„Sekėme spaudą, žiūrėjome, kas vyksta. Buvome labai išsigandę iš pradžių, bet per savaitę apsiraminome. Baisoka buvo skristi“, - sakė iš Šarm aš Šeicho grįžusi vilnietė Vilma.Ji ir kiti
grįžusieji pasakojo, kad anksčiau parskristi į Lietuvą niekas nesiūlė. Susisiekus su Užsienio reikalų ministerija, patarta ramiai baigti poilsį.

„Rašėme laiškus Užsienio reikalų ministerijai, rašė, kad nereikėtų pergyventi, kad viskas gerai. Matėme, kad jau atšaukė (skrydžius) rusai, atšaukė Anglija savo žmones, o mes dar laukėme. Paskui ir mus atšaukė. Baigėme poilsį“, - teigė moteris.

Pasak jos, Šarm aš Šeicho oro uostas pilnas ginkluotų pareigūnų, kruopščiai tikrintas ne tik keleivių bagažas, bet ir patys skrendantieji apžiūrėti rankiniu būdu.

Lietuviai namo grįžo su bagažu, tuo metu kitos valstybės pirma parskraidina turistus, o vėliau jų bagažą.

„Žiūrėjome, kaip reaguoja kitos šalys, kaip rūpinasi. Mums pritrūko to rūpesčio. Susisiekiau su kelionių organizatoriais, Užsienio reikalų ministerija, domėjausi, kokios priemonės, kas daroma. Britais labai rūpinasi ir bagažą siekia atskirai pargabenti, kad apsaugotų tą pilietį“, - pasakojo iš Egipto grįžęs Daivaras.

Skrydį vykdžiusi užsakomųjų skrydžių bendrovė „Small Planet Airlines“ tvirtino, kad keleivių įsodinimą Egipte prižiūrėjo jos pačios saugumo darbuotojai.

Taip pat orlaivį prižiūrėjo keturi papildomai pasamdyti saugos kompanijos darbuotojai, kurie kartu su mūsų specialistais stebėjo bagažines ir įėjimus į orlaivį. Papildomai tikrinti ir visi į orlaivį patenkantys antžeminio aptarnavimo ir oro uosto darbuotojai. Vykdomų procedūrų metu nebuvo pastebėta aviacinio saugumo reikalavimus neatitinkančių procedūrų ar kitų pažeidimų“, - pranešė bendrovė.

Šiame Egipto kurorte dar likę per 200 poilsiautojų bus grąžinti iki lapkričio 11 dienos. Skrydžiai į kurortą sustabdyti.

Nevykti oro transportu į Šarm aš Šeicho oro uostą ir kitus Sinajaus pusiasalio oro uostus dėl saugumo sumetimų rekomendavo Užsienio reikalų ministerija (URM).

Toks sprendimas priimtas, vykstant tyrimui dėl aviakatastrofos, kai praėjusią savaitę sudužo iš šio kurorto pakilęs Rusijos lėktuvas. Vakaruose įtariama, kad lėktuve buvo susprogdinta bomba.
Lietuvos užsakomųjų skrydžių bendrovė „Small Planet Airlines“ sekmadienį parskraidino kelionių agentūrų „Novaturas“ ir „Tez Tour“ klientus.

Šios bendrovės skrydžiai į kitą Raudonosios jūros kurortą Egipte Hurgadą neatšaukiami.
„Novaturas“ užsisakiusiems skrydžius į Šarm aš Šeichą pasiūlys alternatyvias keliones, o „Tez Tour“ juos pakeis skrydžiais į Hurgadą.

„Small Planet Airlines“ lėktuvai Šarm aš Šeichą pasiekia iš Vakarų pusės – virš Sinajaus pusiasalio, kur vyksta Egipto kariuomenės ir „Islamo valstybės“ kovotojų susirėmimai, ji neskraidina jau beveik metus.

URM rekomendacijas dėl Egipto sugriežtino po pasitarimo su Valstybės saugumo departamento, Civilinės aviacijos administracijos, Turizmo departamento atstovais penktadienį.

URM siūlo be būtinybės nekeliauti į Kairą, Aleksandriją, Ismailiją, Port Saidą ir kitus didžiuosius Egipto miestus ir Nilo deltos gyvenvietes, nes čia išlieka teroristinių išpuolių, demonstracijų ir susirėmimų su saugumo pajėgomis tikimybė.

Dėl kriminalinių ir teroristinių grupuočių veiklos saugumo padėtis yra ypač bloga Šiaurės Sinajaus provincijoje, įskaitant Tabos-Sueco kelią, Tabos kurortą, todėl į Šiaurės Sinajaus provinciją ir Tabos kurortą, Vakarų (Libijos) dykumą bei Sivos oazę keliu iš Marsa Matruh, rekomenduojama nevykti, teigia URM.

Rusijos lėktuvui sudužus spalio 31 dieną virš Egipto Sinajaus pusiasalio, žuvo visi 224 juo skridę žmonės.
Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)