„Yra bendresnė formuluotė. Įvertinti esamą situaciją ir esant reikalui pakeisti Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymą. Ten gali būti ir sąvartyno mokestis, ir kiti gaminiai gali būti apmokestinti“, – DELFI pirmadienį sakė Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktorius Arūnas Čepelė.

Panorus įvesti sąvartyno mokestį, Aplinkos ministerija teiktų reikiamas įstatymo pataisas. Jo teigimu, šis mokestis Lietuvai dar yra pernelyg ankstyvas, apie jį kalbėti bus galima po 2009 metų vidurio sutvarkius šalies sąvartynus.

„Mokestis dabar tik pablogintų situaciją, o sutvarkius sąvartynus bus galima ir apie mokestį kalbėti“, – sakė jis.

Sąvartyno mokestis iš gyventojų būtų renkamas už nerūšiuotas šiukšles, kurios yra vežamos į sąvartyną. Tai yra prevencinė priemonė, skatinanti gyventojus išmesti kuo mažiau nerūšiuotų šiukšlių.

Aplinkos ministerijos Komunalinio ūkio strategijos skyriaus vedėja Raminta Radavičienė DELFI sakė, kad tą patį efektą galima pasiekti uždraudus šalinti nerūšiuotas atliekas.

„Estijoje tai sėkmingai veikia, nerūšiuotos atliekos prieš šalinant sąvartyne rūšiuojamos automatinėse rūšiavimo linijose“, – pasakojo pašnekovė.

Prieš daugiau nei penkerius metus Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikusi 2002-2007 metų strateginio atliekų tvarkymo plano projektą siūlė įvesti naujus mokesčius – gaminių ir sąvartyno.

Apmokestinus sąvartynuose šalinamas atliekas sąvartyno mokesčiu tikėtasi paskatinti aktyvesnį atliekų naudojimą. Sąvartyno mokestis turėjo būti laipsniškai didinamas, tačiau galiausiai šios idėjos atsisakyta.

Šiais metais baigiamame parengti Valstybinio strateginio atliekų tvarkymo plane užsibrėžti ambicingi tikslai – 2013 metais pusė komunalinių atliekų turi būti rūšiuojama. Šiuo metu į sąvartynus iškeliauja maždaug 85 proc. visų namų šiukšlių ir tik kiek daugiau dešimtadalis yra rūšiuojama, o po to perdirbama.

2005 metais vienam Lietuvos gyventojui teko 402 kg komunalinių atliekų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją