„O jūs ko nors kito tikitės iš opozicijos? Žodžiai nuo darbų skiriasi. Apie konstruktyvią opoziciją galime tik pasvajoti“, – nusivylimo neslėpė premjeras, dėl šio balsavimo sustojus biudžeto priėmimui. Prie jo bus grįžtama vakariniame posėdyje.

„Galimybės yra paprastos – reikia mažinti išlaidas ir nukarpyti, kur jos labai svarbios ir reikalingos, arba deficitą didinti, tada mes tampame arti kritinės ribos, kalbant apie finansinę fiskalinę drausmę. Teorinė galimybė (tvirtinti biudžetą be lėšų padengti PVM lengvatą) yra, tada mes turėtume 0,8 proc. BVP deficitą ir artėtume prie ribos, po kurios būtųme ne visai patikima valstybė, kalbant apie finansinę drausmę“, – Seime žurnalistų klausiamas, ar iki vakarinio posėdžio ras lėšų šaltinį, atsakė premjeras.

Seimas ketvirtadienį padarė trumpą pertrauką kitų metų biudžeto priėmime. Pertraukos paprašė konservatoriai, nes Seimas buvo nutaręs, kad nori perbalsuoti dėl lėšų šaltinio, iš kurio būtų kompensuojamos biudžeto netektys dėl PVM lengvatos centriniam šildymui pratęsimo.

Seimas ketvirtadienį nesutiko, kad kitais metais biudžeto skylė dėl PVM lengvatos centriniam šildymui pratęsimo būtų dengiama Kelių priežiūros ir plėtros fondo lėšomis. Tačiau parlamentarai nesutiko ir dėl to, kad lėšų šaltinis būtų valstybės valdomų įmonių dividendai, kaip pasiūlė konservatorius Andrius Kubilius.

Andrius Kubilius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas A. Kubilius atmeta kritiką, argumentuodamas, kad opozicija teikė siūlymą dėl lėšų šaltinio, tik tam nepritarta daugumos balsais.

„Yra kitų šaltinių, daugiau dividendų iš valstybės įmonių, pvz., „Lietuvos geležinkelių“, kurie akivaizdžiai demonstravo gebėjimą pinigus išleisti ne visai ten, kur visuomenei ir valstybei reikia. O Lietuvos kelių būklė nėra tokia, kad būtų galima visai ramiai mažinti jiems skirtą finansavimą. Kaip tik priešingai – kelius taisyti Lietuvoje reikia intensyviau, ir kaip tik labiau sutelkti lėšas, o kai ateina premjeras ir tokiu bravūrišku žingsniu ieško lengvo sprendimo – iš kelių paimsim, ir patys kalti dėl PVM lengvatos šildymui, mes su tokia pozicija tikrai negalim sutikt“, – žurnalistams Seime sakė A. Kubilius.

„Mes pasielgėm labai konstruktyviai, man labai gaila kad valdantieji nesugebėjo konstruktyviai įsiklausyti į mūsų pasiūlymą, t.y. konstruktyviai parengti mūsų pasiūlymą daugiau dividendų paimti iš valstybinių įmonių“, – pridūrė konservatorius.

Seimas jau pačioje paskutinio kitų metų biudžeto svarstymo pradžioje susiginčijo, iš kur paimti lėšas užlopyti biudžeto skylę, kuri atsiras, nes nebus gauta pajamų dėl lengvatos šildymui pratęsimo.

Pristačius „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio siūlymą, kuriam yra pritarusi Vyriausybė, dėl lėšų paėmimo iš Kelių priežiūros ir plėtros fondo, finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad kitais metais planuojama 20 mln. eurų neplanuotų pajamų į šį fondą, todėl, pasak ministro, jis nenukentės.

„Finansų ministerijos naujaisiais duomenimis nusimato viršplaninės pajamos 20 mln. eurų, praėjusiais metais buvo 25 mln. eurų. Šitos lėšos persikelia į kitus metus ir jos bus naudojamos. Taigi iš esmės Kelių priežiūros ir plėtros programa nenukentės“, - teigė ministras.

Konservatorius Andrius Kubilius tikino, kad palyginus su kaimynų lenkų, Lietuvos keliais atrodo „vis blogiau ir blogiau“.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis irgi piktinosi, kad Lietuvoje esant ypač blogos būklės keliams, norima jų remontui ir priežiūrai skirti dar mažiau lėšų. „Keliai mūsų pačios prasčiausios būklės Europoje“, - tikino jis.

Todėl po trijų balsavimų Seimas nepritarė, kad atsiversianti 32 mln. eurų dydžio biudžeto skylė dėl PVM lengvatos šildymui, būtų lopoma Kelių priežiūros ir plėtros fondo lėšomis.

Iš pradžių už R. Karbauskio siūlymą balsavo 55 Seimo nariai, prieš - 36, o susilaikė 18 parlamentarų. Kadangi buvo vieno balso persvara, buvo balsuojama iš naujo. Bet kitas balsavimas baigėsi vieno balso persvara - už - 58, prieš - 45, o susilaikė 12. Trečias balsavimas buvo lemiamas - R. Karbauskio siūlymą palaikė 56 Seimo nariai, prieš balsavo 49, susilaikė 10 parlamentarų.

A. Kubilius pasiūlė šias negautas pajamas kompensuoti iš valstybinių įmonių dividendų surinktais dividendais. Bet ir šiam pasiūlymui nepritarta - už balsavo 54 Seimo nariai, prieš - 53, o susilaikė 5 parlamentarai.

Norint, kad A.Kubiliaus siūlymui būtų pritarta, reikėjo, kad už jo idėją negautas pajams į biudžetą dėl PVM lengvatos galiojimo kompensuoti iš valstybės įmonių dividendų, balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Automobilių kelių direkcijos duomenimis, dėl PVM lengvatos centriniam šildymui Kelių priežiūros ir plėtros programos biudžetas kitąmet mažėtų nuo 460,6 mln. eurų iki 428,6 mln. eurų.

Seimas antradienį pratęsė PVM lengvatos centriniam šildymui galiojimą iki 2017-ųjų birželio pradžios. Viešai nepritarimą PVM lengvatos pratęsimui antradienį išsakė ir Seime prieš ją balsavo premjeras Saulius Skvernelis. Prieš PVM lengvatą taip pat balsavo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas "valstietis" Stasys Jakeliūnas bei jo pavaduotojas liberalas Kęstutis Glaveckas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (648)