Energetika: kokie dar galimi sankcijų variantai?

Neseniai buvo uždėtos sankcijos Rusijos auksui, daugiausiai pajamų Rusijai atnešančiam neenergetiniam eksportui. Bet būtent energetika yra didžiausio dėmesio sulaukianti esamų ir potencialių sankcijų erdvė.

JAV Vilsono centro (Wilson Center) analitikas Borisas Grozovskis pabrėžia, kad sankcijų tikslas yra ne sumažinti Rusijos prekių ar žaliavų pirkimą, bet sumenkinti šalies pajamas.

Todėl esą energijos išteklių naudotojai turėtų susivienyti į „atvirkštinį OPEC“ kartelį ir susiderėti dėl aukščiausios kainos, pagal kurią galėtų pirkti Rusijos dujas ar naftą. Kaina turėtų būti žemiau nei pasaulinė kaina, bet pakankamai aukšta, kad stimuliuotų Rusijos eksportą, rašoma Vilsono centro, Kenano instituto bloge.

Vašingtone įsikūrusios idėjų kalvės Atlanto tarybos (Atlantic Council) analitikai Brianas O‘Toole‘as ir Danielas Friedas vasarą užsiminė apie alternatyvą taikyti tikslines sankcijas, orientuotas sukliudyti Rusijai konvertuoti naftos pajamas iš mažiau likvidžių valiutų (tarkime, Turkijos liros) į populiaresnes valiutas (dolerį, eurą, svarą sterlingų ar net Japonijos jeną). Tai galėtų būti pasiekta per įprastesnes sankcijas Rusijos institucijoms, dalyvaujančioms naftos prekyboje, pavyzdžiui, „Gazprombank“.

Kita vertus pripažįstama, kad pastarojo banko sankcionavimas galėtų pakirsti likusią prekybą su Rusija energetiniais resursais.

Kalbinti ekspertai dalį siūlymų vertina skeptiškai.