Europos Sąjunga galėtų atsisakyti sankcijų Rusijai, jeigu iki rugsėjo pabaigos numatoma apžvalga parodys, kad Ukrainos taikos planas yra vykdomas, ketvirtadienį pareiškė Europos Tarybos vadovas Hermanas Van Rompuy.

Pasak jo, ES gali siūlyti „pakeisti, sustabdyti arba atšaukti visas galiojančias sankcijas arba dalimis“, priklausomai nuo taikos plano įgyvendinimo pažangos Ukrainoje.

Herman Van Rompuy
H. Van Rompuy savo pareiškime patvirtino, kad naujas ES sankcijų Rusijai paketas, kuris palies Rusijos naftos ir gynybos pramonės įmones, įsigalios penktadienį.

ES ambasadoriai išsamų taikos plano įgyvendinimo įvertinimą atliks iki rugsėjo pabaigos.

„Pagal šią ataskaitą, jeigu tai leis reali padėtis, Komisija ir EEAS (Europos išorės veiksmų tarnyba) bus paragintos pateikti pasiūlymus dėl galiojančių sankcijų pakeitimo, sustabdymo arba atšaukimo“, – sakė jis.

Anksčiau, remiantis diplomatiniais šaltiniais, buvo pranešta, kad ekonominės sankcijos įsigalios penktadienį. Jų įsigaliojimas buvo atidėtas išsiskyrus šalių nuomonėms dėl to, kaip jas įvedant turėtų būti atsižvelgiama į paliaubas Ukrainoje, pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Trys diplomatai Briuselyje AP sakė, kad 28 Bendrijos valstybių ambasadoriai ketvirtadienį sutarė, jog baudžiamosios priemonės įsigalios penktadienį, kai sankcijos bus paskelbtos ES oficialiame leidinyje.

Diplomatai atsisakė pateikti detalių apie naujas ekonomines sankcijas, tačiau nurodė, kad tarp jų bus anksčiau skelbtos priemonės dar griežčiau suvaržyti Rusijos įmonių prieigą prie Europos kapitalo rinkų.

ES nuo praėjusio penktadienio du kartus atidėjo naujų sankcijų įvedimą, norėdama įvertinti paliaubų Ukrainos rytuose poveikį.

Diplomatai sakė, kad sankcijos gali būti atšauktos, jei situacija Rytų Ukrainoje pagerės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)