„Blogiausia jau tikrai praeityje, – kalbėdamas apie naftos rinką, energetikos tyrimų grupei „Energy Intelligence“ sakė „Saudi Aramco“ generalinis direktorius Aminas Nasseras. – Prognozuočiau, kad atsigausime iki 2022 metų.“

A. Nasseras komentarus pateikė tą pačią dieną, kai TEA paskelbė prognozes, kad naftos paklausos atsigavimas gali būti dar ilgesnis.

Agentūra teigė, kad šiemet 8 proc. sumažėjusi pasaulinė paklausa į prieškrizinį lygį grįš 2023-aisiais, jei pandemija bus suvaldyta.

COVID-19 pandemija nusmukdė pasaulio ekonomiką ir naftos paklausą bei sukėlė spekuliacijų, kad pasaulyje jau praėjo naftos paklausos pikas. Tačiau A. Nasseras išreiškė optimizmą ir teigė, kad Saudo Arabijoje jau stebimas atsigavimas.

„Daugiausiai paklausos esama besivystančiose šalyse, – sakė jis. – Paklausos gerėjimą matome Rytų Azijoje, ypač Kinijoje.“

Tačiau jis perspėjo, kad atsigavimo greitis priklausys nuo to, ar bus „antroji (koronaviruso) banga“ ir kokio ji bus stiprumo.

Anksčiau šį mėnesį Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) prognozavo, kad naftos vartojimas ateinantį ketvirtį amžiaus tęs augimą, kurį skatins didėjantis automobilių naudojimas besivystančiose šalyse.

OPEC prognozės nesutampa su kai kurių naftos bendrovių skaičiavimais. Pavyzdžiui, bendrovė BP ilgalaikėse prognozėse nurodo, kad naftos paklausoje jau praėjo ar netrukus praeis pikas dėl padidėjusio energijos iš atsinaujinančių šaltinių naudojimo ir viruso įtakos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)