Kaip trečiadienį skelbta, Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius feisbuke pasidalijo informacija, kad Santariškėse ligoninės statybos projekto konkurse mažiausią kainą pasiūlė bendrovė UAB „Maspro“, pasiūliusi pusšešto karto mažesnę kainą, nei suplanuota pirkime, ir gerokai nutolusią nuo kitų rinkos dalyvių.

Architektas dalijosi dvejonėmis dėl tokio konkurso už mažiausią kainą, ar apskritai bus įmanoma įgyvendinti sudėtingą projektą.

Penktadienį abejonių kilo ir pirkėjai – „Santaros klinikos“ informavo, kad konkursą organizavo per centrinę perkančiąją organizaciją CPO LT, tačiau rezultatai kelia abejonių.

„Ar realu įgyvendinti – šiuo metu rimtai abejojame paslaugos įgyvendinimu – konkurso dalyvis, pasiūlęs tokią kainą, tikėtina, tik paviršutiniškai susipažino su projektu, neįsigilinęs į planuojamo objekto sudėtingumą“, – teigiama „Delfi“ atsiųstame Vilniaus universiteto ligoninės „Santaros klinikų“ komentareė.

Nurodoma, kad gavus informaciją iš CPO LT, kuri susijusi su geriausią pasiūlymą pateikusio dalyvio vertinimu, bus sprendžiama dėl sutarties sudarymo.

Naujoji ligoninė būtų skirta pavojingų infekcinių ligų gydymui.

COVID-19 pandemija tik dar kartą patvirtino, kad neseniai pastatytas pavojingų infekcinių ligų gydymui skirtas centras, deja, negali patenkinti visų poreikių ir iššūkių, kuriuos iškėlė koronaviruso COVID-19 pandemija. Kitų Europos šalių pavyzdžiu, įkuriant aukščiausios kvalifikacijos naujos kartos infekcijų ligų centrus ir integruojant juos į daugiaprofilines universitetų ligonines, Lietuvoje pradėtas projektas, kurio tikslas įsteigti Infekcinių ligų klasterį su dviem centrais Vilniuje ir Kaune“, – paaiškinama komentare.

Projekto tikslas – sukurti pavojingų infekcinių ligų gydymui ir skubios pagalbos teikimui tinkamą infrastruktūrą, kuri leistų užtikrinti kokybišką ir nepertraukiamą sveikatos paslaugų teikimą, patikimai atskiriant infekuotų ir neinfekuotų pacientų srautus.

Anksčiau architektas L. Rekevičius paviešino, kad „Maspro“ pasiūlė 120 tūkst. eurų kainą, tačiau realiai projektui tektų dar mažesnė suma. Gerokai mažiau nei pirkimui suplanuoti 650 tūkst. eurų. Pagal paviešinto dokumento kopiją, antras mažiausio pasiūlymo vertė 226 tūkst. eurų, toliau siūloma 279,5 tūkst. eurų kaina, o dauguma tiekėjų siūlė kainą tarp 300 ir 709 tūkstančių eurų.

„Štai įvyko pirkimas naujam ligoninės korpusui Santariškėse. Plotas solidus – 11500 kv. m., pastatas – moderni ligoninė, itin sudėtingas technologiškai. Toks truputį kosminis laivas net. Numatoma kaina – normali, tikrai nėra labai didelė tokio sudėtingumo ir svarbos objektui – beveik 650 tūkst. Eur be PVM. Tai štai paskelbiamas konkursas, kriterijus – mažiausia kaina. Patirties reikalavimų praktiškai nėra, reikalavimų turėti komandoje kažkokius specialistus tokiam specifiniam daiktui – irgi“, – rašo L. Rekevičius.

Anot jo, projekto rengėjai turėtų atlikti geologinius ir topografinius tyrimus ir projekto vykdymo priežiūrą, jis svarstė, kad realiai projekto rengimui liktų 90 tūkst. eurų

CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovas Mindaugas Žiukas anksčiau paaiškino, kad pirkimas vykdytas per CPO LT katalogą – tai elektroninis įrankis, kuriame iš anksto nustatytomis sąlygomis perkančiosios organizacijos gali teikti užsakymus, o tiekėjai pasiūlymus.

CPO LT, gavusi ir įvertinusi pateiktus pirkimo dokumentus, buvo „Santaros klinikoms“ juos netgi grąžinusi ir rekomendavusi papildomai įvertinti, ar perkamas objektas patenka į Architektūros įstatyme nustatytus atvejus, kai perkant teritorijų planavimo ar statinio projektavimo paslaugas reikia vykdyti projektų konkursus, skirtus statinio architektūrinei idėjai ar urbanistinei idėjai išreikšti.

„Pirkimai atitinkantys prieš tai nurodytus atvejus per CPO LT katalogą negalimi, tai nurodyta ir paskelbtose pirkimo sąlygose. Užsakovas pakartotinai teikė užsakymą tuo patvirtindamas, kad objektas į LR architektūros įstatyme numatytus atvejus nepatenka“, – teigė M. Žiukas. CPO LT nekomentuoja galimų papildomų darbų užsakymų ar sutarties pakeitimų, kadangi sutarties vykdyme nedalyvauja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)