„Vyriausybei paruošime bendrą nuomonę - dirba ir darbo grupės šiuo klausimu, kad tai yra tikslinga juos turėti ir kad būtų tikslinga perimti turtą iš privatininkų. Tai galėtų atlikti valstybė, panašiu modeliu, kaip su Sporto rūmais buvo padaryta. Po to patį finansavimo modelį - ar PPP, ar koncesijos būdu, ką irgi truputį aptarėme, būtų galima įgyvendinti“, - BNS sakė Š.Birutis, idėją šią savaitę aptaręs su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi.

Anot jo, Tautos namai yra „nacionalinis objektas“, kurio valdymas galėtų būti perduotas savivaldybei, kaip ketinama padaryti ir su Nacionaliniu stadionu. Namuose galėtų vykti įvairūs visuomeniniai ir kiti renginiai.

„Bet tam pirminiam jo perėmimui ir visiems kitiems dalykams, matyt, reikėtų Vyriausybės iniciatyvos, nes Vilnius yra gilioje finansinėje duobėje“, - sakė ministras.

Praėjusios kadencijos politikai svarstė planus sudaryti su bendrove „VPIC Vilnius“ taikos sutartį ir iškeisti įvairius savivaldybei priklausančius statinius į Profsąjungų rūmus. Tuomet planuota, jog savivaldybei atitektų rūmai, įvertinti per 12 mln. eurų(41,6 mln. litų), o jų savininkei bendrovei „VPIC Vilnius“ mainais būtų perduoti 5 kiti pastatai Vilniuje bei Palangoje, kurių vertė - 5,7 mln. eurų (19,7 mln. litų). Be to, savivaldybė bendrovei būtų sumokėjusi dar 5,3 mln. eurų (18,3 mln. litų).

Anot Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, tie planai „nesirealizavo, nes buvo suplanuoti neadekvatūs mainai“.

„Yra pato situacija: yra apgriuvę rūmai, beveik ir nenaudojami, savininkai įstrigę, negali judėti nei pirmyn, nei atgal. Mano supratimu, reikia aiškaus valstybės vaidmens - galbūt galima ar išpirkti dalį patalpų iš savininko ir koncesijos būdu leisti statyti koncertų salę su kažkuo, kur būtų tinkamas, geras architektūrinis akcentas, tinkamas tai vietai, ar galbūt kažkaip kitaip. Bet dabartinė būklė negali amžinai tęstis“, - BNS sakė meras.

Įkuriant ant Tauro kalno tautinės kultūros daugiafunkcinį centrą, būtų įgyvendinta tautos patriarcho Jono Basanavičiaus idėja. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas atsirado sovietmečiu, 1964-aisiais.

Planai Profesinių sąjungų rūmų vietoje įkurti Tautos namus Lietuvoje svarstomi jau beveik du dešimtmečius, tačiau projektas nepradėtas įgyventinti.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje neatsirado.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)