Už dyką išnuomojamas gyvenamasis būstas – tai viena iš paskatų, siūlomų darbuotojams Rytų Europos šalyse, siekiant rasti laisvas darbo vietas galinčių užimti žmonių.

Stengiantis privilioti, pavyzdžiui, kasininkų į Prahos „Lidl Ltd.“ prekybos centrus ir programinės įrangos kūrėjų į Bukarešto įmones, taip pat imamasi įvairių priemonių. Tačiau vienas iš stambiausių greitojo maisto tiekėjų, kuriam priklausantys restoranai veikia daugiau nei 100-e pasaulio šalių, panašių priemonių paprastai nesiima.

Kadaise pigia darbo jėga darbdavius viliojusi šalis pastaruoju metu tapo tikru galvos skausmu. Senstanti visuomenė, priešiškumas atvykėliams ir masinė emigracija į turtingesnes Europos šalis – tai priežastys, lėmusios begalės laisvų darbo vietų atsiradimą ir atlyginimų padidėjimą. Šalių, kurios po įstojimo į Europos Sąjungą išgyveno ekonominį pakilimą, įmonės šiuo metu patiria didesnes išlaidas, be to, juntama, mažesnių investicijų grėsmė.

„Darbuotojų stygius yra būtent ta problema, dėl kurios ne juokais sunerimo Rytų Europoje įsteigtų įmonių vadovai, – sako Budapešte veikiančios konsultacinės įmonės žmogiškųjų išteklių klausimais „PricewaterhouseCoopers LLP“ direktorius Robert Bencze, apibendrindamas parengtą metinę apžvalgą. – Pirmas klausimas, kurį dabar sau užduoda investuotojai – „Ar pavyks rasti pakankamai reikalingų darbuotojų?“

Darbo jėgos mąžta katastrofiniu greičiu. Per porą pastarųjų metų laisvų darbo vietų skaičius Čekijos Respublikoje išaugo net 166 proc., taigi, dabar šalyje trūksta maždaug 110 tūkst. darbuotojų. Beje, reikia prisiminti, kad nedarbo lygis čia vienas iš žemiausių, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis. Latvijoje per pastaruosius metus laisvų darbo vietų skaičius padidėjo trigubai, o Lenkijoje – dvigubai.

Šiais metais Vengrijos laikraščiuose pasirodė keletas įmonės „McDonald‘s“ darbo skelbimų, kuriuose siūlomas ne tik darbas, bet ir gyvenamasis būstas. Kaip skelbiama darbo pasiūlyme, būsimiems įmonės restoranų darbuotojams teks apmokėti tik komunalines paslaugas. Iš Ilinojuje įsteigtos pagrindinės būstinės valdomas įmonių tinklas kelis kartus atsisakė pakomentuoti gegužę paskelbtą pranešimą.

Darbo jėgos trūkumas juntamas ne tik restoranų verslo sektoriuje.

Čekijos Respublikoje net ketvirtadaliu buvo padidintas maisto parduotuvių „Lidl“ darbuotojų atlyginimas, o Vengrijoje šio tinko parduotuvių darbuotojai dabar uždirba penktadaliu daugiau. Rumunijos programinės įrangos inžinieriai viliojami sporto klubų ir SPA centrų abonementais.

Automobilių gamyklos

Slovakijoje veikiančioje didžiulės gamybos įmonei „PSA Peugeot Citroen“ priklausančioje bendrovėje tenka samdyti rumunus, bulgarus, serbus ir vengrus, nors didžiąją personalo dalį ir toliau sudaro vietiniai gyventojai.

Taip pernai tvirtino šios bendrovės žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovas Lubomiras Kollaras. Kaip laikraščiui „Hospodarske Noviny“ rugpjūčio mėnesį sakė Slovakijos automobilių pramonės asociacijos vadovas Jan Pribula, įmonės yra priverstos vilioti potencialius darbuotojus nemokamais mokymais ir gyvenamuoju būstu.

Šiaurinėje Slovakijos dalyje esančiame Žilinos mieste veikiančioje „Kia Motors Corp.“ automobilių gamykloje pradedamas justi akivaizdus darbo jėgos stygius. Taip tvirtina gamyklos atstovas spaudai Jozefas Bace.

„Vis dažniau darbo ieškantiems asmenims stinga būtinųjų įgūdžių, susijusių su veikla automobilių pramonės įmonėje, be to, neretai pretendentai į darbo vietą nėra suinteresuoti ilgalaike sutartimi. Pastaruoju metu vis sunkiau rasti net žemesnės kvalifikacijos darbuotojų, galinčių dirbti, pavyzdžiui, surinkimo linijoje arba dažymo ceche“, – rašo J. Bace elektroniniame laiške.

Taip susiklosčius aplinkybėms teko padidinti darbuotojų atlyginimus, todėl įmonės patiria didesnes išlaidas. Birželio mėnesio duomenimis, Rumunijoje darbo užmokestis per metus pakilo net 14 proc. Atlyginimų šuoliai daugeliu atvejų neatitinka daug lėčiau didėjančio įmonių našumo. Pavyzdžiui, Lietuvoje iki 2019-ųjų metų prognozuojamas 6,5 proc. metinis atlyginimų kilimas, o našumas didės perpus lėčiau.

Finansinių paslaugų įmonės „Morgan Stanley“ duomenimis, Vengrijoje uždarbis pakilo labiausiai, lyginant su kitomis Vidurio Europos šalimis. Atlyginimų padidėjimas neatitinka našumo kilimo, o tai yra svarbus ekonominį augimą rodantis veiksnys, skelbiama rugpjūtį išplatintame pranešime.

Su darbo jėga susijusi rizika kelia pajamų iš užsienio investuotojų sumažėjimo grėsmę. Būtent užsienio investicijos padėjo pasiekti net 4-iais proc. per metus didėjantį ekonomikos augimą tokiose buvusiose komunistinėse šalyse kaip Lenkija ar Slovakija, kai 2004-aisiais šios šalys tapo Europos Sąjungos narėmis.

Visiškai neseniai Vengrijoje buvo patirta nesėkmė, susijusi su automobilių pramonės projektu. Tokią žinią, neįvardydamas įmonės, žurnalui „Figyelo“ rugpjūtį pranešė šalies ekonomikos ministras Mihaly Varga.

„Rytų Europoje iškilo rimtų problemų, susijusių su darbuotojų skaičiumi ir kvalifikacija, – sako Vokietijos ir Vengrijos prekybos ir pramonės rūmų atstovas Dirksa Wolferis, atstovaujantis tokioms įmonėms kaip „Daimler AG“ ir „Commerzbank AG“. – Per artimiausius metus šias problemas būtina išspręsti, kitaip sumažės investicijų.“

Nauji projektai

Kad ir kaip būtų, įmonės ir toliau plečia savo veiklą. Štai „Jaguar Land Rover“ ieško 2 800 darbuotojų naujoje gamykloje Slovakijoje, kurią ketinama atidaryti 2018-aisiais. Dar 12–18 mėnesių plataus masto darbuotojų paieškos rengti neketinama, tačiau, kaip el. laiške rašo „Jaguar“ atstovas spaudai, įmonę nustebino išankstinis suinteresuotumas būsimu darbu.

Liepos mėnesį automobilių gamintojo „Daimler“ padalinys „Mersedes-Benz“ pranešė apie numatomą veiklos plėtrą: Vengrijoje iki 2020-ųjų ketinama sukurti dar 2 500 darbo vietų. Į elektroninį laišką, kuriame teiraujamasi, kaip numatoma ieškoti darbuotojų, įmonė neatsakė.

Vis dėlto Rytų Europoje esama ir savų pranašumų: atlyginimai, kad ir išaugo, tebėra nedideli, palyginti su atlyginimais Vakarų Europos šalyse, šalių vyriausybės skatina švietimo institucijas orientuotis į darbo rinką.

Galbūt įmonės turėtų vadovautis „McDonald’s“ pavyzdžiu ir kūrybiškai pažvelgti į darbuotojų stygiaus keliamą iššūkį.

„Gyvenamojo būsto nuomos apmokėjimas – efektyvi darbuotojų pritraukimo priemonė, kurios gali imtis ir kitos įmonės, taip pat patiriančios darbo jėgos deficitą“, – sako „McDonald’s“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)