„Gegužę privačiuose portaluose įdėtų naujų darbo skelbimų skaičius buvo 30 proc. didesnis nei balandį, tačiau vis dar išliko ganėtinai žymiai mažesnis nei atitinkamą mėnesį 2019 metais. Taigi nors, palyginti su balandžio mėnesiu, matomas atsigavimas, tačiau naujų darbuotojų paklausa yra vis dar reikšmingai mažesnė negu iki karantino“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje pirmadienį sakė L. Savickas.

Jo teigimu, bedarbių skaičius ir nedarbo lygio augimas gegužę lėtėjo.

„Balandžio mėnesį registruotų bedarbių skaičius išaugo 24 tūkst., gegužę nedarbas augo toliau, tačiau net 80 proc. lėtesniu tempu ir toliau laikėsi stabiliai. Labiausiai lėtėjo registruotų bedarbių, anksčiau dirbusių apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuose ir kituose aptarnavimo veiklų sektoriuose, (augimas – ELTA)“, – teigė L. Savickas.

Pasak jo, įvedus karantiną, apie 3 proc. apdraustųjų buvo nemokamose atostogose, gegužės pabaigoje šis skaičius siekė 1 proc.

„Daugiausia nemokamose atostogose apdraustųjų gegužės pabaigoje išliko transporto ir saugojimo sektoriuose, vis dar apie 3 proc.“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie ekonomikos skatinimo planą, L. Savickas priminė, kad praėjusią savaitę Vyriausybė jį patikslino.

„Vyriausybė ir toliau prioritetu laiko verslo likvidumo, darbo vietų ir gyventojų pajamų išsaugojimo priemones. (...) Papildomai buvo numatyta 74 mln. eurų antrojo tikslo priemonėms įgyvendinti, taip pat ekonomikos skatinimui numatyti papildomi 400 mln. eurų“, – sakė L. Savickas.

Pasak jo, iš plane numatytų beveik 5 mlrd. eurų šiuo metu panaudota 10,4 proc.

„Kalbant apie pagrindinius šio plano pogrupius, kas yra susiję su darbo vietų ir gyventojų pajamų išsaugojimui skirtomis priemonėmis, mokėjimai išlieka stabilūs. Iš skirtų beveik 1,8 mlrd. eurų iš viso panaudota 273 mln. eurų, ir tai yra 14,5 proc. Per savaitę vidutiniškai išmokame apie 1 proc. nuo paskirtos sumos“, – sakė L. Savickas.

Iš 1,2 mlrd. eurų, skirtų priemonėms verslui ir jo likvidumui išsaugoti, pasak L. Savicko, panaudota 14,2 proc. lėšų: per paskutinę savaitę – 24 mln. eurų, savaitę prieš tai – 27 mln. eurų.

„Tempo sumažėjimas sietinas su tuo, kad mikroįmonių subsidijos iš esmės pasiekė piką, visi prašymai, kurie yra gauti, šiuo metu yra patenkinti“, – sakė pirmasis Vyriausybės vicekancleris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)