„Mūsų įsitikinimu, institucija, kuri reikalauja nuolatinės valstybės pagalbos, nuolatinės injekcijos savo veiklai, ji veikiausiai turi būti ne valstybės valdoma įmone, o biudžetinė įstaiga, kadangi tai yra nuolatinai iš biudžeto finansuojama veikla“, - dėsto R. Žylius.

Pasak jo, dauguma nuostolingai dirbančių valstybės įmonių yra mažosios, tačiau ir jų veiklą turės peržiūrėti atsakingos ministerijos.

„Dabar situacija yra įvairi, ne visos (valstybės – DELFI) įmonės yra pelningos, bet tai, ką mes turime, aš galbūt galėčiau pabrėžti, kad labai gerus rezultatus demonstruoja „Lietuvos geležinkeliai“, „Lietuvos paštas“ turbūt yra vienas gražiausių pavyzdžių, kaip įmonė išbrido iš didžiulių nuostolių, kuriuos turėjo, - vardijo jis. - Energetikos įmones būtų vertinti sunkiausia, nes jos perėjo didelį kiekį restruktūrizavimų, bet iš tikrųjų matome, kad jų veikla yra gera, tačiau per keletą metų dar turi išsispręsti visi su reguliavimu susiję klausimai.“

Laikinai ūkio ministro pareigas einantis R. Žylius sako, jog iš energetikos įmonių mokamų dividendų matomas jų potencialas, kuris turėtų atsiskleisti per keletą artimiausių metų.

Pasak jo, valstybinių įmonių reformos tikslas nebuvo nuspręsti, kurias bendroves reikėtų privatizuoti, tačiau užtikrinti, kad valstybės įmonės dirbtų pelningai.

A. Kubilius valstybinėmis įmonėmis - patenkintas

„Jos (valstybės įmonės – DELFI) veikia žymiai skaidriau, efektyviau ir naudingiau visuomenei, palyginti su tuo, ką mes paveldėjome prieš ketverius metus. Kaip žinote buvo įgyvendinama esminė valstybinių įmonių pertvarka, kad įmonės dirbtų skaidriai, žinotų, kokių tikslų turi pasiekti ir pagal tai būtų vertinamos. Galime palyginti, kiek dividendų jos mokėjo šiais metais ir kiek mokėjo prieš dvejus – trejus metus ir pamatysime, kokius didelius rezultatus mums pavyko pasiekti, bet ši pertvarka reikalauja nuoseklių pastangų ir sukuriant tokius instrumentus, kurių nemaža dalis buvo sukurta per šiuos paskutinius porą metų, kurie leidžia Vyriausybei, atitinkamai ir Seimui labai tiksliai matyti kiekvienos įmonės, kiekvieno sektoriaus, kur dirba valstybės įmonės, pažangą“, - sakė laikinai premjero pareigas einantis Andrius Kubilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)