„Kalbant apie investicijų apimtis, iš tiesų investicijų lygis Lietuvoje ilgą laiką yra per mažas santykyje su BVP. Pagrindinis atsakymas – tiesioginių užsienio investicijų srautas ilgus dešimtmečius yra per mažas, tai yra faktas“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje trečiadienį sakė V. Šapoka.

„Kalbant apie investicijų santykio su BVP lyginimą prieš dešimtmetį, turime suprasti, kad savaime šitas procentas nieko nepasako. Reikia žiūrėti giliau, nes (svarbu – ELTA) ne tik investicijų kiekis, bet ir kokybė. Kadangi buvo nekilnojamojo turto burbulas, investicijų santykinai didelis dydis prieš dešimtmetį buvo problema, o ne siektinas rezultatas. Turime pasidžiaugti, jog ekonomikos augimo laikais per pastaruosius kelerius metus pavyko išvengti netvarių investicijų koncentracijos“, – kalbėjo finansų ministras.

Tai jis kalbėjo atsakydamas į komiteto nario Mykolo Majausko pastebėjimą, kad įvairūs makroekonominiai rodikliai prieš COVID–19 krizę nebuvo geresni nei prieš 2008–2009 metų krizę.

„Pažiūriu Statistikos departamento skaičius ir kyla nerimas, kad mes neatrodome geriau nei prieš 2008–2009 metų krizę. Ekonomikos augimas ir tvarus darbo užmokestis priklauso nuo investicijų gausos. BVP dalis, tenkanti pagrindinio kapitalo formavimui, yra maždaug 40 proc. mažesnė nei 2007 metais, tuo tarpu nedarbas išliko aukščiausias visame regione. Darbo užmokestis didėjo konkurencingumo silpnumo sąskaita“, – vardijo M. Majauskas.