Tinklalapis cnbc.com pateikia aštuonių šalių, kuriose nėra pajamų mokesčio, sąrašą. Jis buvo sudarytas remiantis 2011 metais KPMG atliktu 96 valstybių tyrimu. Kai kurios sąrašo šalys yra gerai žinomi mokesčių rojai, o kitos sugebėjo pasitelkti gamtinius išteklius, kad padengtų vyriausybės išlaidas.

Jungtiniai Arabų Emyratai

Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) vidutinių vienam žmogui tenkančių pajamų rodiklis yra vienas didžiausių pasaulyje – 48 200 JAV dolerių (136 121 litas). Čia nėra nei gyventojų pajamų, nei kapitalo mokesčių.

Užuot gavę įplaukų iš pajamų mokesčių, JAE, užimantys trečią vietą pagal žaliavinės naftos eksportą, yra priklausomi nuo mokesčių, kuriuos moka naftos įmonės. Jų korporaciniai mokesčiai sudaro iki 55 proc. pelno. Užsienio bankai turi atiduoti maždaug 20 proc. pelno. Pajamos iš naftos 2010 metais sudarė 80 proc. visų vyriausybės pajamų, o įplaukos iš kitų mokesčių, įmokų ir muitų – mažiau negu 12 proc., rodo vyriausybės statistika.

Kataras

Dujomis turtingą Katarą žurnalas „Forbes“ šiais metais pripažino turtingiausia pasaulio šalimi – joje vienam žmogui tenkanti BVP dalis sudaro daugiau kaip 88 tūkst. JAV dolerių (248 520 litų).
Kataras, gaunantis įplaukas iš gamtinių dujų telkinių, kurie pagal dydį užima trečią vietą pasaulyje, yra daug investavęs į dujų skystinimo ir eksportavimo infrastruktūrą. Kataras nerenka mokesčių nuo asmeninių pajamų, dividendų, autorinių honorarų, pelno, kapitalo prieaugio ar nekilnojamojo turto. Tačiau Kataro piliečiai 5 proc. pajamų turi skirti socialiniam draudimui, o darbdaviai šiam fondui skiria 10 proc.

Omanas

Kaip ir kaimyninės Artimųjų Rytų šalys, Omanas didžiąją dalį įplaukų gauna iš žaliavinės naftos.

Palyginus su praėjusiais metais, šių metų balandį šios šalies įplaukos iš naftos padidėjo 35 proc. ir siekė 8,49 mlrd. JAV dolerių (23,7 mlrd. litų). Tai sudarė daugiau kaip 71 proc. visų šio sultonato įplaukų. Nors Omane nėra asmeninių pajamų ar kapitalo mokesčių, piliečiai 6,5 proc. nuo savo mėnesinio atlyginimo turi skirti socialiniam draudimui. Perkant nekilnojamąjį turtą taip pat taikomas 3 proc. antspaudo mokestis.

Kuveitas

Kuveito juvelyras tvarko savo prekes
Kuveito, užimančio šeštą vietą pagal naftos eksportą, įplaukos iš naftos nuo praėjusių metų balandžio iki lapkričio siekė 63,5 mlrd. JAV dolerių (177,8 mlrd. litų) ir sudarė 95 proc. visų to laikotarpio vyriausybės pajamų.

Nors šalyje nėra pajamų mokesčio, Kuveito piliečiai 7,5 proc. savo atlyginimo turi skirti socialiniam draudimui. Darbdavių įmokos socialinei apsaugai sudaro 11 proc. Nors Kuveitas pagal vienam žmogui tenkančių pajamų rodiklius yra viena turtingiausių šalių pasaulyje, viešojo sektoriaus darbuotojų, nepatenkintų savo atlygiu, streikai ir protestai privertė vyriausybę padidinti jų darbo užmokestį 25 proc.

Kaimanų Salos

Kaimanų Salos, gerai žinomos kaip ofšorinis finansų centras, traukia viso pasaulio turtuolius nuliniais asmeninių pajamų ir kapitalo prieaugio mokesčiais, taip pat dėl to, kad socialinio draudimo įmokos čia nėra privalomos.

Tačiau darbdaviai visiems darbuotojams, įskaitant imigrantus, dirbančius salose bent devynis mėnesius, privalo sudaryti pensijų planus. Nors Kaimanuose nėra pridėtinės vertės mokesčio, šalis yra įvedusi kelis netiesioginius mokesčius, pavyzdžiui, importo muitus, kurie gali siekti iki 25 proc.

Aukštas pragyvenimo lygis Kaimanų Salose reiškia ir aukštas nekilnojamojo turto kainas. Balandžio mėnesį vidutinė buto kaina Kaimanuose siekė 550 tūkst. JAV dolerių (1,54 mln. litų), o vidutinė namo kaina buvo didesnė negu 736 tūkst. JAV dolerių (2 mln. litų), rodo vyriausybės duomenys.

Bahreinas

Netaikydamas jokio asmeninių pajamų mokesčio, Bahreinas remiasi tuo, ką gauna iš Abu Safos naftos telkinio, kurį dalijasi su Saudo Arabija. Būtent pajamos iš šio telkinio sudaro apie 70 proc. visų šalies biudžeto įplaukų.

Bahreino piliečiai socialiniam draudimui skiria 7 proc. visų savo pajamų, o imigrantai – 1 proc. Darbdaviai socialiniam draudimui sumoka 12 proc. nuo piliečio pajamų ir 3 proc. už darbuotojus iš užsienio. Tarp kitų netiesioginių mokesčių yra antspaudo mokestis, kuris taikomas nekilnojamojo turto sandoriams ir siekia iki 3 proc. turto vertės. Imigrantai už tai, kad nuomojasi būstą šioje Persijos įlankos valstybėje, taip pat turi mokėti 10 proc. mokestį municipalitetui.

Bermuda

Nors Bermuda laikoma vienu turtingiausių pasaulio kraštų, pragyvenimo lygis joje taip pat vienas didžiausių.

Nors čia nėra pajamų mokesčio, darbdaviai gali paprašyti darbuotojų padengti iki 5,75 proc. iš 16 proc. atlyginimo mokesčio, kurį darbdavys turi mokėti vyriausybei už pirmąsias 750 tūkst. JAV dolerių (2,1 mln. litų) darbuotojo pajamas. Darbuotojai kas savaitę taip pat turi skirti 30,4 JAV dolerio (85 litus) socialiniam draudimui. Tiek pat moka ir darbdavys.

Tarp kitų mokesčių yra nekilnojamojo turto mokestis, kurį sudaro iki 19 proc. kasmetinės žemės nuomos vertės, kurią nustato vyriausybė. Paveldėtam turtui taikomas nuo 5 iki 20 proc. mokestis, priklausantis nuo nekilnojamojo turto vertės

Bahamos

Nassau, Bahamai
Bahamų, patenkančių tarp turtingiausių Karibų jūros valstybių, ekonomika smarkiai priklauso nuo turizmo ir ofšorinės bankininkystės.

Apie 70 proc. įplaukų vyriausybė gauna iš importuotų prekių muitų. Nors šalyje nėra asmeninių pajamų mokesčio, darbuotojai 3,9 proc. savo atlyginimo (ne daugiau kaip 26 tūkst. JAV dolerių (72,8 tūkst. litų) per metus) turi skirti socialiniam draudimui. Savarankiškai dirbantys asmenys apmokestinami 8,8 proc. tarifu. Šalis taip pat yra įvedusi nekilnojamojo turto mokestį, kuris sudaro iki 1 proc. turto vertės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)