ES mėlynoji kortelė (EU Blue Card) – tai leidimas teisėtai apsigyventi ir dirbti ES valstybės narės teritorijoje bei persikelti į kitą valstybę narę dirbti aukštos kvalifikacijos darbą. ES mėlynosios kortelės sistema, panašiai kaip Amerikoje galiojanti „žalioji korta“, buvo sukurta siekiant palengvinti ir paspartinti aukštos kvalifikacijos specialistų iš besivystančių trečiųjų šalių legalios imigracijos procedūras bei padidinti Europos konkurencingumą kovoje su JAV ir kitomis valstybėmis dėl kvalifikuotų specialistų.

Lietuvos darbdaviai dar nėra pakankamai susipažinę su naująja aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojų pritraukimo schema, todėl ja naudojasi retai: per 2013 metus pagal šią schemą priimta apie 60 sprendimų dėl kvalifikuotų specialistų iš trečiųjų šalių atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams, dalis sprendimų buvo panaikinta.

Būtina žinoti, jog užsieniečiams, turintiems aukštąjį išsilavinimą ir ketinantiems dirbti aukštos kvalifikacijos darbą Lietuvoje, gali būti išduotas ne įprastas leidimas dirbti, o Darbo biržos sprendimas, kuris patvirtina, jog užsieniečio aukštos profesinės kvalifikacijos reikalaujantis darbas atitinka Lietuvos Respublikos darbo rinkos poreikius. Toks sprendimas yra išduodamas ne visiems aukštos profesinės kvalifikacijos specialistams iš užsienio, o tik tiems, kuriems leidimo laikinai gyventi galiojimo laikotarpiu numatytas mėnesinis darbo užmokestis yra ne mažesnis negu 2 Lietuvos statistikos departamento paskutinio paskelbto šalies ūkio vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio dydžiai (2013 m. III ketv. duomenimis bent 4610,60 litų per mėnesį).

Lietuvos teisė nenumato galimybės trečiųjų šalių aukštos kvalifikacijos piliečiams savarankiškai atvykti dirbti į Lietuvą, prieš tai nesusiradus konkretaus darbdavio, todėl dėl leidimų dirbti trečiųjų šalių piliečiams išdavimo į valstybės institucijas turi kreiptis būtent darbdaviai. Norėdamas įdarbinti kvalifikuotą specialistą iš užsienio, darbdavys turi:

- prieš 3 mėnesius iki prašymo įdarbinti užsienietį pateikimo dienos informuoti teritorinę darbo biržą apie prognozuojamą įdarbinimo poreikį savo įmonėje tuo atveju, jeigu per pusę metų darbdavys yra įdarbinęs daugiau nei 5 užsieniečius;

- ne mažiau kaip 21 kalendorinę dieną registruoti laisvą darbo vietą teritorinėje darbo biržoje;

- pateikti teritorinei darbo biržai dokumentus, patvirtinančius, jog įmonė aktyviai ieškojo darbuotojo (pavyzdžiui, skelbė savo interneto svetainėje, spaudoje, kreipėsi į personalo paieškos agentūrą);

- Studijų kokybės vertinimo centro nustatyta tvarka pripažinti darbuotojo diplomą (procedūra trunka apie vieną mėnesį);

- surinkti, išversti į lietuvių kalbą bei legalizuoti eilę dokumentų bei kreiptis su prašymu dėl užsieniečio pripažinimo aukštos profesinės kvalifikacijos specialistu į teritorinę darbo biržą, kurį minėtą prašymą išnagrinėja apie keturiolika dienų;

- sumokėti reikiamas valstybės rinkliavas.

Nors pats sprendimas dėl pripažinimo aukštos profesinės kvalifikacijos specialistu išduodamas dviejų metų terminui, tačiau leidimas gyventi išduoto sprendimo dėl pripažinimo aukštos profesinės kvalifikacijos specialistu pagrindu – tik vieneriems metams. Praėjus vieneriems metams būtina išduotą leidimą gyventi pratęsti, o Migracijos įstaigai dokumentus ir informaciją teikti pakartotinai, mokant mokestį už naujos kortelės išdavimą.

Užsienietis, kuriam išduotas sprendimas dėl pripažinimo aukštos profesinės kvalifikacijos specialistu, turi kreiptis į Migracijos departamentą bei pateikti šiuos dokumentus: užpildytos formos paraišką, pasą, galiojančią Šengeno vizą arba kitos Šengeno valstybės išduota nacionalinę vizą, sprendimą dėl pripažinimo aukštos profesinės kvalifikacijos specialistu, diplomą, pasirašytą darbo sutartį (su Darbo biržos patvirtinimu), dokumentus dėl gyvenamosios vietos Lietuvoje, darbdavio tarpininkavimo raštą dėl būtinumo įdarbinti užsienietį, vieną nuotrauką (40 x 60 mm), atitinkančią amžių, valstybės rinkliavos sumokėjimą patvirtinantį kvitą bei sveikatos draudimą patvirtinantį dokumentą.

Migracijos departamentas užsieniečio paraišką dėl leidimo gyventi išnagrinėja per du mėnesius, todėl visa kvalifikuoto specialisto iš užsienio įdarbinimo procedūra Lietuvoje faktiškai užtrunka gerokai ilgiau negu numatyta direktyvoje dėl mėlynosios kortelės išdavimo: darbdaviui „pasiseka“, jeigu pavyksta įdarbinti kvalifikuotą darbuotoją per keturis mėnesius. Dėl šios priežasties įmonėms, kurios susiduria su kvalifikuoto personalo trūkumu, rekomenduojama užsieniečių įdarbinimo poreikį planuoti iš anksto.