Susitikimo metu diskutuota apie aktualiausias ES valstybėms mokesčių problemas bei aptartas itin svarbus Lietuvai pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sukčiavimo užkardymo klausimas, praneša Finansų ministerija. Komisaras pasidžiaugė, kad Lietuva aktyvi šioje srityje ir teikia konstruktyvius pasiūlymus.

„Džiaugiamės, kad Europos Komisija įsiklausė į Lietuvos argumentus ir patenkino prašymą leisti taikyti atvirkštinį PVM apmokestinimo mechanizmą standžiųjų diskų tiekimams. Toks pats mechanizmas, priėmus PVM Tarybos direktyvos pakeitimus, galėtų būti taikomas ir planšečių, nešiojamųjų kompiuterių, mobiliųjų telefonų pardavimo atvejais. Tai reiškia, kad PVM už šias prekes mokės ne pardavėjas, kuris kartais „pamiršta“ sumokėti mokestį valstybei, o pirkėjas. Tai sumažins galimybes piktnaudžiauti“, - teigė ministras V. Šapoka.

Kita svarbi sritis, pagal ministerijos pranešimą, kur reikėtų papildomų priemonių, kovojant su PVM sukčiavimu - prekyba naftos produktais. Ministras ir komisaras diskutavo apie galimus sprendimus šioje srityje.

Ministerijos duomenimis, sukčiautojai PVM minėtuose ekonominės veiklos sektoriuose kasmet valstybės biudžetui daro milijoninę žalą - apytiksliai netenkama 26 mln. eurų. Šiuo metu taikomos priemonės efektyvios, tačiau nepakankamos, todėl ieškoma kitų būdų, kuriais būtų panaikinamos galimybės sukčiauti PVM.

ELTA primena, kad pernai priimta ES direktyva valstybėms, kurios patiria itin didelę žalą dėl sukčiavimo PVM, bus leidžiama laikinai taikyti bendrąjį atvirkštinį apmokestinimą PVM. Valstybėje narėje, kuri pageidauja taikyti tokią priemonę, karuselinio sukčiavimo lygis turi sudaryti 25 proc. PVM nepriemokos.

Pagal atvirkštinio apmokestinimo mechanizmą už pranešimą apie PVM sandorį atsakingas tampa nebe prekės ar paslaugos pardavėjas, o pirkėjas.

Mechanizmą leidžiama taikyti šalies viduje tiekiamoms prekėms ir teikiamoms paslaugoms, kurių vertė vieno sandorio atveju viršija 17 500 eurų ribą. Jį bus galima taikyti tik iki 2022 m. birželio 30 d. ir tik laikantis labai griežtų techninių sąlygų.

Europos Komisijos duomenimis, PVM nepriemoka ES pasiekė beveik 160 mlrd. eurų, iš kurių apie 50 mlrd. eurų yra susiję su tarpvalstybiniu sukčiavimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)