Pats dalyvavęs posėdyje ministras mano, kad komitetas ėmėsi svarstyti klausimus ne kompleksiškai, o pavieniui. BFK padarytos klaidos esą kuri turės būti ištaisyta plenariniame posėdyje.

„Nesant „Sodros“ įmokų lubų, įvesti tokį progresinį mokesčio tarifą dirbantiesiems, tai būtų mažų mažiausia keista. Ir pasekmes būtų sunku prognozuoti.

Tie sprendimai, kurie buvo pateikti iš Vyriausybės pusės, tie pasiūlymai yra užregistruoti ir yra platus jų palaikymas, o tos klaidos, kurias padarė Biudžeto ir finansų komitetas, bus išspręstos Seimo salėje.“

Paklaustas, kodėl klaida yra apmokestinti turtinguosius, ministras sakė:

„Šioje vietoje turi būti teisingumas, kad kiekvienas, kiek uždirba sumoka mokesčius proporcingai savo pajamoms. Jeigu apmokestinsime 27 proc. tarifu aukščiausios kvalifikacijos specialistus, nes kalba eina apie dirbančiuosius, tai Lietuvoje mes jų tiesiog nebeturėsime.“

V. Šapoka atmetė opozicijos kalbas, esą valstybės biudžetas per trejus metus neteks 700 mln. Eur ir tai esą yra tragedija.

„Gerbiamas Andrius Kubilius šiuo atveju manipuliuoja skaičiais ir bando pūsti miglą. Aš suprantu, kad girdint tas diskusijas, kurios šiandien vyko komitete, tai manipuliacijų skaičiais buvo tikrai daug, o į valstybės finansus reikia žiūrėti bendrai.

Yra ne tik išlaidos, bet ir pajamų dalis. Bendras rezultatas, jei kalbame apie mokestinę ir pensijų reformą, tai šiuo atveju jis niekuo nesiskiria nuo praėjusių kelerių metų rezultato būtent iš mokesčių naštos mažinimo uždirbantiems mažiausiai“, – sakė ministras.

Jo teigimu, dėl dabartinių reformų labiausiai turėtų išlošti vidutines pajamas uždirbantys gyventojai.

„Kai norima ištraukti iš konteksto skaičių ir nupiešti baubą, tą galima daryti, bet nemanau, kad tai yra profesionalu“, – opozicijos atstovų Andriaus Kubiliaus ir Mykolo Majausko kalbas komiteto posėdyje įvertino V. Šapoka.

Jis priminė, kad trečiadienį vykusiame komiteto posėdyje buvo pritarta kai kuriems kompromisiniams sprendimams, suderintiems su Vyriausybe, tačiau kai kurie dalykai ministrui kėlė nerimą.

„Žinoma, jeigu toks variantas, koks šiandieną buvo aptartas BFK, jeigu jam būtų pritarta be jokių pataisymų, tai galėtų sukelti tiesiog chaosą. Manau, kad tie sprendimai, kompromisiniai, kurie šiuo metu užregistruoti Seime, būtų tikrai išmintinga jiems, nes ten yra kompleksinis pasiūlymas, suderintas su Vyriausybe ir jis daug naudingesnis Lietuvai ir nesukeltų chaoso“, – įsitikinęs finansų ministras.

Trečiadienį BFK svarstė Gyventojų pajamų mokesčio, Pensijų kaupimo ir kitų įstatymų projektus.

Bene daugiausia diskusijų sulaukė komiteto sprendimas neįvedant „Sodros“ įmokų lubų, nustatyti 27 proc. mokesčio tarifą su darbo santykiais susijusioms pajamoms, kurios viršytų 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus.

Be to, dividendams komitetas pasiūlė nustatyti 18 proc. mokestį, o kitoms ne su darbo santykiais susijusioms pajamoms – 20 proc.

BFK nutarė siūlyti nukelti kai kurių pensijų reformos įstatymų nuostatas. Komitetui kliuvo Vyriausybės iniciatyva perkelti pensijų anuitetų mokėjimą „Sodrai“. Dabar šias išmokas moka gyvybės draudimo bendrovės.

Artimiausiu metu už mokesčių ir pensijų sistemos pakeitimus turėtų būti antrą kartą balsuojama Seimo plenariniame posėdyje. Valdantieji tikisi, kad visi projektai bus priimti pavasario sesijoje.

V. Šapokos vertinimu, jeigu per šį laiką jie nebus priimti, tada reforma nusikeltų į 2020 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)