Sekite savo laiką

Ar esate kada nors laikęsi dietos? Dažnam klientui dietologai pataria sekti ir užsirašinėti valgymo įpročius: kokiu metu, kiek ir ko suvartota. Taip pat galima skaičiuoti laiką, užsirašant, kiek laiko praleista atliekant tam tikras užduotis, kiek ilsėtasi ir panašiai. Psichologai teigia, kad taip pabandę save stebėti bent savaitę pamatysime, kad savo laiką galime išnaudoti efektyviau.

Na, pavyzdžiui, atvykstate į darbą anksčiau nei jūsų viršininkas, nes manote, kad tai yra jūsų pareiga, juk taip darė ir jūsų tėvai. Tačiau galbūt jie taip atėmė galimybę iš savo viršininko būti viršininku, t. y. pirmu asmeniu, įžengiančiu į savo valdas. Verčiau tas penkiolika ar dešimt minučių skirkite sau, malonioje namų aplinkoje pamąstykite apie asmeninę darbotvarkę.

Iš ryto sudarius bent preliminarią dienotvarkę išvengiama blaškymosi tarp darbų. Be to, pastebėta, kad dauguma esame linkę neskubius darbus atlikti naktimis. To galima išvengti efektyviai susidėliojant darbotavarkę ir vakarus leisti ne prie darbo laiškų, į kuriuos reikia atsakyti, ar suvestinių ataskaitų, o, tarkime, su draugais ar šeima žaidžiant tinklinį aba ruošiant naminius ledus... Patrauklus pasiūlymas, tiesa? Taigi pats metas rytais pradėti dėliotis laiką.

Tobulas rytas

Išsiaiškinę, kaip leidžiate laiką, ir radę jo šiek tiek tik sau, pamąstykite, kaip norėtumėte, kad prasidėtų jūsų tobulas rytas. Štai keli pasiūlymai, kaip galima pradėti dieną ir prisidėti prie asmeninio ir profesinio tobulėjimo.

Išsikelkite tikslą, kurio siekimas taps ryto dalimi. Pavyzdžiui, galite sau mesti iššūkį dalyvauti maratone ir pradėti bėgioti rytais. Taip ne tik sustiprinsite ryžtą, bet ir fizinę būklę. Arba galite sutarti su vaikais, kad rytais užsiimsite kūrybiniais projektais. Tai žmonės, kuriuos labiausiai mylite, tad pradėti dieną maršu pro duris nelabai įkvepia. Maža to, rytais esame kantriausi, tad net ir apipaišyta staltiesė ar plastilino gabaliukas sriuboje nesugadins nuotaikos, o ryšiai tarp šeimos narių tik sustiprės ir taps šiltesni.
Profesinis

Perskaityti su profesija susijusį straipsnį neužtruks ilgai, be to, tikėtina, kad dieną ar po darbo ne tik nerasite tam laiko, bet ir nenorėsite smegenų apkrauti papildoma informacija. Taip atnaujinsite savo žinias. Kadangi informacinės technologijos įgalino mokymąsi per atstumą, galite užsirašyti į rytinius „on-line“ profesinio tobulėjimo kursus. Taip ne tik geriau ir ilgesniam laikui įsiminsite informaciją, bet ir kelsite savo kompetenciją. Juk per atostogas dažniausiai stengiamės atsipalaiduoti, o ne pakelti kvalifikaciją, tiesa? Tad rytas iš tiesų yra puikus metas investuoti šiek tiek laiko ir pastangų, kad susikurtumėte pridėtinę vertę.

Sukurkite įprotį

Psichologų teigimu, įpročiui susiformuoti pakanka dviejų savaičių. Tačiau kaip jas ištverti? Visų pirma nenusiteikite, kad rytinis dienos darbų apmąstymas ar surašymas yra neįmanoma misija. Taip pat neperkraukite savo ryto, skirkite prioritetus. Apskaičiuokite, kiek laiko reikia, kad gerai išsimiegotumėte, ir stenkitės nuo to nenukrypti. Sunku atsikelti rytais? O gal pagalvokite apie įmantresnio, garsesnio žadintuvo įsigijimą arba tokio, kurį ne taip lengva nutildyti. Nepamirškite savęs skatinti ir motyvuoti, pavyzdžiui, nusipirkite išskirtinės itališkos ekspreso kavos ir ja mėgaukitės rytais. Dienotvarkės kūrimo įpročiui skiriami penki patarimai:

Pradėkite palengva, neskubėdami – visko vieno metu nepakeisite;

Apskaičiuokite savo pajėgumus – skirkite pakankamai laiko išsimiegoti, pavalgyti ir pailsėti;

Vienu metu mokykitės arba meskite tik vieną įprotį – daug lengviau pasiekti vieną tikslą, į kurį sutelkiama visa energija;

Matuokite savo laimėjimus – užsirašant bent pirmą mėnesį nesinorės gudrauti ir apgaudinėti savęs;

Nepamirškite skatinimo sistemos – pavyzdžiui, jeigu visą mėnesį darbo dienų rytais perskaitysiu po straipsnį, pasidovanosiu bilietą į koncertą ar panašiai.

ANONSAS: "Nuosavų diskų gamybos verslo pradžia nuo pažinties katedros aikštėje" ir "Motyvuojanti demotyvacijos.lt istorija" ieškokite "bzn start" liepos mėnesio verslo žurnalo numeryje.