"Noriu būti teisingai suprastas - situacija vis dar labai prasta, tačiau panašu, kad atėjusiais metais ji nebus tokia siaubinga kaip anksčiau, - pastebėjo ekonomistas, kalbėdamas per konferenciją, kurią surengė Norvegijos kompanija "Skagen Fondene" Osle. - Čia ir slypi visas mano optimizmas. Daugumai išsivysčiusių šalių 2014 metai greičiausiai bus geresni nei 2013-ieji, kurie, savo ruožtu, buvo geresni už 2012-uosius".

Vis dėlto P. Krugmanas sukritikavo tiek ekonominę politiką Jungtinėse Valstijose, kur 2013 metais įvesti nauji mokesčiai smogė eilinių amerikiečių piniginėms, tiek politikams iš Pietų Europos šalių, kur praėjusiais metais buvo priimtos naujos griežto taupymo priemonės.

Kaip pastebėjo P. Krugmanas, JAV fiskalinės politikos sugriežtinimas pastebimai sustabdė šalies ekonomikos atsigavimą, - JAV ekonomika 2013-aisiais būtų ūgtelėjusi dukart daugiau. O sumažėjusį nedarbą P. Krugmanas vertina skeptiškai, nes gudrioje JAV statistikoje neįskaitomi tie asmenys, kurie nustojo kreiptis į darbo biržą.

Paulas Krugmanas
Ekspertas viliasi, kad 2014 metais JAV ekonomika vis dėlto ūgtelės 3 proc., kaip prognozuoja Federalinis atsargų bankas, ir kad valstybė, ženkliai sumažinusi biudžeto deficitą, įstengs susitelkti ir ties kitais uždaviniais.

Pietų Europos šalyse, kurioms, savo ruožtu, nepavyko sumažinti valstybės skolų, situacija, ekonomisto nuomone, gerės, nes naujausi ekonominiai rodikliai rodo, kad rinkos mažiau sunerimusios dėl šios problemos.

Tuo tarpu skolinimosi kaina Graikijai, Ispanijai, Italijai ir Portugalijai pastebimai mažesnė nei anksčiau, ir tai taip pat gerina ekonominę situaciją regione. P. Krugmanas pastebi, kad Europoje šiuo metu būtina sulyginti darbo jėgos kainą, nes ji pernelyg aukšta pietinėje žemyno periferijoje.

Nobelio laureatas taip pat išsakė įsitikinimą, kad Kinijos ekonomikos augimo tempai apžvelgiamoje ateityje lėtės, ir tai sukels rimtų sunkumų jos partneriams Azijoje, tačiau JAV ir Europai tai atsilieps ne taip skausmingai.

Kalbėdamas apie Azijos regioną ir Japonijos premjero Shinzo Abe vykdomas ekonomines reformas, ekonomistas sakė, kad kol kas sunku spręsti, kiek sėkminga bus "abenomika" ilgalaikėje perspektyvoje.