„Įstatymas įsigaliojo, ir jeigu yra kažkokios kritinės socialinės grupės – kalba eina apie meno žmones, kūrėjus, kuriems yra ypatinga specifika, su verslumu arba su veikla yra labai sunku susieti, – tai galbūt ir galima grįžti atgal. Bet, iš esmės, dar galiu pakartoti, mes turime aiškiai užsibrėžę pusę metų, kad liepos 1 dienai turėtume labai aiškią mokestinę sistemą, susietą su mokesčiais ir socialinėmis įmokomis arba pensijų reforma“, – sakė S. Skvernelis interviu LRT radijui.

Premjeras išbarė dabar protestuojančias socialines grupes atstovaujančias organizacijas, kad jos atsibudo tada, kai teisės aktai jau įsigaliojo.

„Sprendimai priimti vasarą. Keista, kad nors visos šitos socialinės grupės turi pakankamai stiprią savivaldą ir įvairias asociacijas, niekam nieko nereikėjo, niekas nesidomėjo, dabar, kai jau yra priimti sprendimai, jau atsiranda ir pabudimas iš žiemos letarginio miego. (...) Pati blogiausia praktika yra, vėlgi, bandyti skubomis koreguoti“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras gynė įmokų į socialinio draudimo fondą svarbą.

„Kalbame apie žmones, kurie dirba, ir kurie turi galvoti apie savo ateitį, ir gauti tam tikras socialines išmokas bei paslaugas, susijusias su įmokomis į socialinio draudimo fondą. Tai juos reikia drausti“, – sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, šį klausimą reikia spręsti kompleksiškai.

„Teisinė įvairovė dabar yra tokia, kaip jūs patys matote, įvairios išimtys, lengvatos, skirtingi tarifai, ir kartais labai sunku būna paaiškinti tiems, kurie dirba pagal darbo sutartį, kurie su darbo santykiais susijusius mokesčius sumoka iki 55 proc., tiems, kurie moka 15 proc., arba dar mažiau“, – sakė S. Skvernelis.

Kaip ELTA jau rašė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Seimo narys Ramūnas Karbauskis siūlo sugrįžti prie buvusių lengvatinių valstybinio socialinio draudimo įmokų skaičiavimo pajamoms, gautoms pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos.

Pagal jo penktadienį įregistruotas įstatymo pataisas, Valstybinio socialinio draudimo įmokos būtų skaičiuojamos nuo 50 proc. pajamų, gautų pagal minėtąsias sutartis.

Pagal autorines sutartis gautoms pajamoms, kurios bus gautos iš to paties darbdavio (draudėjo), su kuriuo sudaryta darbo sutartis, būtų skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos nuo 100 proc. pajamų.

Šias nuostatas siūloma taikyti nuo 2017 m. sausio 1 d. gautoms pajamoms.

Taip pat siūloma nustatyti, kad socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus.

R. Karbauskio duomenimis, dėl naujos apmokestinimo tvarkos pajamoms, gautoms pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos, nustatymo Valstybinio socialinio draudimo fondo pajamos sumažės apie 3 mln. eurų.

Šių metų sausio 1 d. įsigaliojusiame Valstybinio socialinio draudimo įstatyme nustatyta, kad pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos gaunantys asmenys valstybinio socialinio draudimo įmokas moka nuo apskaičiuoto atlygio pagal sudarytas sutartis sumos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)