Pikete turėtų dalyvauti apie pusšimtis žmonių, BNS sakė Šilutės rajone esančios Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė.

„Mes norime parodyti, kad mes sekame kiekvieną žinutę, tašką ir kablelį žiniasklaidoje ar bet kokiuose dokumentuose, kas susiję su mūsų estakada“, – teigė D. Drobnienė.

„Važiuojame su taikia misija pareikšti savo nuogąstavimo“, – pridūrė ji.

Rusniškiai piketui rengėsi nuo praėjusios savaitės, kai VPT paskelbė rekomenduojanti Lietuvos automobilių kelių direkcijai nutraukti kelio Šilutė – Rusnė estakados statybos sutartį dėl pažeidimų vykdant viešąjį pirkimą.

Kelių direkcija nurodė sutarties nenutrauksianti, nes estakados statybos artėja prie pabaigos ir taip būtų sužlugdytas vietos gyventojams svarbus projektas.

Piketo išvakarėse Viešųjų pirkimų tarnyba pranešė neketinanti bylinėtis teisme dėl sutarties pripažinimo negaliojančia, tačiau svarstanti galimybę prašyti teismo skirti direkcijai baudą už įstatymo pažeidimus.

Pasak VPT, Kelių direkcija tinkamai nepasirengusi konkursui pati „užprogramavo“ papildomų darbų pirkimus ir taip apribojo rangovų konkurenciją.

Dėl neaiškių konkurso sąlygų ir geologinių tyrimų stokos tiekėjai kreipėsi į direkciją dar iki pasiūlymų pateikimo, tačiau jos nebuvo keičiamos, geologiniai tyrinėjimai nebuvo atlikti ir rinkos dalyviai galėjo skirtingai interpretuoti pirkimo apimtį.

Beveik 9,5 mln. eurų vertės sutartis 2017-ųjų gruodį pasirašyta su „Kauno tiltų“ ir „TEC Infrastructure“ (buvusi Tiltų ekspertų centras) konsorciumu, o planuojama darbų vertė buvo 10 mln. eurų.

Iš penkių dalyvių keturių pasiūlymai buvo atmesti dėl per didelių kainų – nuo 15,4 mln. iki 23,1 mln. eurų – ir tik laimėtojo kaina neviršijo suplanuotos lėšų sumos.

Praėjus keliems mėnesiams po sutarties pasirašymo iš rangovų pradėti pirkti papildomi darbai, kurių vertė nuolat auga ir kokia bus galutinė – dar nežinoma. Tikėtina, kad ji gali siekti 17 mln. eurų.

Įstatymas numato, kad už viešųjų pirkimų pažeidimus gali būti skirta iki 10 proc. sutarties vertės bauda. Dėl jos dydžio sprendžia teismas.

Estakada Rusnės salos gyventojams svarbi užtikrinant susisiekimą per kasmetinius potvynius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)