„Man atrodo, kad neturėtume labai stebėtis (dėl techninės recesijos – ELTA). Dėl pasaulyje vykstančių procesų, kažkiek ir JAV bankų nestabilumas, kažkiek karas Ukrainoje, kažkiek pradėtas Rusijos karas prieš visą Europą, kažkiek pandemijos pasekmės atsirita“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

„Mes iš tikrųjų turėjome sudėtingą kelių metų laikotarpį (...), galime džiaugtis, mūsų ekonomika pakankamai neblogai atlaikė visus tuos iššūkius, Lietuvos ekonomika prisitaikanti, dinamiška, galime padėkoti verslui. Bet pasekmės yra ir jos ne Lietuvos sugalvotos“, – pažymėjo jis.

P. Saudargas aiškino, kad ekonomikos lėtėjimo tendencijos yra matomos, tačiau po 2008–09 m. krizės pamokų ekonomika pasaulyje tapo stabilesnė ir drastiškų sukrėtimų nebeįvyksta. Tačiau parlamentaras neatmetė, kad tam tikrų ekonominių iššūkių Lietuva gali sulaukti.

„Tendencijos ekonomikos lėtėjimo matosi. Mes ne tokių dalykų matėme, prisiminsiu 2008–09 m., matėme tikrai drastiškus ekonomikos kritimus. Tikėkimės, kad šiuo atveju bus ne taip. Man atrodo ir po 2008–09 m. pamokų ekonomika pasaulyje tapo stabilesnė, tokių drastiškų sukrėtimų nebeįvyksta net ir esant objektyvioms perturbacijoms“, – sakė politikas.

„Jau (ekonomika – ELTA) sugeba greitai prisitaikyti, bet, matyt, ilgalaikis poveikis yra ir matysime šiokią tokią recesiją, galimai“, – akcentavo jis.

Asociatyvioji nuotrauka

ELTA primena, kad 2023 m. pirmąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 15,8 mlrd. Eur. Palyginti su 2022 m. ketvirtuoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė -3 proc.

Tai jau antras ketvirtis iš eilės, kai Lietuvoje fiksuojamas neigiamas BVP pokytis. 2022 m. ketvirtąjį ketvirtį realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė -0,5 proc. Tai reiškia, kad Lietuvoje fiksuojama techninė recesija.

Vertinant gamybos metodu, 2023 m. pirmąjį ketvirtį didžiausią neigiamą įtaką BVP pokyčiui turėjo apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo bei nekilnojamo turto operacijų įmonių veiklos rezultatai.

2023 m. pirmojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su atitinkamu 2022 m. ketvirčiu, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos buvo neigiamas ir sudarė -3,7 proc., pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką -3,6 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)