjų metalų laužo ir atliekų supirkimo licencijavimo taisykles, taip pat šių metalų laužo supirkimo, apskaitos ir saugojimo tvarką bei nustatyti reikalavimus supirkimo vietoms įrengti.

Kartu iki minėto termino turėtų būti patvirtintas ir draudžiamų supirkti netauriųjų metalų laužo ir atliekų sąrašas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją